Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett tungt år för resebyråerna – före detta reseföretagare: "Vår omsättning sjönk med 97 procent"

Från 2021
Bild av resenärer ombord på Finnairs flyg AY 435 från Helsingfors till Uleåborg i början av September.
Bildtext Resandet i nuläget är ännu osäkert. Bildsättningsbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tidigare reseföretagare Anita Fortelius-Ranta var verksam inom resebranschen i många år innan coronapandemin slog till. Fortelius-Ranta, som tidigare ägde en resebyrå i Nådendal, berättar att omsättningen sjönk med 97 procent på grund av pandemin – därav fattade hon rätt tidigt beslutet att lägga ner verksamheten.

Då pandemin på allvar började sprida sig i Europa under våren 2020 började flygbolagen avboka flyg i rask takt.

- Jag satt tillsammans med mina anställda och följde med hur avbokningarna strömmade in, och vi tänkte att det inte kunde vara sant.

Fram till maj var Fortelius-Ranta fullt sysselsatt med att enbart avboka kundernas resor och sköta återbetalning av de uteblivna resorna.

- Man hoppades ju ändå på att situationen skulle förbättras till hösten, men så blev det ju inte. Situationen är ju inte ännu heller bra.

Beslutet om att lägga ner verksamheten fattade hon mellan maj och juni månad år 2020.

- Om jag skulle vara 20 år yngre skulle jag kanske ha kämpat vidare, men jag vet nog inte heller hur det skulle ha gått.

Fortelius-Ranta berättar att beslutet om att lägga ner verksamheten är ett av de tyngsta besluten hon någonsin fattat.

- Det var nog ett av mitt livs svåraste beslut, säger hon.

Svåra tider för de flesta researrangörer

Flera researrangörer har haft ett tungt år ekonomiskt då nästan alla fritidsresor till utlandet stoppades. Kauppalehti har skrivit om att resebyrån Matkavekka gick i konkurs.

Liksom många andra researrangörer var Matkavekka tvungna att avboka alla resor på grund av pandemin.

De researrangörer i regionen som Fortelius-Ranta har kontakt med kämpar ännu för sin överlevnad.

Enligt henne går resebyråerna av ytterst sannolika skäl på minus, men företagarna har ännu kunnat upprätthålla hoppet om att folk ska börja resa igen.

- Nog kommer ju folk att åka på resor igen och någon gång måste ju den här pandemin få ett slut.

En kontorsbyggnad där saker ligger huller om buller. Byggnaden verkar inte vara i bruk. I rummet syns skarvsladdar och två ölflaskor.
Bildtext Flera resebyråer har valt att flytta kontorbyggnaden från markplan till exempelvis en kontorslokal i ett höghus för att sänka utgifterna.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Många resebyråer har flyttat från marknivå till höghuskontor där hyran är lägre och sagt upp personal för att minska utgifterna.

- Just nu är det säkert många reseföretagare som ansvarar över hela verksamheten själv på grund av att de tvingats säga upp personal. Det är inte heller så lätt med tanke på att de måste vara anträffbara dygnet runt.

Fortelius-Ranta berättar att det även varit svårt för företag som arrangerar bussresor, i och med att pandemin och de restriktioner den medför är så oförutsägbara.

Bland annat fick bussföretagen enbart sälja biljetter för hälften av bussplatserna under våren 2021.

Färre affärsresenärer i framtiden, flygen kan bli dyrare

Hur framtiden för privata resebyråer ser ut återstår att se. Fortelius-Ranta tror att pandemin fört med sig negativa saker för resebyråer – men också något positivt.

- Jag tror och hoppas att det blir så att den personliga servicen blir viktigare. I och med den röra som pandemin medförde för resenärer och turister så var det viktigt för dem att få service. Då kunde vi resebyråer ge den snabba personliga servicen som det inte gick att få ifall man bokat själv via flygbolag på nätet.

- På så vis har den personliga servicen fått ett nytt värde igen, trots att flera resenärer ännu i framtiden kommer att sköta bokningen själv.

En mer negativ aspekt för resebyråernas del är att andelen affärsresenärer antagligen kommer att minska i och med att affärsresenärer inte kommer att resa i lika stor utsträckning som de gjorde före pandemin.

- I och med pandemin har man vant sig vid videomöten och därav har många säkert märkt att man inte måste åka till exempelvis Frankfurt för att delta i ett kort möte, utan att man istället kan mötas på internet. På så vis sparar ju företagen tid och pengar, men för resebyråernas del är det ju inte lika bra.

en persons händer syns framför en surfplatta där det pågår ett distansmöte med en massa ansikten som syns
Bildtext Fortelius-Ranta tror att antalet affärsresor blir färre då det blivit vanligt med videosamtal.

Fortelius-Ranta tror också att det kan bli dyrare att resa i framtiden också efter en svår period för researrangörer och flygbolag.

- På något vis måste ju flygbolagen tjäna in de pengar som de gått på minus. Flera flygbolag säljer ju i för sig för stunden billiga resor för att locka personer att åka, men då vi återgår till normalläge kan det bli dyrare än förr.

Reseupplevelsen är inte densamma i nuläget

Fortelius-Ranta säger att hon själv inte skulle välja att åka på fritidsresa i nuläget.

- Trots att jag har fått två vaccindoser skulle jag nog inte resa i nuläget, inte nödvändigtvis för att jag skulle vara rädd för att smittas av covid-19 utan att själva reseupplevelsen inte är densamma.

Hon säger att mycket fokus skulle ligga på försiktighetsåtgärder och dessutom kan resandet ännu vara väldigt oförutsägbart.

Även om ett land öppnar för turister en vecka, kan coronaläget försämras i rask takt och då kan nya restriktioner plötsligt införas då man är på resa.

Diskussion om artikeln