Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fortsatta restriktioner för sammankomster i huvudstadsregionen – men antalet personer begränsas inte

Många människor sitter på en uteservering på Kaserntorget i Helsingfors och förfriskar sig i solen.
Bildtext Antalet personer som får samlas inomhus och på begränsade områden utomhus är obegränsat.

Begränsningarna för sammankomster kommer att vara i kraft i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla fram till den 10 augusti, meddelar Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Beslutet baserar sig på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts aktuella lägesbild för coronaepidemin. Utan beslutet i dag skulle restriktionerna ha upphört i mitten av juli.

Både coronakoordinationsgruppen vid sjukvårdsdistriktet och motsvarande instans inom huvudstadsregionen kom med samma rekommendation om fortsatta begränsningar för sammankomster.

Antalet personer som får samlas inomhus och på begränsade områden utomhus är obegränsat. Däremot gäller följande restriktioner:

  • Då fler än tio samlas inomhus ska det vara möjligt att undvika närkontakt. Det betyder att personer kan vistas där högst 15 minuter, samtidigt som de håller ett säkerhetsavstånd på två meter till varandra.

  • Då över 50 personer samlas utomhus ska det vara möjligt för personerna att undvika fysisk kontakt, men det finns inga krav på säkerhetsavstånd.

  • För evenemang och allmänna sammankomster gäller dessutom allmänna hygienregler och regler för att undvika att coronaviruset sprids.