Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Först kom Sovjetunionen och sedan USA – men nu är "USA:s längsta krig" slut och flygbasen Bagram i Afghanistan är stängd

Uppdaterad 04.07.2021 13:26.
En afghansk soldat i Bagram 2.7.2021 efter att USA:s och Natos soldater rest iväg.
Bildtext En afghansk soldat i Bagram 2.7.2021 efter att USA:s och Natos soldater rest iväg från militärbasen.

Efter närmare 20 års närvaro har USA:s militär lämnat flygbasen Bagram norr om Kabul i Afghanistan åt sitt öde. Bagram blev ett epicentrum för kriget mot talibanerna och terrornätverket al-Qaida. Den skamfilade sovjetbyggda basen svällde småningom ut till ett stort befäst internationellt centrum.

Basen i Bagram - en timmes bilfärd från Kabul - är den plats där USA:s militär har koordinerat sitt krig och det logistiska stödet för hela insatsen i Afghanistan.

Den amerikanska militären inledde sitt krig i Afghanistan efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

Amerikanska soldater i Bagram, Afghanistan 15.1.2002
Bildtext Den sovjetbyggda basen är omringad av den snötäckta bergskedjan Hindu Kush. Bild: Amerikanska soldater i Bagram 15.1.2002.

Bagram svällde småningom ut till ett befäst centrum för en stor internationell militärstyrka där det oavbrutna dånet från flygplanens landnings- och startbanor ackompanjerade myllret på snabbmatsställena, gymmen och kaféerna. Presidenter flögs in och höll tal. Kända personer kom på besök.

Det var också i Bagram som underrättelsetjänsten CIA upprätthöll ett interneringscentrum för personer som misstänktes för terrorism. De utsattes för misshandel och president Barack Obama framhöll sedermera att det var fråga om tortyr.

Sätter punkt för USA:s längsta krig

På fredagskvällen meddelade Pentagon att flygbasen Bagram med omnejd i sin helhet har lämnats över till afghanska myndigheter.

Det här betyder att de sista styrkorna har lämnat Afghanistan eller står i beråd att göra det. Några andra baser i närheten av Kabul ska ännu tömmas på amerikanska soldater, men reträtten från Bagram sätter punkt för "USA:s längsta krig".

Afghanska soldater tränas av italienska Natosoldater 9.2.2017
Bildtext Afghanska soldater tränas av italienska Natosoldater 9.2.2017

President Joe Biden har tidigare sagt att de sista amerikanska soldaterna ska ha lämnat Bagram senast den 11 september – exakt 20 år sedan terrorattacken mot USA.

Men redan i april då det stod klart att USA:s "eviga krig" i Afghanistan skulle avslutas räknade man med att USA:s soldater och de uppskattningsvis 7 000 allierade Natosoldaterna skulle ha dragit sig tillbaka redan den 4 juli då USA firar sin nationaldag. 

På fredagskvällen uppgav nyhetsbyrån AFP med hänvisning till Vita huset, att de sista amerikanska trupperna väntas lämna Afghanistan redan i slutet av augusti.

En stillsam reträtt - i motsats till den bombastiska ankomsten 2001

De flesta Natosoldater drog sig redan tillbaka i all stillhet under den senaste veckan.

Meddelanden från olika länder har enligt nyhetsbyrån AP visat att en majoritet av de europeiska styrkorna har avlägsnat sig utan några större ceremonier - en bjärt kontrast till den dramatiska och offentliga show som anordnades då de allierade ställde upp och skulle börja försvara USA:s invasion 2001.

Med hänvisning till säkerhetsfaktorer har USA inte velat ge besked om när exakt den sista amerikanska soldaten lämnar Afghanistan.

Det pågår fortfarande förhandlingar om den internationella flygplatsen Hamid Karzai i Kabul som nu skyddas av turkiska och amerikanska soldater.  

USA planerar att i fortsättningen ha ungefär 650 soldater i Kabul som ska beskydda den amerikanska ambassaden. 

En afghansk pojke står på det som finns kvar av en stridsvagn från sovjeteran
Bildtext En afghansk pojke står på det som finns kvar av en stridsvagn från sovjeteran

Andra gången en invasionsmakt kommer – och går

Det här är andra gången som en invasionsmakt tar sig in i Bagram för att sedan lämna basen.

Sovjetunionen byggde flygbasen på 1950-talet.

