Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo ordnar flera walk-in-coronavaccinationer – läs det senaste om coronaläget i Östnyland

Uppdaterad 02.08.2021 10:34.
En person med munskydd fyller en nål med Pfizers coronavaccin.
Bildtext Sibbo testar coronavaccinationer utan tidsbeställning.

Vi uppdaterar kontinuerligt den här artikeln med information om hur coronaviruset påverkar livet i Östnyland.

Här hittar du alla coronavirusnyheter. Och här kan du se grafik om coronaläget, bland annat antalet vaccinerade.

Du kan också läsa vår föregående artikel med coronauppdateringar från Östnyland.

2 augusti kl. 10.30: Sibbo ordnar flera walk-in-coronavaccinationer

De första tidsbokningsfria walk-in-vaccineringstillfällena bevisade att efterfrågan för vaccinationsmottagningar finns och därför ordnar Sibbo kommun nu mera walk-in-mottagningar.

Följande möjlighet att få coronavaccin utan tidsbokning i Sibbo är fredagen den 6 augusti klockan 10–13. 

För tillfället är det endast möjligt att få den första vaccinationsdosen på mottagningarna, inte den andra dosen.

Kommande Walk-in-vaccinationstillfällen i Sibbo:

 • Fredagen den 6 augusti klockan 10–13

 • Tisdagen den 10 augusti klockan 10–13

 • Fredagen den 13 augusti klockan 10–13

Samtliga walk-in-mottagningar ordnas vid Nickby Social- och hälsovårdsstation, på P-våningen, Fysioterapins korridor, i rum nummer 3. Du ska ha med identitetsbevis eller FPA-kort till mottagningen.

Personer som anländer till walk-in-mottagningen, får turnummer utanför rum nummer 3 och vaccinationerna ges i ankomstordning. Alla, som anländer under mottagningstiden får vaccinet. Med andra ord vaccineras alla, som fått turnummer, även om mottagningstiden skulle vara över före samtliga i kö hunnit vaccineras.

Kommunen ber alla som kommer till mottagningen att upprätthålla säkerhetsavstånd och i mån av möjlighet vänta på sin tur utomhus, ifall kö bildas på mottagningen och utrymmet inomhus blir stockat. Kommunen önskar också att endast personer som ska få vaccin kommer till väntrummet och att barn har högst en vuxen med sig.

30 juli kl. 18.45: Fortfarande oroväckande coronaläge i Borgå

Coronavirusläget i Borgå är fortfarande oroväclande. Incidenstalet i dag (30.07) - som beräknas enligt antalet nya smittor senaste vecka - är 69,3 och fram till idag har 19 nya smittor konstaterats.

 – Läget är oroväckande. Det är skäl att minnas att deltavarianten smittar lätt. Privata fester med stort antal gäster och resandet har ökat antalet smittor under denna vecka, säger överläkare Susanna Varilo.

- Vi önskar nu att Borgåborna skulle ha ork att fortsätta använda munskydd och följa andra säkerhetsåtgärder. Det är också ytterst viktigt att människor i karantän också följer reglerna, konstaterar Varilo.

30 juli kl. 11.42: Hela HUS-området nu på gränsen till spridningsfasen

Coronafallen har ökat de sex senaste veckorna i hela Nyland. Coronakoordineringsgruppen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) är orolig och säger att hela området nu är nära att befinna sig i spridningsfasen.

29 juli kl. 20.35: Exponeringar vid restaurangen Rafael's Steak House i Borgå

Borgå stad informerar om en möjlig coronavirusexponering i restaurangen Rafael’s Steakhouse & Bistro i Borgå måndagen den 26 juli.

Personer som besökte restaurangen mellan klockan halv sju och halv nio på måndagskvällen uppmanas observera sitt mående och vid behov söka sig till coronavirustest.  

Till coronatestet kan man beställa tid elektroniskt via Coronaguiden dygnet runt.

28 juli kl. 17.35: Accelerationsfasens sammankomstbegränsningar införs den 5 augusti

Epidemiläget blir allt sämre och nu har Regionförvaltningsverket i Södra Finland beslutat att begränsningarna för sammankomster gäller hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS. Begränsningarna träder i kraft den 5 augusti och pågår till den 26 augusti.

Vilka regler som gäller kan du läsa här.

28 juli kl. 17.10: Kymmenedalen riskerar gå in i samhällsspridningsfasen

Coronaläget i Kymmenedalen har försämrats. Områdets coronakoordineringsgrupp beslöt på onsdagen att landskapet fortfarande är i accelereringsfasen, men man befarar att landskapet snart kan gå in i samhällsspridningsfasen om man inte får ner antalet coronafall.

