Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen godkände inresemodellen - fritt fram att resa hit från länder med få fall

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 16:56.
Kvinna i svart plagg bakom ett brunt lackerad träbord sittande på en stol med hög rygg som har dekorationer i en guldliknande färg. Talman Anu Vehviläinen (C) i riksdagen den 2 juli 2021.
Bildtext Talman Anu Vehviläinen förde ordet för sista gången innan riksdagens sommarpaus.
Bild: Lehtikuva

Riksdagen godkände inresemodellen innan sin sommarpaus. Riksdagsledamoten Ano Turtiainens motförslag fick inget understöd. Det blir fritt fram att resa till Finland från länder med låga coronasiffror.

Inresemodellen slår fast hur man i fortsättningen får resa till Finland med tanke på coronaläget. Här är det viktigaste du behöver veta om reglerna.

Det är fritt fram att resa till Finland från så kallade gröna länder. I nuläget är ett land grönt om incidensen är under 25 fall per 100 000 invånare.

Den som är fullt vaccinerad får resa till Finland utan krav på coronatest. Samma sak gäller för personer som har insjuknat i covid-19 under de sex senaste månaderna. Ett intyg krävs i båda fallen.

Det är också möjligt att resa hit genom att visa upp ett intyg på ett negativt coronatest som ska ha tagits inom tre dygn innan resan. Då ska man ändå ta ett nytt test i Finland efter tre till fem dygn.

Samma regler gäller personer som fått en vaccindos. Också då behöver personen ta ett coronatest efter tre till fem dygn.

Den som inte kan uppvisa något intyg över huvudtaget är tvungen att ta ett coronatest vid gränsen och ett till senare.

Unga som är födda år 2006 eller senare behöver inte uppvisa intyg.

Det är hälsomyndigheterna i kommunen där inresan sker som har ansvaret över övervakningen av intygen.

Social- och hälsovårdsutskottet lättade på reglerna i regeringens förslag

Utskottet lade till regeln att det är fritt fram att resa till Finland från länder med få coronafall. Vad som räknas som få fall bestämmer statsrådet och det bedöms enligt coronaläget. Gränsen anges med incidenstalet, det vill säga hur många nya fall under en två veckor lång period per 100 000 invånare.

I Finland har gränsen för vad som anses vara ett lågt incidenstal redan länge varit 25 fall per 100 000 invånare.

En annan ändring var att personer som fått en vaccindos inte behöver testa sig innan de kommer till Finland.

Social- och hälsovårdsutskottet ändrade dessutom på tidsramen. Lagen är i kraft endast fram till femtonde oktober. Regeringen ville att den skulle gälla fram till årsskiftet.

Socialdemokraterna i social- och hälsovårdsutskottet var besvikna på att regeringens förslag inte gick igenom som sådant. De motsatte sig alla förändringar förutom ändringen angående hur länge lagen ska vara i kraft.

Gränskontrollen vid de inre gränserna och begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna fortsätter fram till den 11 juli.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Eduskunta hyväksyi maahantulomallin – näin Suomeen pääsee jatkossa av Anne Orjala.

Diskussion om artikeln