Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hettan är här för att stanna: 17 dagar högsommarvärme i sträck – risken för markbränder ökar

Uppdaterad 03.07.2021 16:54.
Uimari luonnonvedessä.
Bildtext Juni månad var rekordvarm i Finland - och det varma vädret fortsätter. Illustrerande arkivbild.

För våra förhållanden mycket höga temperaturer kommer att uppmätas under veckoslutet, uppger Meteorologiska institutet. Samtidigt ökar risken för markbränder.

Det mycket varma vädret fortsätter i stora delar av landet under veckoslutet. På lördag är det enstaka områden i östra och nordligaste Lappland som har svalare väder, i resten av landet är det 25–30 grader.

På söndag är det ännu snäppet varmare än under lördagen, och då uppmäts de allra högsta temperaturerna på 31–32 grader i Övertorneå, Pello och Kittilä i Lappland, enligt Meteorologiska institutet.

Också på många håll i Österbotten, bland annat i Jakobstad, samt i Åbo i Egentliga Finland utlovas 30 grader under söndagen. I övriga kustområden blir det cirka 27–28 grader i morgon.

Höga temperaturer i hela landet, men varmast i Lappland

Det varma vädret är inte på väg någonstans – åtminstone på en tid.

Enligt Yles meteorolog Joonas Koskela har det varit över 25 grader varmt i Finland 17 dagar i sträck.

– Det har varit högsommarvärme varje dag.

Och något slut på den här högsommarperioden ser Koskela inte.

– Det finns inte någon dag de kommande 10 dygnen där gränsen för högsommarvärme inte överskrids någonstans i Finland. Högsommarperioden fortsätter så länge som nuvarande prognos räcker tilll.

Något värmerekord tror Koskela däremot inte att är på kommande. Värmerekordet för juli är från 2010: 37,2 grader den 29.7 i Joensuu.

– I Norra Lappland kan det bli drygt 30–32 grader på måndag. Det är mycket intressant att den varmaste luften ser ut att finnas i Lappland.

– I hela landet är det mellan 28 och 32 grader på måndag.

Var försiktig med eld

Inget regn utlovas förrän mitten av nästa vecka. Det är torrt i naturen och därmed ökar risken för mark- och skogsbränder.

Under söndagen är det mycket stor risk för skogsbränder på Åland och stor risk för skogsbränder i Egentliga Finland.

Under början av veckan kommer varningen för mycket stor brandrisk att börja gälla i fler områden i landets västra del.

Koskela påminner att väderprognoser längre fram präglas av osäkerhet, men han säger att det nästa vecka blir lite ostadigare väder.

– Regn är att vänta åtminstone på tisdag. I västra Finland ser regnskurar ut att vara en möjlighet då. Till en början handlar det om små mängder regn. När veckan fortskrider strömmar fuktig luft och åskväder in i landet från sydväst och då blir det lite svalare och fuktigt, men det är fortfarande mycket varmt.

Ovanligt många varma dagar också i juni

Medeltemperaturen var ovanligt hög i hela landet under juni månad, drygt 16,5 grader.

Värmerekordet för månaden uppmättes i Parikkala där det var 33,6 grader varmt den 22 juni.

I södra Finland registrerades över 10 fler riktigt heta dagar än normalt i juni. I Kajsaniemi i Helsingfors uppmättes en medeltemperatur på 19,3 grader. Senast det var så varmt var år 1844.

Totalt uppmättes 25 sommardagar, dagar som klassas som "heta dagar". Sådana dagar ligger temperaturen på över 25 grader. Så här många heta dagar har inte registrerats sedan väderdatan digitaliserades år 1961.

Artikeln har uppdaterats 3.7.2021 klockan 16.51 med kommentarer av Joonas Koskela.