Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tampas smakstart bäddade för tredje raka segern – Montreal står nu inför nästintill omöjlig uppgift: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 12:34.
Tyler Jonhson och Mathieu Joseph jublar.
Bildtext Tampa Bay vann även den tredje finalmatchen.
Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire

Tampa Bay har fått Montreal i rejäl brygga i NHL:s finalserie. Tampa Bay vann den tredje matchen med 6–3 och är nu bara en seger från sin andra raka Stanley Cup-titel. Hungern att vinna är väldigt stor men vi vet att den fjärde matchen är alltid den svåraste, säger Tyler Johnson.

Finalserien i NHL ser ut att bli en ensidig historia och Tampa Bay har just nu en hand på den åtråvärda pokalen. När serien nu flyttade över till Montreal var Tampa Bay det starkare laget för tredje matchen i rad.

Det var en suverän start av Tampa Bay som lade grunden till nattens seger. Redan efter tre och en halv minut ledde laget med 2–0 efter mål av Jan Rutta och Victor Hedman.

I mitten av första perioden gav Phillip Danault Montreal lite häng men Tampa rymde igen i början av den andra akten. Slutspelets poängkung Nikita Kutjerov gjorde 3–1 och Tyler Johnson satte 4–1 inom loppet av drygt två minuter.

Nick Suzuki lyckades reducera för Montreal i slutet av andra perioden, men Montreal klarade inte av att hämta in underläget. Med drygt fem minuter kvar av matchen gjorde Tyler Johnson 5–2 och Tampa vann till slut med 6–3.

"Vet aldrig hur många chanser man får"

– Jag är otroligt stolt över hur det här laget har mognat. Alla spelare drar åt samma håll och det är därför vi spelar bra just nu, säger Tampas tränare Jon Cooper på presskonferensen efter matchen.

Tampas första chans att säkra titeln kommer under natten till tisdag. Även den fjärde matchen spelas i Montreal.

– Jag vet hur roligt det var att vinna förra säsongen och vill verkligen göra det igen. Man vet aldrig hur många chanser man får. Hungern att vinna är väldigt stor men vi vet att den fjärde matchen är alltid den svåraste, säger Tyler Johnson.

Kan Montreal vända?

För att Montreal ska kunna vända på finalserien krävs nästan ett mirakel. Endast en gång tidigare i historien har ett lag vänt ett 0–3-underläge i matcher till seger i finalserien. Det gjorde Toronto Maple Leafs 1942.

– Vi har varit underskattade hela säsongen. Nu gäller det att kavla upp ärmarna, ta ett byte och en match i taget. Vi gav inte upp när vi låg under med 1–3 i matcher mot Toronto och vi kommer inte att göra det nu heller, säger Phillip Danault.

Montreal vann skottstatistiken ännu en gång men Andrej Vasilevskij i Tampas mål släppte bara in tre puckar.

– Tidigare har vi gjort jämna insatser och spelat snabbt i offensiven. Emellanåt spelade vi så även i den här matchen men vi gjorde för många misstag och det straffade sig direkt. Vi är medvetna om det och vi måste bli skarpare, säger Montreals tränare Dominique Ducharme.

Resultat:

Montreal – Tampa Bay 3–6
01:52 0–1 Jan Rutta (Ondrej Palat, Victor Hedman)
03:27 0–2 Victor Hedman (Nikita Kutjerov, Anthony Cirelli) pp
11:16 1–2 Phillip Danault (Shea Weber)
21:40 1–3 Nikita Kutjerov (Ondrej Palat, Erik Cernak)
23:33 1–4 Tyler Johnson (Mathieu Joseph, David Savard)
38:04 2–4 Nick Suzuki (Jeff Petry, Cole Caufield)
55:19 2–4 Tyler Johnson
55:58 3–5 Corey Perry (Brendan Gallagher, Ben Chiarot)
56:48 3–6 Blake Coleman (Barclay Goodrow)

MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+0, -2, 11:38
MTL: Joel Armia 0+0, -3, 12.59
MTL: Artturi Lehkonen 0+0, +1, 13:37

Tampa Bay leder finalserien med 3–0 i matcher.