Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommarvärmen väcker oro – klimatforskare Johanna Tamminen tycker att alla har ett ansvar i klimatfrågan

Johanna Tamminen utomhus i en grön miljö i beige tröija.
Bildtext Forskningsprofessor Johanna Tamminen tycker att klimatförändringen är ett viktigt ämne.

I juni 2021 slogs värmerekorden i Borgå och folk har njutit av många soliga sommardagar. Den överraskande hettan för ändå tankarna till klimatförändringen.   

Johanna Tamminen är forskningsprofessor specialiserad på satelliter och klimat samt forskningschef vid Meteorologiska institutets fjärranalysenhet. I sitt arbete sysslar hon bland annat med att använda satelliter för klimatforskning. 

– Satelliter är bra för att göra olika mätningar av jorden, säger Tamminen. 

Med satelliter kan man göra mätningar gällande temperatur och olika väderförhållanden, men även studera exempelvis glaciärers utveckling och skogsbränders spridning. Mätningar görs ofta under längre tidsperioder och för att upptäcka olika förändringar som sker på jorden.

– En jätteviktig sak att mäta är växthusgaser. Det är ganska nytt att man använder satelliter för det och det är också något som jag har börjat arbeta med allt mer. 

Genom satellitobservationer och mätningar går det att följa med klimatförändringen. 

Rekordhettan för tankarna till klimatförändringen

I juni slogs värmerekorden då medeltemperaturen låg på 19,6 grader mot det normala 15,3 grader och dessutom steg temperaturen över 25 grader i hela 16 dagar. Vanligtvis brukar det enbart vara fyra sådana dagar i juni. 

Hettan för tankarna till klimatförändringen. 

– Om jag är riktigt ärlig får det här mig att fundera över om det här är lite mycket för oss.  

Men, precis som många andra, lyckas Tamminen ändå glädja sig åt värmen.

– Nog njuter jag när det är soligt och varmt. 

Klimatförändringen är något som Tamminen anser vara ett viktigt ämne. Hennes arbete gör att hon har mera insyn i klimatfrågor än många andra. 

– Vi borde alla jobba för att lösa problemet och vi har alla ett ansvar där.

Johanna Tamminen sitter på en bänk i en park i beige tröija.
Bildtext Trots oron för klimatförändringen lyckas Johanna Tamminen ändå njuta av sommarvärmen.

Forskning som lösning

Hon har ett starkt förtroende för att forskning kan leda till tekniska lösningar, såsom solenergi, som kan hjälpa till med att sakta ner klimatförändringen. 

– Jag hoppas på att vi i framtiden kan stödja forskningen ännu mera med nya satellitobservationer. 

Något som Meteorologiska institutet forskar beträffande klimatfrågan är kolkällor och kolsänkor. Kolkällor ökar mängden koldioxid i atmosfären i motsats till kolsänkor som binder koldioxid från atmosfären.   

För det har används bland annat satelliter för att göra mätningar och samla data om förändringar som sker i kolkällor och -sänkor. 

– Jag tycker själv att det är viktigt att basera arbetet på verkliga mätningar, så att man faktiskt vet vad det är som händer och inte bara tror någonting.