Tidigare spred sig smittan särskilt i Kouvola men nu fördelas fallen jämt i landskapet.

Om landskapet går in i samhällsspridningsfasen så betyder det restriktioner till exempel vad gäller evenemang och restauranger. Coronasituationen inverkar förstås också på om skolelever särskilt på andra stadiet och i högskolor kan återgå till närundervisning i höst eller inte, varnar Kymsotes chefläkare Kari Kristeri i ett pressmeddelande som publicerats på Pyttis kommuns webbplats.

I dag hittades 18 nya fall av coronaviruset i Kymmenedalen. Tre personer får sjukhusvård. Incidensen för de senaste två veckorna är 50,2. Ungefär 60 procent av smittorna kan spåras.

Kristeri uppmanar särskilt unga vuxna att vaccinera sig mot coronaviruset.

På lördagen den 31 juli ordnar Kymsote två walk in-vaccineringar dit Pyttisbor och andra 18 år fyllda Kymmenedalare kan komma för att få den första dosen coronavaccin utan tidsbeställning.

Vaccinationerna ges vid vaccinationspunkterna Pasaati i Kotka och Hansa i Kouvola mellan klockan 9 och 15 eller tills vaccindoserna tar slut.

28 juli kl. 14.10: Endast två nya coronafall i Borgå på onsdagen

Hittills på onsdagen har man hittat två nya fall i Borgå, vilket ser hoppingivande ut jämfört med tisdagens siffra.

Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen tror att de många fallen på tisdagen kan hänga ihop med att det fanns knappt om testningstider under veckoslutet.

Om många väntat till måndagen med att gå på coronatest så har resultaten blivit klara på tisdag istället för att spridas ut mer jämnt.

På tisdagen hittades 11 nya coronafall i Borgå. På måndagen hade man bara ett fall och under hela veckan innan 19 stycken, så tisdagens siffra var ett stort hopp uppåt.

- De 11 fallen hör inte ihop med varandra. Det är fall som är kopplade till resande och fester, säger Silvennoinen.

Ungefär 50 personer har exponerats.

- Det är sommar, man rör på sig och samlas. Dessutom vet vi att deltavarianten sprids snabbare, säger Silvennoinen.

Därför gäller det fortfarande att orka tvätta händerna, använda munskydd och hålla avstånd. Blir man försatt i karantän så ska man följa de instruktioner man får.

27 juli kl. 19.30: 11 nya coronafall på en dag i Borgå

På tisdagen upptäcktes 11 nya coronafall i Borgå. Det skriver tidningen Itäväylä.

Det här är ett stort hopp uppåt på en dag. Under hela förra veckan hade Borgå 19 fall.

Enligt social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen har man haft liknande snabba uppsving i antalet fall bara en eller två gånger under hela pandemitiden.

De 11 nya fallen tros inte ha samma källa. Incidensen i Borgå är 69,3.

27 juli kl. 15.35: Walk in-vaccinationerna lockade Sibbobor

Sibbo testade walk in-vaccinationer i dag mellan klockan 12 och 14.

- Det var 24 personer som kom. Med tanke på den korta tiden är vi nöjda med saldot, säger servicechef Pernilla Eriksén.

Walk in-vaccinationerna ordnas igen på torsdag mellan klockan 12 och 14 vid social- och hälsovårdsstationen i Nickby. Då kan man få första dosen coronavaccin utan tidsbokning.

I Sibbo har 65 procent av kommuninvånarna nu fått den första vaccindosen. Snart 29 procent av invånarna har fått två doser coronavaccin.

- Det har nog överlag varit väldigt lugnt nu i juli månad. Vi har hela tiden haft mer tider att erbjuda än vad som gått åt, säger Eriksén.

Inga vaccindoser går ändå till spillo.

Förra veckan meddelade Sibbo att det också där går att tidigarelägga sin vaccintid för den andra dosen.

- Vi hade kanske förväntat oss att det skulle vara ännu populärare, men nog har ganska många flyttat på sina tider.

Det finns ännu lediga tider för Sibbobor som vill flytta på sin andra vaccindos. Eriksén uppskattar att omkring 300 personer redan tidigarelagt dosen till den här veckan.

I Sibbo öppnas vaccinationstider alltid för en eller två veckor framåt.

Just nu ser vaccinsituationen bra ut.

- Till och med vecka 32 får vi drygt 1000 doser vaccin per vecka, säger Eriksén.

