Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Saaristo Poker Run ordnas på Skärgårdshavet på lördag – enligt arrangörerna störs inte den övriga båttrafiken nämnvärt

Från 2021
Uppdaterad 03.07.2021 10:39.
båtar och hav
Bildtext Sjöbevakningen finns på plats under evenemanget. Bild från Hangö Poker Run 2019.

Tävlingen har väckt livlig diskussion på sociala medier. Arrangörerna försäkrar att andra båtförare inte störs utav evenemanget. Övrig båttrafik bör ändå undvikas på området under evenemanget.

Evenemanget för snabba motorbåtar och vattenskotrar tar plats på farleder från Nagu gästhamn till Teersalo och tillbaka till Nagu via Verkan. I sin helhet är rutten 117 kilometer lång.

Kommendörkapten Valtteri Viitala vid Västra Finlands sjöbevakning säger att evenemanget tas på allvar i Sjöbevakningen och tas i beaktande i deras normala operativa verksamhet.

Enligt Viitala beaktar man evenemanget då man planerar placeringen av patruller och andra kontrollresurser inför helgen.

– Som ledande sjöbevakningsmyndighet upprätthåller vi räddningskapaciteten på området och ansvarar för övervakningen tillsammans med polisen, säger Viitala.

I själva evenemanget har Sjöbevakningen ingen egentlig roll, utan de förbereder sig i vanlig ordning för ett livligt veckoslut bland båtförare. Säkerheten under evenemanget är på arrangörens ansvar.

Övervakningsbåtar, GPS-uppföljning och helikopter

Föreningen Speed & Powerboat society arrangerar evenemanget och styrelsens ordförande Pauli Peisa försäkrar att säkerheten sköts som sig bör.

– Vi har egna säkerhetsbåtar och Sjöräddningens båt längs med rutten. Samtliga deltagare har en GPS så att vi kan följa med helhetsbilden av alla deltagare, säger Peisa.

GPS-signalen förmedlar tävlingsbåtarnas position i realtid till åskådare som vill följa med tävlingsbåtarna från sina egna båtar. En helikopter kommer även röra sig över området och från den kan man följa med hela ruttområdet under evenemanget.

Ett barn under skolåldern avled och två vuxna skadades i den allvarliga olyckan som skedde under Poker Run evenemanget i Hangö i fjol. En båt som deltagit i en hastighetsmätning körde ut bland åskådarbåtarna då föraren miste kontrollen över båten. I år ordnas inte hastighetsmätningar i tävlingen.

Evenemanget har väckt diskussion på sociala medier

I båtförargrupper på sociala medier har evenemanget väckt åsikter både för och emot. Flera av deltagarna i diskussionerna undrar hur ett så stort område kan reserveras under högsäsongen för fritidsbåtar.

Det är enligt arrangören förbjudet för andra än evenemangsdeltagarna att köra på rutten då evenemanget ordnas på lördagen.

Enligt Peisa begränsas möjligheten att röra sig på Skärgårdshavet endast under en kort tid. Tävlingsbåtarna kör enligt honom från Nagu till Teersalo i mindre än en timme, och vägen tillbaka till Nagu beräknas räcka lika länge.

– Olägenheterna som orsakas för den resterande båttrafiken är väldigt kortvarig. Deltagarna passerar en enskild plats på området inom tio minuter, påpekar Peisa.

Sjöbevakningen: Området ej avstängt

Västra Finlands sjöbevakning skriver på sin Facebooksida att vattenområdet inte är reserverat eller avstängt för övrig sjötrafik under ruttkörningen. De påminner ändå alla som rör sig i området att idka försiktighet och följa sjövettsreglerna.

Kommendörkapten Valtteri Viitala berättar att även Sjöbevakningen har lagt märke till den livliga diskussionen på internet.

– Vi säger som så att vi har lagt märke till att det väckt diskussion, men som myndighet förhåller vi oss neutralt till evenemanget, säger Viitala.

Artikeln baserar sig på Saaristomerellä ajetaan lauantaina pikavenetapahtuma Saaristo Poker Run – järjestäjän mukaan haitta muulle veneliikenteellä jää pieneksi skriven av Eino Kossila. Artikeln har översatts av Ellen Ijäs.

Diskussion om artikeln