Då sovjetiska styrkor invaderade Afghanistan 1979 för att stöda det kommunistiska styret omvandlades Bagram till den huvudsakliga basen där försvaret var koncentrerat och ockupationen av landet koordinerades.

Då USA och Nato "ärvde" Bagram 2001 låg basen i ruiner. Byggnaderna hade demolerats av raketer och granater, och den största delen av det omgärdande staketet var förstört. 

Talibanerna vädrar morgonluft

Samtidigt som USA:s och Natos trupper lämnar Afghanistan har talibanerna avancerat på många håll i landet.

De har tagit över många distrikt och har belägrat afghanska säkerhetsstyrkor. Afghanska soldater har tvingats kapitulera och har övergett flera posteringar.

Regeringen har i den här bekymmersamma situationen återinsatt en milis som ska stöda säkerhetsstyrkorna - en milis som varit känd för sina brutala våldsmetoder.

Det tilltagande våldet ökar betydligt risken för ett inbördeskrig i Afghanistan. 

Striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna uppges nu ha intensifierats i den nordöstra provinsen Badakhshan.

Talibaner lämnar ifrån sig vapen i Herat 24.6.2021
Bildtext En del talibaner kapitulerar och går över till regeringssidan. Här lämnar de ifrån sig vapen under en ceremoni i Herat 24.6.2021

USA gick med på reträtten i fjol

USA gick med på att dra sig tillbaka från Afghanistan under fjolårets förhandlingar med talibanerna.

President Joe Biden avvisade senare generalernas råd om att de amerikanska trupperna skulle stanna kvar tills en politisk lösning nåtts mellan talibanerna och den USA-stödda regeringen som leds av president Ashraf Ghani.

Då Ghani besökte Washington förra veckan sa Biden till honom att det är afghanerna själva som ska fatta beslut om sin framtid.

President Ghani sa å sin sida att det nu blir hans jobb att "ta hand om konsekvenserna" av USA:s militära reträtt.

Inga större förhandlingsframgångar

I utbyte mot USA:s tillbakadragande har talibanerna lovat att inte låta internationella terrorister operera på afghanskt territorium.

De har också förbundit sig att förhandla med den afghanska regeringen men hittills har inga stora framsteg nåtts.

Det finns också talibaner som tackar amerikanerna för att USA nu lämnar landet.

- Det här är ett positivt steg. Då utländska styrkor till fullo drar sig tillbaka kan afghanerna närma sig ett läge där det råder stabilitet och fred, säger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid till nyhetsbyrån Reuters.

Fredsförhandlingar med talibaner i Qatar
Bildtext Ett försök till fredsförhandlingar med talibaner med en delegation i Qatar i januari 2021..

De som jobbat för väst är rädda för talibanerna

USA uppges ha bett Kazakhstan, Tajikistan och Uzbekistan att temporärt erbjuda omkring 10 000 afghanska medborgare ett hem. Det handlar om afghaner som jobbat för USA:s eller de allierades styrkor.

Flera europeiska länder har också erbjudit afghanska anställda och deras familjer tillflyktsorter eftersom många tidigare anställda känner sig direkt hotade av talibanerna.

Ingen kapitulering, ingen seger och inget fredsavtal

Är kriget i Afghanistan slut? Knappast. Ingen har kapitulerat och det finns inget fredsavtal. Det finns ingen slutgiltig seger och ingen klar förlust.

Enligt president Joe Biden räcker det med att USA:s styrkor hittade och dödade terroristledaren Usama bin Ladin som ansågs ha varit hjärnan bakom terrorattackerna mot USA 11.9.2001.

Natos uppgift var att träna och assistera afghanska soldater.

Under de intensivaste åren fanns det över 130 000 soldater i Afghanistan. De kom från 50 olika länder.

Att USA nu drar tillbaka sina trupper betyder inte heller att "kriget mot terrorismen" är slut. USA har deklarerat att man kommer att utföra räder mot al_Qaida eller andra terrorgrupper i Afghanistan om de hotar USA:s territorium.

Och dessvärre har våldet i Afghanistan trappats upp under den senaste tiden.

Kuja, jossa neljä resuisiin vaatteisiin puettua lasta.
Bildtext

Källor: Reuters, AP, The Guardian, AFP

Artikeln korrigerades klockan 18.05 med att 650 soldater kommer stanna i Kabul för att skydda ambassaden. Artikeln uppdaterades om att trupperna väntas lämna redan i slutet av augusti och att det nu är bekräftat av pentagon att basen lämnats över till Afghanistan klockan 21.54.

Diskussion om artikeln