27 juli kl. 11.40: Sammankomstbegränsningar utvidgas i hela HUS-området

Epdemiläget har försvagats i hela HUS-området och Regionförvaltningsverket i Södra Finland förbereder nu ett beslut om sammankomstbegränsningar som ska gälla hela HUS-området.

Ett beslut om begränsningar gällande offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kommer troligen i kraft den 5 augusti och ska gälla fram till den 26 augusti. 

Innehållet i de begränsningar som regionförvaltningsverket fastställt är sammanfattningsvis följande:

 • Inomhus och på begränsade platser utomhus kan det ordnas sammankomster utan begränsning av antalet personer.

 • Vid sammankomster med över tio personer inomhus ska kunderna eller deltagarna ha möjlighet att undvika närkontakt med varandra, det vill säga, de ska kunna hålla ett säkerhetsavstånd. Med närkontakt avses att kunderna vistas inomhus på högst två meters avstånd från varandra i mer än 15 minuter eller att de har fysisk kontakt.

 • Vid tillställningar utomhus med fler än 50 personer ska kunder eller deltagare ha möjlighet att undvika fysisk kontakt med varandra, men säkerhetsavstånd av en viss storlek krävs inte längre.

 • Om det vid tillställningar som ordnas inomhus finns över tio personer och vid en tillställning utomhus över 50 personer, ska vid arrangemangen av evenemanget dessutom följas undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisning 31.5.2021 om förebyggande av coronavirussmitta.

 • Dessutom ska de allmänna hygienkraven i lagen iakttas; kunderna ska bland annat ges möjlighet att rengöra händerna och vistelsen ska ordnas så glest som möjligt.

26 juli kl. 14.45: Walk in-coronavaccinationer i Borgå på måndag, onsdag och torsdag

Tvärtom vad staden informerade om tidigare så ordnas walk in-coronavaccinationer vid Konstfabriken den här veckan på måndagen, onsdagen och torsdagen. På fredagen vaccineras inte eftersom det är en evenemangstillställning på Konstfabriken då.

Från och med den här veckan, vecka 30, kan andra dosen coronavaccin fås också på walk in-vaccinationsstället vid Konstfabriken. Man kan komma dit utan att boka tid mellan klockan 10–14.  En förutsättning för att få andra dosen är att man fått första dosen minst åtta veckor tidigare.

Den som kommer till walk in-vaccinationen bör bereda sig för eventuellt köande.

26 juli kl. 9.55: Anställd på Näse hälsocentral coronavirussmittad

Coronavirussmitta har upptäckts hos en anställd på Näse hälsocentral.

Inga andra personer, varken kunder, patienter eller personal i hälsocentralen, har blivit exponerade för smittan. Den smittade har isolerats och vårdas hemma.

"Personen har iakttagit hygien- och skyddsanvisningar noggrant och därför har de inte blivit exponerade för smittan", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i ett pressmeddelande.

23 juli kl. 10.45: 12–15-åringar i Lovisa och Lappträsk kan få coronavaccin

Vaccinationerna för invånare i Lovisa och Lappträsk utvidgas till att omfatta 12–15-åringar som hör till en riskgrupp, meddelar Lovisa stad.

Tidsbeställningen öppnar på tisdag, den 27 juli, klockan 8.

I första hand ska tiden bokas på coronavaccinbokning.fi. Man kan också ringa 044 455 5360 på vardagar mellan klockan 8 och 16.

12–15-åringarna vaccineras med Pfizer-Biontechs Comirnaty-vaccin. Det är för närvarande det enda coronavirusvaccinet som har ett villkorligt försäljningstillstånd för vaccination av personer över 12 år. Comirnaty är ett mRNA-vaccin.

Den minderåriga kan själv besluta om han eller hon ska vaccineras, om den hälso- och sjukvårdspersonal som ger vaccinet anser att barnet eller den unga baserat på sin ålder och utvecklingsnivå kan besluta om sin vaccination. Det finns ingen åldersgräns i lagen för barns självbestämmanderätt, utan saken bedöms från fall till fall.

Om den unga inte själv vill eller kan besluta om sin coronavirusvaccination behövs samtycke från alla vårdnadshavare för att ge vaccinet.

22 juli kl. 14.50: Restaurang- och gymbesökare kan ha exponerats i Borgå

Den som har besökt PtvGym och Restaurang Hanna-Maria i Borgå måndagen 19 juli kan ha exponerats för coronavirus.

Exponeringen i konditionssalen har möjligtvis ägt rum mellan omkring 17.30 och 19.30. På restaurangen är tiden då besökare kan ha exponerats för viruset mellan omkring 13.15 fram till 13.45.

