Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart hoppas fotbollsfansen i Jakobstad få tak över huvudet – men pandemin kan höja prislappen för den nya stadion

Från 2021
En man med glasögon, shorts och t-shirt står leende och vaktar ett fotbollsmål.
Bildtext Björn Anderssén hoppas vara i mål med byggandet av Project liv arena nästa höst.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Går allt planenligt, spelar Jaro sin öppningsmatch på den nya Project liv arenan nästa höst. Men höga materialkostnader till följd av pandemin kan sätta käppar i hjulet för byggstarten. Prislappen på fem miljoner riskerar överskridas, om råvarorna håller sin höga prisnivå.

Det är lugnt på den gamla konstgräsplanen strax väster om Jakobstads centrum. Den så kallade västra planen, som ligger intill Centralplan bakom simhallen, ska snart få ge vika för grävskopor och byggställningar.

Björn Anderssén som är styrelseordförande för Jeppis stadion sitter i solen på läktaren vid sidan av Västra plan. Här ska byggas Project liv arena, en stor fotbollsstadion med överbyggda läktare och sociala utrymmen för både spelare och publik.
Planerna har tagit form under en längre tid, men nu börjar det dra ihop sig till handling – så länge höga byggkostnader inte grusar tidtabellen.

Jag tror inte det finns politisk eller ekonomisk aptit från staden att gå in med större pengar. 

― Björn Anderssén

Det ska bli en fotbollsarena av rang. För fotbollen behöver en ny arena i trakten och med nybygget kan man också spela landslagsmatcher för damer och juniorer. Kring 3600 sittplatser planeras och därtill två ståplatsläktare på kortsidorna. Det kommer att behövas den dagen Jaro återinträder i ligan, bedömer Anderssén.  

– Vi bedömer att det är en rimlig storlek för arenan och vi räknar med att den kommer att fyllas, i alla fall några gånger då ligamatcher spelas här, säger han och förutspår att Jaro åter spelar i ligan senast år 2025. Men stadion borde bli klar redan nästa år, om alla pusselbitarna faller på plats.

Nyligen fick det planerade nybygget sitt namn, Project liv arena, vilket hänvisar till ett samarbete med en välgörenhetsorganisation. Konceptet är omvänt det normala, där sportfaciliteter namnges efter en huvudsponsor som bidrar med kapital. Hellre så än att namnge arenan efter ett öl- eller bilmärke, tyckte initiativtagarna. Sponsorer hittar man i vilket fall som helst, räknar man med.

Vi har hela tiden sett det här som ett samhällsprojekt

– Vi vill visa på vårt samhällsengagemang genom att uppkalla den den efter en lokal välgörenhetsorganisation. Men utrymme för sponsorer finns det också. Jag tror att i takt med att planerna framskrider ökar också intresset från näringslivet att gå in som sponsorer. Det har traditionellt funnits ett starkt engagemang från näringslivet att gå in och stödja fotbollen här i trakten, säger Björn Anderssén. 

Många användningsområden

Men arenan ska också kunna användas till annat än fotboll. Även om det inte är frågan om någon hybridanläggning är användningsområdet brett, förklarar Anderssén. 

En man med glasögon står vi en resultattavla uppe på en ställning.
Bildtext Även om arenan byggs som en fotbollsstadion, ska den kunna användas för många evenemang och sporter, säger Björn Anderssén.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

– Det blir fråga om konserter, gymnastikuppvisningar, agilitytävlingar för hundar och sådana evenemang som man enkelt kan konvertera stadion till. Men det blir inte fråga om innebandy, ishockey eller hästhoppning, säger han. 

Sponsorer kommer att hittas

Anderssén är själv nöjd över hur allt framskrider och väntar sig en byggstart i höst, om materialpriserna tillåter. Av den tänkta slutsumman på fem miljoner, är 10% eget kapital och 20% stöd från statligt- och förbundshåll. 1,6 miljoner euro har man nu skrapat ihop till. Det återstående kapitalet utgörs av banklån, för några kommunala pengar räknar man inte med, 

– Det har aldrig varit tanken. Staden har viktigare saker att sätta sina finanser på, så det finns nog inget intresse av att gå in och stödja det här bygget, bedömer Anderssén.

Diskussion om artikeln