Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

17-åring gripen misstänkt för polismordet i Sverige

Uppdaterad 02.07.2021 18:53.
Polisbilar och polisar står i Göteborg natten till 1.7.2021 i samband med en dödsskjutning av en polis.

En person har nu gripits misstänkt för polisskjutningen i Göteborg i Sverige. Motivet är ännu oklart. Polisen tror att polismannen stod i skottlinjen, men att han inte var måltavlan.

Personen som misstänks ligga bakom mordet är en 17-åring som tidigare dömts för mordförsök, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

17-åringen förnekar anklagelserna, säger Åberg enligt STT. Den gripna personen har förts till polishuset i Göteborg för förhör, och inledande förhör har inletts.

En 33-årig polis skjöts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg under natten till torsdagen. En kollega var med polisen då skjutningen tog plats.

Enligt uppgifterna stod polisen och pratade med några personer då skjutningen skedde.

Blommor på en polisbil efter en polisskjutning i Göteborg
Bildtext Blommor har lagts på polisbilen för den skjutne polisen.

På fredag morgon tog åklagarmyndigheterna i Sverige över utredningen. Då frihetsberövade polisen 20 personer, men ingen av dem var skäligt misstänkta.

Videor spreds på sociala medier

Enligt SVT har en video av polisskjutningen delats på sociala medier. Polisen uppger att det kan vara fråga om olaga integritetsintrång.

En person som delat en video av skjutningen på sociala medier har anhållits.

Polisens områdeschef Erik Nord uppger till SVT nyheter att polisens nuvarande teori är att polismannen inte var måltavlan.

Kammaråklagare Ulrika Åberg menar att det kan ha handlat om en uppgörelse mellan kriminella nätverk.

– Jag delar den bedömningen som de har gjort. Motivet är så klart oklart eftersom vi är i det läget vi är. Men det är sannolikt så att det inte handlar om att det var just den här polismannen som skulle berövas livet, säger hon till SVT Nyheter.

Den misstänktes tidigare offer befann sig nära platsen där polisen sköts

Tidigare har 17-åringen dömts för mordförsök då hen högg en annan person med en kniv i halsen på en spårvagn.

Spårvagnsoffret befann sig på onsdagskvällen nära korsningen där polisen sköts. När offret såg den maskerade personen närma sig flydde hen eftersom hen trodde sig vara måltavlan. Polisen träffades istället av skottet, uppger STT.

Polisen och åklagarmyndigheten höll en presskonferens om mordet klockan 17.30 i dag.

Artikeln uppdateras.