Personer som har vistats i konditionssalen och restaurangen vid de här tiderna uppmanas att ge akt på hur de mår och vid behov söka sig till coronatest.

22 juli kl. 11.35: Sarfsalö-Åttan inhiberas

Sarfsalö ungdomsförening i Lovisa har beslutat att trots allt inte ordna årets Sarfsalö-Åtta, som alltså är ett halvmaratonlopp.

Orsaken är det försämrade coronaläget, förekomsten av den särskilt smittsamma deltavarianten i Borgåtrakten och den fjärde coronavågen i Finland över lag.

Sarfsalö-Åttan skulle löpas den 31 juli. Anmälningen på webben stängs och alla som redan har hunnit anmäla sig får ett personligt meddelande.

Arrangörerna hoppas ordna Sarfsalö-Åttan sista lördagen i juli 2022.

21 juli kl. 11.00: Nu tidigarelägger också Sibbo den andra vaccindosen

Sibbobor kan nu också få den andra vaccindosen åtta veckor efter den första, i stället för efter tidigast elva veckor som det har varit hittills. Dessutom börjar Sibbo med walk in-vaccinationer utan tidsbeställning.

Ett krav för att minimitiden mellan vaccindoserna kan förkortas är att de som ännu inte fått sitt första vaccin inte måste vänta längre. Däremot finns det inga hinder för att tidigarelägga den andra dosen om det finns både lediga doser och tider.

I Sibbo ordnas två så kallade walk-in-vaccinationsmottagningar. Dit kan de som ännu inte fått en enda vaccindos komma utan tidsbokning. För den andra dosen måste man fortfarande boka tid.

Walk in-mottagningarna ordnas tisdagen den 27 juli och torsdagen den 29 juli klockan 12–14 på Nickby social- och hälsovårdsstation, mer exakt på P-våningen i rum nummer 3 vid fysioterapins korridor.

I och med walk in-mottagningarna strävar Sibbo kommun att förbättra vaccineringsgraden särskilt bland unga.

Till walk in-mottagningen kan vem som helst som är i vaccineringstur komma. Mottagningen är alltså öppen för alla grundfriska personer som är minst 16 år fyllda samt 12–15-åringar som på grund av sitt hälsotillstånd eller sin sjukdom tillhör riskgruppen.  

Walk in-mottagningarna sköts av ett team på två personer.

Tidsbokningen i första hand på nätet

Som hittills rekommenderar Sibbo att tidsbokningen görs på internet för att undvika telefonrusning. 

Använd dig i första hand av länken som du fått i samband med bekräftelsen av den bokade vaccineringstiden.  

Du kan också förändra en redan bokad tid genom att logga in på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts service. Du kan ändra språk till svenska uppe i högra hörnet av fönstret.  

För att ändra på vaccinationstiden krävs antingen reservationsnyckeln som skickats i samband med bekräftelsen eller stark identifiering med bankkoder eller mobil-ID.

Det är endast möjligt att ändra tid till samma vaccinationsställe där den ursprungliga bokningen var gjord. Om det inte finns lediga tider vid det vaccinationsstället så måste man ändra vaccinationsställe per telefon.

Ifall tidsbokning per internet inte är möjligt, kan tiden bokas per telefon på numret 09 2353 6001 måndag till fredag klockan 9–15. 

20 juli kl. 15.00: Möjligt för Borgåbor att tidigarelägga den andra vaccindosen

Borgå stad meddelar att det nu går att boka om till en tidigare vaccinationstid för påfyllnadsdosen av coronavaccinet.

Den andra dosen coronavaccin kan tas tidigast 8 veckor efter den första dosen. Tidigare var tidsintervallet mellan den första och andra dosen coronavaccin 12 veckor enligt riktlinjerna från THL.

Ombokningen till en tidigare vaccinationstid för den andra vaccindosen kan göras via den elektroniska tidsbokningen, www.koronarokotusaika.fi/sv/. I systemet har cirka 300 nya tider för Borgåbor öppnats för givande av den andra vaccindosen. Man behöver inte avboka den vaccinationstid som man tidigare har fått.

"I första hand önskar vi att kunderna använder den elektroniska tidsbokningen för att omboka till en tidigare vaccinationstid för den andra dosen. Den som inte lyckas med en ombokning via den elektroniska tidsbokningen kan göra ombokningen per telefon", skriver servicechef Heli Sjöblom i stadens pressmeddelande.

Eftersom THL:s riktlinjer för tidsintervallen mellan vaccindoserna har ändrats är det i princip möjligt också för andra än Borgåbor att få den andra vaccindosen tidigare, men då måste det förstås finnas lediga vaccinationstider att tillgå i den egna kommunen.

