Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket vatten och solkräm krävs i helgen – så här blir vädret i Österbotten

Människor ligger på strand i Vasa
Bildtext Det blir riktigt varmt i helgen, upp mot 30 grader på söndag. Så här såg det ut på Sandö i Vasa på fredagen.

I helgen kommer dagstemperaturerna att röra sig kring 27 och 28 grader och högre i Österbotten. Längs kusten kan det vara lite svalare.

- Sol, uppehåll och värme, det är de orden vi använder mest just nu och de gäller också i Österbotten i helgen, säger meteorolog Eveliina Tuovinen på Meteorologiska institutet.

Söndagen ser ut att bli den varmaste dagen i helgen när Eveliina Tuovinen på fredagsförmiddagen tar en titt på väderkartorna.

- Medeltemperaturen kan bli närmare 30 grader. Men förstås påverkar närheten till havet temperaturerna.

Under nätterna kan de lägsta temperaturerna röra sig mellan 13 och 17 grader under helgen.

Värmeböljan fortsätter i början av nästa vecka. I mitten av veckan, på onsdag och torsdag kan det bli något svalare och regnskurar kan förekomma.

Vaasan Hietasaari, uimaranta
Bildtext Stränderna lär fyllas i helgen. Så här såg det ut på Sandö badstrand i Vasa på fredagen.

Också exceptionellt varmt i Österbotten i juni

Eveliina Tuovinen har svårt att uttala sig om huruvida det kommer att vara ovanligt varmt i Österbotten i helgen.

- Den här tiden på året brukar det vara varmt. Men söndagen kan bli ovanligt varm, men det är först i efterhand som vi kan säga om den var exceptionellt varm.

Tuovinen berättar också att det är små marginaler mellan vad som klassas som normaltemperatur för årstiden och ovanligt varmt.

Juni månad var historisk varm i Finland, det meddelade Meteorologiska institutet i torsdags. Främst var det de södra delarna av landet som fick de riktigt höga temperaturerna, men det var också varmare än vanligt i Österbotten.

- Nog var det varmare också i Österbotten. Det var tre grader varmare än vad det i medeltal brukar vara. Sådant här inträffar en gång per 30 år, säger Tuovinen.

Vaasan Hietasaari, uimaranta