Både skojigt och seriöst när Elevpodden ordnar sommarfest – syskonen bakom podden vill hjälpa ungdomar
Matlagning, musik och samtal om ämnen som är aktuella i ungas liv står på programmet i Elevpodden Sommarfest. Syskonen Camilla Svenfelt och Roland Snellman, som står bakom podden, drivs av en vilja att hjälpa ungdomar.
På en bakgård i Bosund i Larsmo håller man på att ställa upp kameror och mikrofoner. Mitt på gräsmattan står ett bord, pyntat med blommor.
Här ska man spela in ett specialavsnitt av Elevpodden, en podcast som riktar sig till skolelever och som tar upp frågor som berör ungas välmående och vardag. I dag står det dock lite annat än det vanliga på programmet.
– Vi har en liten grillfest tillsammans med de flesta av de som har varit med i våra tidigare livesända program, berättar Roland Snellman, som tillsammans med sin syster Camilla Svenfelt ligger bakom Elevpodden.
Under grillfesten kommer det att bjudas på musik och humorinslag, men man kommer också att prata om de saker som vanligen tas upp i podden.
– Ingen Elevpodden-sändning utan att vi slår oss ner och diskuterar olika ämnen som är aktuella i ungas liv i dag, säger Svenfelt.
Programmet filmas av Larsmo När-TV och kommer att sändas en vecka senare. Elevpodden har samarbetat med Larsmo När-TV vid flera tillfällen tidigare.
– Vi har ett tajt samarbete, vilket vi är tacksamma och stolta över, säger Snellman.
– Det är fantastiskt, för de hänger med på våra galna idéer hela tiden, tillägger Svenfelt.
Idén föddes under coronavåren
Elevpodden fick sin början under våren 2020. Då jobbade syskonen på samma högstadium, Camilla som elevassistent och Roland som skolcoach.
– Vi kände hela tiden en vilja att göra mer för ungdomarna, berättar Svenfelt.
När coronaepidemin slog till och skolorna övergick till distansundervisning fick båda syskonen samma idé: att starta en podd för skolelever. Snellman berättar att systern en dag skickade ett meddelande och frågade om de skulle starta en podd tillsammans.
– Jag var i princip där och då i samma tankar, så det var ganska självklart, säger Snellman.
Med en lånad mikrofon spelade syskonen in det första avsnittet av Elevpodden. Avsnittet publicerades under distansundervisningsperioden.
Efter det har det blivit sammanlagt 17 poddavsnitt och 7 livesändningar med Larsmo När-TV. Podden har lyssnare i hela Svenskfinland. Den största lyssnargruppen är den som också är målgrupp för podden, nämligen skolelever.
”Vi strävar inte efter perfektion”
En anledning till att podden har fått stor spridning är samarbetet med Larsmo När-TV. Men det är inte bara Elevpodden som gynnas av samarbetet.
– Det är intressant med livesändning och ny teknik, så det sporrar oss äldre också, säger Thore Hästbacka från Larsmo När-TV.
– Två av oss har varit med i drygt trettio år, sedan vi startade Larsmo När-TV. Elevpoddens program är riktat till ungdomar, och det är ungdomar vi behöver få engagerade i framtiden, så det här är ett bra sätt att få igång det jobbet, säger Guy Stenberg.
Elevpodden Sommarfest kommer att sändas både i Larsmo När-TV:s kabeltevekanal och på Youtube. Programmet kommer också att bjudas ut till närtevekanaler runt om i Svenskfinland.
Sommarfesten kommer att vara det första inspelade programmet Elevpodden gör. Fram tills nu har allting gjorts live.
Att sända direkt innebär att man kan råka ut för överraskningar. Men det är just så syskonen vill ha det.
– Någonting kan gå så att säga fel, men jag tycker det är härligt att kunna säga till ungdomar i dag att ”det gör inget”, säger Svenfelt.
– Det ger ett budskap till ungdomarna att vi inte heller är perfekta. Unga i dag ser ofta bara fasader, på sociala medier och så vidare. Vi vill samtidigt lätta på det här lite grann. Vi strävar inte efter perfektion, säger Snellman.
Någonting kan gå fel, men jag tycker det är härligt att kunna säga till ungdomar i dag att ”det gör inget”.
Camilla Svenfelt
Delar med av egna erfarenheter
Teman som har tagits upp i podden är till exempel motivation, ångest och relationer. Svenfelt och Snellman berättar att de delar med sig av sina egna tankar och erfarenheter.
– Det är en gåva att kunna säga ”jag vet hur det känns” och mena det till hundra procent, säger Svenfelt.
Från lyssnarna får de också respons, frågor och önskemål om vilka ämnen de ska ta upp.
– Det är jättekul att se att folk vill ha mer, säger Snellman.
Och mer lär det bli. Syskonen har nämligen inga planer på att sluta med podden.
– Vi kommer att söka vartefter vad som känns rätt och vad som känns bra. Nya funderingar och nya tokigheter kommer vi absolut att hitta på, säger Snellman.