Walk in-tider också för andra vaccindosen nästa vecka

Från och med nästa vecka (vecka 30) kan Borgåbor få andra dosen coronavaccin på walk in-vaccinationsstället vid Konstfabriken. Tidigare har man bara kunnat få den första dosen på walk in-vaccinationsstället dit man kan komma utan att boka tid.

En förutsättning för att få andra dosen är att man fått första dosen minst 8 veckor tidigare.

Walk in-vaccinationer ordnas följande dagar nästa vecka: måndag 26.7, torsdag 29.7 och fredag 30.7 kl. 10–14.

"På vaccinationsdagarna reserverar vi cirka 150 vaccindoser per dag för walk in-kunder, dvs. antalet vaccindoser är begränsat. För att vara säker på att vaccinet fås och räcker och för att undvika köande lönar det sig att i första hand boka tid via den elektroniska tidsbokningen. Fortfarande är det också möjligt att komma och ta sin första vaccindos. Walk in-vaccinationerna har fungerat bra och vi har inte haft någon större rusning", skriver Sjöblom i stadens pressmeddelande.

Denna vecka kan Borgåbor ännu komma till walk in-vaccinationsstället och ta sin första vaccindos onsdagen 21.7 och torsdagen 22.7 kl. 10–14.

Hittills har ungefär 32 procent av Borgåborna fått sin andra dos coronavaccin, och cirka 67 procent har fått sin första dos.

Borgå, såsom det övriga östra Nyland, befinner sig fortfarande i coronavirusepidemins accelerationsfas. I Borgå är incidenstalet 67.

20 juli kl. 14.20: Lovisa sjukhus uppdaterar direktiven för sjukhusbesök

Lovisa stad påminner om man på sjukhuset vårdar multisjuka patienter som hör till riskgruppen för coronavirusinfektion.

Staden påminner sjukhusbesökare om att alltid på förhand telefonledes avtala om besök med sjukhuspersonalen.

Besöken ska helst inte vara längre än en kvart och besökarantalet begränsas till två om det är inomhus. Alla inomhusbesök är i patentens eget rum dit besökaren ska gå direkt. Vidare ska besökaren iaktta säkerhetsavstånd.

Om man har några som helst infektionssymtom är det förbjudet att besöka sjukhuset.

16 juli kl. 12.50: Möjlig coronaexponering på Paahtimo i Borgå

De som har besökt Bar & Café Porvoon Paahtimo i Borgå kan ha exponerats för coronaviruset, eftersom en anställd har testat positivt.

Personer som besökte Porvoon Paahtimo onsdagen 14.7.2021 klockan 18-01 eller torsdagen 15.7.2021 klockan 18–01 uppmanas observera sitt mående och vid behov söka sig till coronatest.

"Det är fortfarande viktigt att hålla säkerhetsavstånd, använda munskydd, iaktta god handhygien och gå på coronatest vid minsta symptom på coronasmitta", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Symptom som coronaviruset kan framkalla:

 • huvudvärk

 • snuva eller tilltäppt näsa

 • hosta

 • andnöd

 • kraftlöshet, trötthet

 • muskelvärk 

 • halsont, sträv hals

 • feber

 • illamående, uppkastningar

 • diarré

16 juli kl. 10.45: Borgås walk in-vaccinationer fortsätter nästa vecka

Walk in-vaccinationsdagarna vecka 29 är undantagsvis måndag 19.7, onsdag 21.7 och torsdag 22.7. Tiden är dock oförändrad, det vill säga, man kan komma till vaccination utan tidsbokning mellan klockan 10 och 14.

För dem som bokar tid för sin vaccination är vaccinationsdagarna de samma.

Walk in-vaccinationerna utan tidsbokning började på måndagen, och de har fungerat bra.

"Den första dagen var lite lugnare men mot slutet av veckan har glädjande många utnyttjat möjligheten. Rusning och långa väntetider har vi dock inte haft, eftersom vi har kunnat öka antalet vaccinationslinjer efter behov", säger servicechef Heli Sjöblom.

De så kallade walk in-vaccinationerna kan utnyttjas av alla Borgåbor som är över 16 år eller som är 12–15 år och hör till en riskgrupp och som ännu inte har fått sitt första vaccin.

I åldersgruppen 12–19-åringar har hittills cirka 32 procent av Borgåborna fått sin första vaccindos och av alla under 30 år har nästan 60 procent fått sin första dos.

