Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olycksutredningscentralen varnar för hissar med allvarliga latenta problem: "Det finns ett fyrasiffrigt antal sådana hissar i Finland"

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 20:44.
Kauniala sjukhus.
Bildtext En hissolycka inträffade i Kainula sjukhus i maj.
Bild: Wikipedia/MKFI

I maj omkom en 75-årig kvinna i en hissolycka i Kauniala sjukhus i Grankulla. Nu varnar olycksutredningscentralen Otkes att det finns fler hissar som kan ha underliggande problem.

I utredningen har man kommit fram till att orsaken till olycksfallet var att hissens broms fastnat i öppet läge. Utredningen blir klar först i slutet på året.

För att förhindra nya olyckor har olycksutredningscentralen (Otkes) redan lämnat in en anmälan om olycksfara till myndigheterna.

Anmälan gjordes till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), Inrikesministeriet och räddningsväsendet.

En patient hamnade i kläm och dog

I maj tog en sjukskötare en äldre patient hissen till en annan våning. Hissen anlände på fjärde våningen och dörrarna öppnades som vanligt.

Sjukskötaren steg ut ur hissen. Oväntat steg hissen uppåt med hårdare fart än vanligt.

Patienten, som befann sig i dörröppningen, klämdes mellan hissen och dörrens övre ram.

Den 75-årige patienten omkom och sjukskötaren skadades i olyckan.

Varningen gäller liknande faror i gamla hissar – särskilt de från 1970-talet

– Vi anser att den här frågan är mycket viktig och därför uttalar vi oss. Liknande meddelanden görs i genomsnitt en gång om året, så vi är seriösa, säger professor Veli-Pekka Nurmi, direktör för Otkes till STT.

Risken för liknande fel gäller särskilt hissar som tillverkades på 1970-talet. Enligt Nurmi finns det ett fyrasiffrigt antal sådana hissar i Finland.

– Nyare hissar, tillverkade efter början av 1980- och 1990-talet har krävt system som inte är beroende av bara en broms, säger Nurmi.

Veli-Pekka Nurmi i Åbo i november 2020.
Bildtext Enligt Veli-Pekka Nurmi, direktör för Otkes, är det viktigt att felen upptäcks tidigt. / Arkivbild
Bild: Maria Nylund / Yle

Regelbundet underhåll och inspektion av hissar krävs enligt lag i Finland. Otkes vill med varningen väcka både hissoperatörernas och underhållsföretagens uppmärksamhet.

Enligt Nurmi tar Otkes inte ställning till om underhållet av hissen på Kauniala sjukhus försummats. Istället konstaterar han att liknande olyckor kan undvikas med korrekt underhåll.

– Det är viktigt att [möjligheten till ett sådant bromsfel] bekräftas under underhåll. Felet kanske inte ens är stort, men om man inte känner till det så kommer ingenting att göras åt det heller, säger Nurmi.

"Denna fara gäller vanliga hissanvändare" – nu är det Tukes tur att reagera

– Enligt lag görs anmälan till den behöriga myndigheten, som i detta fall är Tukes. Det är nu deras plikt att reagera och föra vidare informationen till berörda aktörer, alltså hissoperatörer och underhållsföretag, förklarar Nurmi.

Enligt Kai Valonen, utredningschef på Otkes, är det också viktigt att det här beaktas i underhållsbeslut och renoveringar.

– Om det hände där kan det hända igen, säger Valonen.

Räddningspersonalen måste också veta om faran så att de kan agera på rätt sätt i en liknande situation.

Enligt Nurmi är hissäkerhet i Finland mycket bra. Därför kan det ibland vara svårt att identifiera faror.

– Denna fara gäller vanliga hissanvändare, som har rätt att anta att de säkert kommer från en våning till en annan när de går in i hissen, säger Nurmi.

I vanliga fall dör i genomsnitt en person per tio år i en hissolycka.

Källa: STT