Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

30 personer har drunknat i juni – fler än på över 20 år

Från 2021
Ett stomigt hösthav och en sandstrand med berg.
Bildtext I Finland drunknar 100–150 personer varje år, varav ungefär hälften är påverkade av alkohol.
Bild: Minna Almark \ Yle

I juni har 30 personer drunknat, meddelar Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund. Det är det högsta antalet sedan år 1999 då 45 personer drunknade.

Hittills har totalt 68 personer drunknat under 2021, varav 30 drunknade under juni månad.

Fjorton fall inträffade under simning, fyra i båttrafiken och i tolv fall är händelseförloppet oklart. Under midsommaren drunknade 13 personer.

Antalet drunknade är också det största sedan år 2000 då 16 personer drunknade.

"Exceptionella siffror" – flest har drunknat i östra Finland

"Vi pratar om exceptionella siffror. Det är extremt sorgligt eftersom drunkningar för det mesta kan förebyggas. Vattensäkerhet är till stor del en attitydfråga, och detta kräver förändring i Finland", säger expert Niko Nieminen på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund i ett pressmeddelande.

Elva drunkningsdödsfall inträffade i östra Finland, nio i södra Finland, sju i västra och mellersta Finland, ett i Lappland, ett i norra Finland och ett i sydvästra Finland.

Av de 68 dödsfallen i år har 39 identifierats som män, åtta som kvinnor och i 21 fall är könet okänt.

"Använd alltid flytväst"

Man kan dra en parallell mellan det varma sommarvädret och antalet personer som drunknat. I genomsnitt inträffar hälften av Finlands drunkningsolyckor under sommarmånaderna, säger FSL.

I Finland drunknar 100–150 personer varje år, varav ungefär hälften är påverkade av alkohol.

Typiska drunkningsfall är när personen faller från en båt eller felbedömer sin egen förmåga att simma. De flesta drunkningar förekommer i välbekanta vatten, nära stranden.

Nieminen uppmanar till att undvika onödiga risker.

"Vi bär alltid flytvästar när vi rör oss på vattnet, stannar på stranden när vi är berusade, värderar våra egna simningskunskaper realistiskt, simmar alltid med en vän och längs med stranden och håller oss inom en armlängds avstånd från barn i vattnet", påminner Nieminen.

Källa: STT