15 juli kl. 11.33: Coronaexponering på Wilhelm Å i Borgå

De som har vistats på restaurangen Wilhelm Å:s uteservering mellan klockan 23 och 24 lördagen den 10 juli kan ha exponerats för coronaviruset.

Om du har varit där så ska du hålla koll på ditt mående och söka dig till coronatest om du får symtom.

"Vi påminner att man även vid lindriga symptom som tyder på coronaviruset måste stanna hemma och söka sig till coronatest", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

13 juli kl. 14.15: Inga nya restriktioner i Borgå

Borgå stad har beslutat att inte göra några ändringar i de gällande coronarestriktionerna tills vidare, men uppmanar alla att beakta det förändrade coronaläget.

Borgå befinner sig alltså fortfarande i coronaviruspandemins accelerationsfas.

Incidenstalet ligger nu vid 79,2. Under senaste vecka var antalet konstaterade nya smittfall 18 och antalet exponerade 113.

"Semestersäsongen och turismen i Borgå pågår som bäst. Det är viktigt att stadsborna, turisterna och företagarna i turistbranschen agerar ansvarsfullt och tar hänsyn till hälsoaspekterna, så att situationen inte blir värre", påpekar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Det är fortfarande skäl att bära munskydd, ta hand om handhygienen och hålla tillräckliga säkerhetsavstånd.

13 juli kl. 14.10: Walk in-vaccinationerna fortsätter i Borgå

De så kallade walk-in-vaccinationerna på Konstfabriken som inleddes på måndagen kommer att fortsätta.

Walk-in-vaccinationerna kan utnyttjas av alla Borgåbor som är över 16 år eller som är 12–15-år och hör till en riskgrupp för att få sin första vaccindos utan tidsbokning. Speciellt önskas att de unga låter vaccinera sig.

"Unga har sökt sig till vaccinationer på ett berömvärt sätt, men vi hoppas att vaccinationstäckningen i denna grupp blir så hög som möjligt innan skolorna börjar", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Tills vidare har ungefär 32 procent av Borgåborna i åldersklassen 12–19 år fått sin första vaccindos.

Infektionsläkaren Jeff Westerlund påpekar att deltaviruset, som konstaterats också i Borgå, verkar orsaka mer symtom än den ursprungliga virusvarianten, även hos unga.

– Symtom har förekommit även hos personer som redan fått sin första vaccindos. Hos dem har symtomen dock varit kortvariga, konstaterar Westerlund.

Walk in-vaccinationer ges på Konstfabriken måndagar, torsdagar och fredagar klockan 10–14 så länge vaccindoserna räcker.

12 juli kl. 10.15: Möjlig exponering på två restauranger i Borgå

Coronavirusexponering har möjligtvis ägt rum i två restauranger i Borgå mellan måndagen och torsdagen vecka 27.

Två anställda vid Meat District har testat positivt för coronaviruset. Personer som besökte restaurangen på måndagen 5.7 klockan 11–16, tisdagen och onsdagen 6–7.7 klockan 11–22 eller torsdagen 8.7 klockan 16–23 uppmanas observera sitt mående och vid behov söka sig till coronatest.

En anställd vid El Patio har också testat positivt för coronaviruset. Personer som besökte restaurangen den 7.7 klockan 12–18 uppmanas observera sitt mående och vid behov söka sig till coronatest.

"Nu är det är ytterst viktigt att man även vid lindriga symptom som tyder på corona stannar hemma och söker sig till coronatest", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i ett pressmeddelande.

9 juli kl. 13.20: Coronavaccinering även utan tidsbeställning i Borgå

Från och med måndagen den 12 juli är det möjligt att få coronavaccin utan tidsbeställning i Borgå. Vid vaccineringsstället i Konstfabriken öppnas en så kallad walk in-vaccineringslinje.

Vid walk in-vaccineringen kan alla 16 år fyllda samt 12–15-åringar som hör till en riskgrupp få coronavaccinets första dos utan att beställa tid på förhand.

Ta med dig identifikation (FPA-kort, körkort, personkort eller pass). Minderåriga bör dessutom ha alla vårdnadshavares skriftliga medgivande.

Walk in-vaccineringar ges:

 • måndag 12 juli kl. 10–14 (200 doser)

 • torsdag 15 juli kl. 10–14 (ca 100 doser)

 • fredag 16 juli kl. 10–14 (ca 100 doser)

"Vaccineringen pågår så länge vaccinen räcker", berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg i ett pressmeddeland. "Walk in lämpar sig för dig som inte har bokat tid till vaccinering."

OBS! På walk in-linjen ges endast den första dosen. För den andra dosen behöver du tidsbeställning.

