Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se Insignes klassmål som sänkte favoriten Belgien – Yle Sportens expert hyllar Italiens framfart i EM: "Vilket otroligt starkt lag de har"

Uppdaterad 03.07.2021 00:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Belgiens gulddröm gick i kras. I en mäktig kvartsfinal imponerade Italien – och nu förlänger de sin långa segersvit. "Vilket otroligt starkt lag som Italien har", säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

En insats som bar mästarens stämpel?

Italien visade åtminstone att de är redo för vad som helst den här EM-sommaren. I en väldigt underhållande kvartsfinal slog Italien ut Belgien efter en 2–1-seger.

– Första halvleken som de gör är helt fantastisk. Jag vill lyfta på hatten åt deras laginsats en gång till. De lyfter sig ett hack till från gruppspelet. Vilket otroligt starkt lag som Italien har, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Efter ett sylvasst gruppspel hemma i Rom darrade Italien i åttondelen mot Österrike och tvingades till förlängnng. Nu var det samma offensiva Italien som kom till spel och imponerade mot stjärnfyllda EM-favoriten Belgien.

Triumfen i München skickar ”Gli Azzurri” till sin första slutspelssemifinal på nio år. Då föll Italien i EM-finalen mot Spanien – och nu ställs de två fotbollsnationerna mot varandra i tisdagens semifinal på Wembley.

– Vi förtjänade att vinna matchen efter en utmärkt insats. Vi hade inget minimimål inför turneringen. Vi ville bara göra vårt bästa och det återstår ett par matcher. Nu ska vi njuta lite av den här segern och sen börjar vi tänka på Spanien, säger förbundskaptenen Roberto Mancini till italienska tv-kanalen RAI Sport enligt sajten Football Italia.

"Det är otagbart"

Den första halvleken gick i ett otroligt snabbt tempo och innehöll matchens samtliga mål.

Italien hade tidigt bollen i mål, men den fullträffen dömdes bort för offside. I stället tog det en halvtimme innan det italienska 1–0-målet kom.

Italien vann bollen högt upp i banan och efter ett par passningar placerade Inter-mittfältaren Nicolò Barella in bollen i mål.

Precis före paus smällde det igen när Lorenzo Insigne drev framåt och fick sitt favoritläge. Insigne skruvade läckert in 2–0 från distans.

– Belgien vet om att det är farligt, alla vi som tittar på matchen vet också om det. Han viker in bollen och det är otagbart, säger Lyyski.

Italien firar mål i EM.
Bildtext Italiens Lorenzo Insigne (nummer tio) avgjorde matchen.

Efter det följde matchens mest omdiskuterade situation. Jeremy Doku gick omkull i straffområdet och domaren blåste för straff. Efter en VAR-koll godkändes domslutet och Romelu Lukaku skickade in reduceringen.

Tung skada för Italien

Efter paus försämrades matchens kvalité en aning, men Belgien jagade en kvittering på Allianz Arena. Lukaku hade ett par riktigt vassa lägen – det bästa efter en timme när belgarna ställde om snabbt.

Kevin De Bruyne, som Belgien hade lyckats lappa ihop till kvartsfinalen, drev igenom och spelade fram Lukaku. Från ett par meters håll träffade Belgiens centertank bara Leonardo Spinazzola och Italiens försvar firade som om de hade gjort mål.

Belgien hade mest boll sista tjugo minuterna, Italien la sig på försvar och lät klockan ticka. Den här belgiska spelargenerationen får inte speciellt många möjligheter till för att vinna en titel, men sommarens EM-chans stack ut i den tyska natten.

– Det är en tuff förlust, men vi visste om att matchen var en utmaning. Deras målvakt gjorde ett par vassa räddningar och vi gav bort det första målet för enkelt. Italien förtjänade segern, säger Belgiens målvakt Thibaut Courtois enligt Uefa.

– Vi hade det jobbigt sista tio, men vi kunde ha gjort fler mål före det, säger Mancini.

Belgien deppar i EM.
Bildtext Belgien lyckades inte gå hela vägen den här gången heller.

Italien är vidare till semifinal, men mycket talar för att de fick ett rejält bakslag i kväll. Spinazzola, som har varit ett stort utropstecken i EM, bars av planen med en befarad baklårsskada med drygt tio minuter kvar.

– Man ska inte gå händelserna i förväg, men jag vågar nästan säga att hans EM är över. Jag har haft liknande skador själv. Det gör ont att se – det här har till stor del varit hans EM hittills, säger Lyyski.

Efter slutsignalen kom stora italienska jubelscener – och de ramar in den mäktiga svit som de har byggt upp under Roberto Mancini. Det här var 13:e raka segern och den 32:a matchen i rad utan förlust. Det är Italiens bästa resultatrad någonsin.

Resultat, kvartsfinal

München:

Belgien–Italien 1–2 (1–2)
31' Nicolò Barella 0–1
44' Lorenzo Insigne 0–2
45+2' Romelu Lukaku 1–2