Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vertonghens misstag ledde till ny sumpad chans för Belgiens gyllene generation – Immobiles beteende sågas av tidigare skyttekungen: ”Det är patetiskt”

Från 2021
Uppdaterad 03.07.2021 09:41.
Jan Vertonghen styr undan bollen.
Bild: imago images/Just Pictures/ All Over Press

Två mål i baken i första halvlek, och efter paus kunde Belgien inte tränga igenom det kompakta italienska försvaret. Guldfavoriten fick se en ny dröm gå i kras. Jag spelar fortfarande upp vissa sekvenser i mitt huvud, säger Jan Vertonghen som gjorde ett stort misstag vid det första baklängesmålet.

Belgien kom till fotbolls-EM som en av de största guldkandidaterna, men när mästerskapet avgörs i London nästa vecka är ”röda djävlarna” inte med. Belgien åkte ut i kvartsfinalen mot Italien med 1–2 och landets gyllene generation missade på nytt en final.

– Det här är en stor besvikelse. Vi gjorde allt vi kunde för att vinna den här matchen. De gjorde ett otroligt snyggt mål men det första var ett misstag från vårt håll.

– Italien hade mer boll, och för oss gick den inte in vilket är synd, säger den belgiske mittfältsstjärnan Kevin De Bruyne på Uefas webbplats.

Backen Jan Vertonghen tar Italiens första mål på sitt konto. Han slog en passning rakt i gapet på Marco Veratti som sedan ledde fram till Nicolò Barellas 1–0.

– Jag spelar fortfarande upp vissa sekvenser i mitt huvud. Det här var en ny missad chans, precis som i de senaste mästerskapen.

– Det grämer ännu mer att mitt misstag gav Italien ledningen. Det kom under en period då vi hade väldigt lite bollinnehav, jag ville försöka hålla i bollen men det var inte det bästa valet att försöka göra det i straffområdet, säger Vertonghen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Italiens segerparad fortsätter i EM – Insignes drömmål sänkte Belgien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Immobile vred sig i smärtor

I samband med målet utspelades också en märklig episod. Ciro Immobile blev liggande i gräset efter en närkamp mot Vertonghen.

Immobile såg ut att ha väldigt ont, men när bollen sedan var i mål och lagkamraterna firade var Immobile på benen igen – till synes helt oberörd. Han sprang sedan fram till lagkamraterna och fortsatte firandet.

– Jag ville inte ens skratta åt det, det är patetiskt. Man kan se att han slänger en blick mot domaren innan han faller. Det är pinsamt, säger BBC:s expert och tidigare skyttekungen Alan Shearer.

Belgiens bästa kvitteringschans kom i den 60:e minuten, men Leonardo Spinazzola räddade Romelu Lukakus styrning från nära håll.

– Ett andra mål skulle ha gett oss momentum och vi kunde kanske ha vunnit matchen. Men vi fick inte det resultat vi ville ha. Jag är ändå stolt över spelarnas attityd och engagemang, säger tränaren Roberto Martinez.

Diskussion om artikeln