Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sha'Carri Richardson har testat positivt för cannabis – får inte springa om OS-guldet på 100 meter

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 18:17.
Sha'Carri Richardson firar segern på 100 meter i USA:s OS-kval i juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sha'Carri Richardson från USA hör till världens bästa sprintrar och förväntades utmana Shelly-Ann Fraser-Pryce om segern på damernas 100 meter.

Enligt nyhetsbyrån Reuters pekar mycket nu på att hon inte får ställa upp på distansen i sommar-OS i Tokyo. Richardson ska enligt Reuters källor nämligen ha testat positivt för cannabis i samband med USA:s OS-kval den 19 juni.

Då vann Richardson kvalloppet på tiden 10,86 – ett resultat som nu riskerar att strykas.

En dopningsavstängning är i regel fyra år lång. Den kan ändå förkortas till tre månader om idrottaren kan påvisa att hans eller hennes prestationer inte påverkats av substansen och ytterligare förkortas till en månad om idrottaren går med på att delta i ett behandlingsprogram.

Amerikanska antidopningsbyrån Usada bekräftade senare på fredagen att Richardson accepterat en månads avstängning. Också löparstjärnan själv uttalade sig.

– Jag vill be om ursäkt av mina fans, min familj och mina sponsorer. Jag beklagar att jag inte visste hur jag skulle kontrollera mina känslor, sa Richardson för tv-kanalen NBC.

Amerikanskan kan ändå bli aktuell för 4 x 100 meter i OS – om hon väljs av landets grenförbund och godkänns av landets olympiska kommitté.

– Just nu sätter jag all energi på vad jag ska göra med mig själv. Om jag skulle få chansen vore jag tacksam. Om jag inte får den så fokuserar jag på mig själv.

Enligt Reuters källor ska OS-kvalets fyra, Jenna Prandini, redan ha kontaktats.

Tvåa i världen

Det var meningen att Richardson skulle tävla på 200 meter i Stockholms Diamond League-gala på söndag, men hennes namn finns inte längre med på arrangörens startlista.

En amerikansk dam har senast vunnit ett OS-guld på 100 meter år 1996, då Gail Devers var etta på hemmaplan i Atlanta.

Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica sitter på säsongens världsårsbästa med tiden 10,63, medan Richardson är tvåa på 10,72.

I OS-kvalet för två veckor sedan vann Richardson semifinalen på 10,64, men tiden var inte statistikduglig på grund av medvinden på +2,6 m/s.

Artikeln uppdaterad efter att Reuters uppgifter bekräftats klockan 18.17.

Diskussion om artikeln