Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

29 barn och tiotals vuxna räddades i Engelska kanalen – sex båtar med migranter i sjönöd

Från 2021
Uppdaterad 03.07.2021 07:24.
Ranskassa Calaisin satamassa kalastajia. Takana näkyy satama, mistä lähtee ja mihin tulee rahtilaivoja Isosta Britanniasta.
Bildtext Många väntar i Calais på tillfälle att ta sig över kanalen. Arkivbild.
Bild: Toni Määttä / Yle

Över hundra migranter räddades i Engelska kanalen i fredags då de hamnat i sjönöd under sina färdförsök från Frankrike till Storbritannien.

Det är fråga om personer i sex olika båtar som under gårdagen försökte sig på att korsa kanalen, uppger franska myndigheter.

En båt med 55 migranter, av vilka 26 var barn, tvingades tillkalla hjälp redan vid den franska kusten. Också tiotals personer från fem andra båtar, bland dem en gravid kvinna, plockades upp under fredagen.

Totalt 111 migranter fördes tillbaka till hamnarna i Dunkerque eller Calais i Frankrike.

Fler försöker, få lyckas

Under de två senaste åren har allt fler migranter försökt ta sig från Frankrike till Storbritannien genom att korsa Engelska kanalen, trots de stora risker som den livliga sjöfartstrafiken och de starka vattenströmmarna i kanalen medför.

I fjol var det fråga om 9 500 personer som försökte sig på denna farliga färd. I juni rev den franska polisen ner ett nytt läger som hundratals människor, framför allt yngre män, hade slagit upp utanför Calais i väntan på att kunna ta sig till Storbritannien.

Försöken att smuggla människor över till Brittiska öarna har också ökat under de senaste åren.