Vaccineringarna vid Konstfabriken ges fortfarande i första hand genom tidsbeställning, men en vaccineringsstation reserveras för walk in-linjen.

Gör så här:

Du anländer till vaccineringen via Alexandersskvärens innergård. Inne i Konstfabriken finns trygga rutter. Personalen guidar dig till rätt linje. Håll tryggt avstånd även då du köar.

"Vi kan inte förutspå hur många som kommer till vaccinering utan tidsbeställning. Därför är det bra att du är beredd på att vänta på din tur", berättar Katja Blomberg.

Borgå lägger en skylt på Konstfabrikens dörr när dagens walk in-vaccin har tagit slut. På så sätt köar ingen i onödan.

Målet att öka vaccinationsgraden bland unga

Borgå stad vill erbjuda möjligast smidiga vaccineringsalternativ. En annan orsak till den nya walk in-modellen är att tidsbeställningen har avtagit.

Flera Borgåbor har önskat att det skulle vara mer flexibelt att boka och flytta tidpunkten för den andra vaccindosen. Om cirka en vecka blir det möjligt att tidigarelägga den andra vaccineringstiden i det elektroniska bokningssystemet.

Förändringen gäller hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. 

9 juli kl. 12.50: Smittfallen ökar i Lovisa - Östnyland i accelerationsfasen

Östra Nyland har övergått till epidemins accelerationsfas igen, efter att att antalet smittfall på området börjat stiga igen.

Smittfall har nu upptäckts särskilt i yngre åldersklasser. 

I Lovisa har det upptäckts 28 smittfall under de senaste tre veckorna, och nya smittfall rapporteras på området dagligen.

De prov som hittills blivit analyserade i noggrannare undersökningar har visat sig vara den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset. 

Lovisa uppfyller för närvarande alla kriterier för accelerationsfasen och delvis redan för samhällsspridningsfasen.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har ännu inte bestämt om begränsningsåtgärder för östra Nyland. När situationen försämras, återinförs begränsningarna vid behov. 

Borgå är också i accelerationsfasen

Även Borgå är i accelerationsfasen, men än så länge görs inga ändringar i coronarestriktionerna.

"Incidenstalet har stigit i Borgå och är för tillfället redan över 70. Andelen positiva testresultat bland de testade är hög, ungefär två procent. Smittspårningen fungerar fortfarande väl. Smittkällan är känd i över 90 procent av fallen. Smittspårningen har ändå tidvis varit belastad på grund av det stora antalet exponerade" skriver chefläkare Kati Liukko i stadens meddelande.

Smittfallen ökade betydligt i Borgå efter midsommaren. Den här veckan (vecka 27) har konstaterats sammanlagt 10 smittfall fram till fredagen.

Vecka 26 konstaterades 22 smittfall och under hela juni 29 smittfall.

I många av smittfallen är det fråga om fortsatt smittspridning efter midsommarfester och fotbollsresor till S:t Petersburg.  

Smittspårarna har arbetat flitigt efter midsommaren, för över 200 personer har exponerats för viruset efter midsommaren.  

"Vi förstår att det är tråkigt att bli satt i karantän på sommaren. Det är ändå oerhört viktigt att man svarar öppet och ärligt på smittspårarnas frågor och att de exponerade berättar om alla sina närkontakter. Under de senaste dagarna har det upptäckts också sådana nya smittkedjor som skulle ha kunnat undvikas, om vi hade kunnat sätta alla exponerade i karantän i tid. Förstås är det också klart att man inte får bryta mot karantänen. Endast på det sättet kan vi förhindra att coronaläget försämras ytterligare i Borgå", betonar Kati Liukko.

8 juli kl. 16.45: Två fall av deltavarianten bekräftade i Borgå

På torsdagen bekräftades två fall av deltavarianten av coronaviruset i Borgå.

- Vi har diskuterat det här och misstänkt att vi nog har av deltavarianten, men nu blev det bekräftat, säger social- och hälsodirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Det är fortfarande oklart hur många som kan ha exponerats för virussmittan.

Enligt Silvennoinen är de smittade i karantän då de testats tillsammans med övriga som misstänkts insjuknat i covid-19 och sedan testat positivt under de två senaste veckorna.

- Det som är viktigt är att man söker sig till testning och att man skulle hålla sig i karantänen och bära det ansvaret om man blir satt i karantän, fast det är sommar och tråkigt att vara isolerad, säger Silvennoinen.

7 juli kl. 14.58: Lediga tider till Borgås coronavaccinering

Det finns fortfarande lediga vaccinationstider på fredagen 9 juli och månadagen 12 juli, informerar Borgå stad i ett pressmeddelande. 

