Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fel i lagen om social- och hälsovårdsreformen blev en enda röra – felet åtgärdas i början av veckan

Kvinna med mörkt hår, munskydd och svartvitmönstrat plagg bakom en desk och en mikrofon i  Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola på en presskonferens i Helsingfors den 29 juni 2021.
Bildtext Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola säger att felet kommer att korrigeras snabbt.

Skrivfelet i lagen om social- och hälsovårdsreformen har lett till att två lagar för närvarande inte är i kraft. Social- och hälsovårdsministeriet tänker korrigera felet. Lagarna väntas träda i kraft på nytt i början av veckan.

Felet upptäcktes av föredragande Ville Hinkkanen vid Högsta domstolen som på torsdagen skrev om saken på Twitter.

Hinkkanen skrev i sitt inlägg att man i och med lagpaketet nu hävt folkhälsolagen och lagen om specialiserad sjukvård.

Ett försök att åtgärda felet gjordes på torsdagen med ett brev från riksdagens talman, men en del av de rättslärda ifrågasatte metoden. Inom oppositionen krävde man att felet korrigeras ordentligt.

Riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola sa på fredag till Yle att folkhälsolagen och lagen om specialiserad sjukvård för tillfället inte är i kraft i Finland. De träder i kraft när författningssamlingen har korrigerats. 

- Jag skulle säga att man i början av veckan lyckas korrigera felet, säger Paavola.

För ändamålet har riksdagen talman gett Social- och hälsovårdministeriet i uppgift att korrigera felet. Författningssamlingen upprätthålls av det här ministeriet.

Paavola tror att situationen inte har större praktiska konsekvenser. Hon tillägger att man säkerställt att man går till väga på rätt sätt.  

Oppositionen: Rimligt att man informeras om hur rättelsen görs

Oppositionen krävde under fredagens sista plenum före sommaruppehållet att talmännen tillsammans utreder hur felet i social- och hälsovårdsreformen ska korrigeras.

Mari-Leena Salmitie (Saml) sa att det är rimligt att riksdagen informeras om hur felet åtgärdas. Bland andra Arja Juvonen (Sannf) var inne på samma linje. Juvonen ansåg att det är möjligt att riksdagen måste samlas under sommaruppehållet för att korrigera felet i social- och hälsovårdspaketet.

Artikeln är en förkortad bearbetning av Yle Uutisets artikel Sote-lain kirjoitusvirheestä tuli suuri sotku – tärkeät terveyslait eivät ole tällä hetkellä voimassa, virhe oikaistaan ensi viikolla som skrivits av Jesse Mäntysalo och Anne Orjala.