Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan Skarpängsvägen i Närpes bli verklighet – flera österbottniska vägar med i statens investeringsprogram

Från 2021
Arkivbild från 2017 från Närpes centrum.
Bildtext Omkring 6 000 bilar kör genom Närpes centrum dagligen. Arkivbild.
Bild: Yle/Juho Teir

Omfartsväg i Närpes, cykelväg i Korsholm och byggande av fler omkörningsfiler mellan Vasa och Karleby, bland annat det och mycket mer finns med i den första nationella trafiksystemplanen som godkändes i riksdagen i torsdags.

Under fredagen gav Trafikledsverket ett första förslag till investeringsprogram för statens trafikledsnät för åren 2022-2029.

- Det är mycket glädjande att det i detta första utkast till investeringsplan finns massor med stora och mindre projekt i Österbotten, dessa förbättrar allas vår vardag på flera sätt, säger Mikko Ollikainen, riksdagsledamot (SFP) och medlem i den parlamentariska arbetsgrupp som tagit fram trafiksystemplanen.

Kansanedustajat Joakim Strand ja Mikko Ollikainen täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext Mikko Ollikainen (SFP), till höger i bild, har varit med och arbetat fram den första nationella trafiksystemplanen. Partikollegan Joakim Strand till vänster. Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Dags för omfartsväg i Närpes

Bland de vägprojekt som tagits med finns bygget av omfartsvägen Skarpängsvägen i Närpes som väntat länge på sin tur.

Tanken med Skarpängsvägen är att styra bort trafiken från centrum. Enligt trafikmätningar kör 6 000 bilar genom Närpes centrum per dygn. En omkring en kilometer lång väg mellan Kristinestadsvägen och Närpesvägen kunde minska på den trafikmängden.

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) från Närpes säger att det skulle vara ett framsteg om Skarpnäsvägen blir av.

- Jag hör till dem som vill, tror och hoppas att Närpes fortsättningsvis ska växa och då behövs bättre trafikarrangemang, säger Norrback.

Anders Norrback ja Mikko Ollikainen eduskunnassa 23.10.2019
Bildtext Anders Norrback (SFP), till höger i bild, är nöjd men vågar inte tro på det innan planen är klubbad och besvärstiden slut. Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Planen är framlagd offentligt fram tills den 15 september.

- Det är klart att det är ett viktigt steg framåt, men jag har lärt mig i politiken att man inte ska säga att något är klart innan sista klubban har fallit eller besvärstiden gått ut, säger Norrback.

Norrback säger att han och hans kollegor hela tiden jobbar för österbottniska projekt. Personligen skulle han gärna få med en 20 kilometer lång sträcka norrut från Bäckliden i Närpes som behöver breddas.

- Sedan finns det andra projekt som inte finns med som vi måste jobba med, till exempel Kasköbanan som är en livsnerv i Sydösterbotten.

Satsning på riksåttan och cykelvägar

Bland övriga österbottniska projekt som tagits med i statens investeringsprogram finns förbättrande av både Vasa omfartsväg och riksväg 8 i Karleby, fler omkörningsfiler mellan Vasa och Karleby samt förbättrande av vägsträckan Tjöck-Ömossa i Kristinestad.

Det finns också mindre österbottniska projekt med i planen som en cykelväg på Strandvägen mellan Vikby och Solf i Korsholm och en cykelväg mellan Replot och Replotbron i Korsholm.

Därtill finns också en fördjupning och breddning av farleden till Vasa hamn upptagen i planen. Dessutom ska järnvägen mellan Karleby och hamnen i Yxpila förstärkas.

Investeringsplanen uppdateras årligen. Utkastet till investeringsplan är framlagd offentligt fram till den 15 september.

Diskussion om artikeln