"Vaccinationstäckningen är redan god i de äldre åldersgrupperna i Borgå", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. 

Omkring 80 procent av de som är över 40 år gamla har fått den första vaccindosen i Borgå. 

"Nu uppmuntrar jag speciellt unga och unga vuxna att söka sig till vaccinering. I åldersgruppen 20–29-åringar har redan hälften fått sin första vaccindos, men vi hoppas att andelen ökar ännu mer", säger Silvennoinen.  

I Borgå vaccineras alla 16 år fyllda samt 12–15-åringar som tillhör riskgrupperna.

7 juli kl. 14.15: Fyra nya fall i Borgå på tisdagen

Fyra nya coronafall bekräftades i Borgå på tisdagen.

På tisdag eftermiddag hade samtidigt ett drygt tiotal personer dessutom exponerats för viruset och enligt social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen arbetar man på att spåra smittokedjan.

6 juli kl. 9.55: Borgåborna söker sig flitigt till test

Under veckoslutet konstaterades fem nya coronafall i Borgå. Förra veckan konstaterades alltså totalt 22 fall, vilket är mycket på en vecka då Borgå hade totalt 29 fall i hela juni.

På måndagen var det ingen som testade positivt, men många Borgåbor sökte sig till coronatest så det kan dyka upp nya fall under tisdagen.

Borgåborna låter över lag testa sig flitigt – förra veckan gjordes 1 139 coronatest.

Klart är också att incidensen, alltså andelen coronafall per 100 000 invånare per två veckor, har stigit rejält. Nu ligger den på 55,4 jämfört med en incidens på 17,8 under den föregående tvåveckorsperioden.

Läget borde småningom lugna sig ifall det handlar om en tillfällig topp efter midsommar.

Den här veckan klarnar det också hur många av Borgås coronafall som beror på den mer smittsamma deltavarianten.

2 juli kl. 16.20: Sex nya fall i Borgå

Det är en bekymrad social- och hälsovårdsdirektör som redogör för fredagens saldo: sex nya fall i Borgå. 

– Vi tycker det är väldigt tråkigt och visst är det en oroväckande utveckling, då vi nu hade den här lugnare perioden, men nu har nog läget förändrats i Borgå och blivit sämre, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

Midsommarfirandet och resor utomlands ser hon som de främsta orsakerna till de ökade coronafallen.

– Nytt är att vi nu också har fall där personer har smittats utomhus. Det gäller fortfarande att hålla avstånd, använda munskydd och umgås i mindre grupper, säger hon.

Det är möjligen fråga om att den mer smittsamma deltavarianten ligger bakom de nya fallen.

– Våra läkare misstänker det, men först nästa vecka vet vi med säkerhet om så är fallet, säger hon.

2 juli kl. 14.48: Coronavirus på Borgå Golf Club

Personer som har besökt Borgå Golf Club i söndags eller måndags uppmanas att ge akt på hur de mår och vid behov låta testa sig för covid. Orsaken är att man har konstaterat coronavirussmitta hos en anställd vid golfklubben.

2 juli kl. 11.25: Gott om lediga vaccinationstider i Sibbo

Alla grundfriska Sibbobor som fyllt 16 år samt de 12–15-åringar som tillhör en riskgrupp kan boka tid till coronavaccination.

Över 60 procent av Sibboborna har redan fått sin första vaccindos. 80 procent av de personer som på grund av sin ålder är i den största riskgruppen, alltså de som är äldre än 70, har fått båda vaccindoserna.

Vaccinationstäckningen är inte riktigt lika bra vad gäller de yngre åldersgrupperna.

Det kan delvis bero på att tidsbokningen för de yngre åldersgrupperna har öppnats efterhand då det har kommit vaccindoser till kommunen och de äldres vaccinationer har framskridit.

Enligt Sibbo kommun verkar det ändå som om de yngre åldersgrupperna inte aktiverat sig och bokat tid i lika hög grad som de äldre åldersgrupperna.

Sibbo kommuns ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar Anna Peitola konstaterar att nu är rätt tid för yngre att reservera tid. Samtidigt påminner hon att precis alla som är äldre än 16 år och som ännu inte fått vaccin nu kan boka tid.

"En tillräckligt bred vaccinationstäckning är det enda effektiva sättet att kämpa mot kommande coronavirusvågor", påminner Peitola i ett pressmeddelande. "Vi har för närvarande bra med både vaccindoser och lediga tider, så situationen är bra i Sibbo just nu och vi kan ta emot mera vaccinklienter än vi tidigare estimerat."