Hiv-förebyggande medicin tog bort Simo Kauppinens rädsla för att smittas – köerna till medicineringen långa, efterfrågan förvånade HUS
Medicinering som förebygger hivsmitta blev gratis i början på månaden. Stödcentret Hivpoint tror att tröskeln att börja äta medicinen blir lägre – och livskvaliteten bättre då man inte behöver vara rädd i samband med sex.
30 piller av medicinen har tidigare kostat 59 euro. Stödcentret Hivpoint hoppas att förändringen i kostnad gör att alla som upplever att de behöver medicinen får den, rapporterar Yle Uutiset.
Sexualrådgivare Sami Tuunainen vid Hivpoint säger att människor i och med läkemedlet själva kan bestämma om preventivmedel i samband med sex och han tror att rädslan för hiv minskar och sexlivet blir bättre.
– Hiv har alltid främst drabbat homo- och bisexuella män. Sexet har präglats av nervositet och till och med rädsla för hivsmitta, säger han.
Samma tror Vandabon Simo Kauppinen, 24. Han har länge varit nervös efter sex, men har vid årsskiftet börjat äta medicinen och den har gett honom trygghet.
– Om jag har ett tillförlitligt förhållande med min partner så kan vi njuta av sex utan skydd och vara säkra på att vi inte får hiv.
Medicinen blev tillgänglig för två år sedan
Medicinen blev från och med den 1 juli gratis för alla som får recept för den via offentliga hälsovården.
Enligt forskning är medicinen ett av de kostnadseffektivaste och säkraste sätten för förebyggande av hivsmitta. Enligt Hivpoints uppskattningar ger medicinen ett 99 procents skydd mot smitta.
I många europeiska länder, exempelvis Norge och Frankrike, har medicinen redan i flera år varit gratis eller betalningsersättningsbar.
Medicinen har varit tillgänglig i Finland sedan våren 2019. Ett paket med 30 tabletter har kostat 59 euro. Innan medicinen fanns i Finland har den beställts eller hämtats från utlandet.
– Alla som varit i behov av medicinen har inte haft råd tidigare, exempelvis studerande och arbetslösa. Men nu kan de också förebygga hiv med medicinen, säger Sami Tuunainen.
– Det är missvisande att tänka att alla använder preventivmedel i samband med sex. Därför rekommenderar jag verkligen medicinen till dem som har mycket oskyddat sex, säger Simo Kauppinen.
Över ett halvt år långa köer inom HUS
Medicinen skrivs inte ut till alla – de som utgör hög risk för hivsmitta är berättigade till medicinen.
Det kan också dröja länge innan medicinen skrivs ut. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) är köerna långa – över 6 månader.
– Cirka 150 människor är i kö. Varje dag kommer fler förfrågningar så kön blir inte kortare, säger specialistläkare Eija Hiltunen-Back vid HUS avdelning för hud- och könssjukdomar.
De långa köerna beror på att hälsomyndigheterna inte hade vetskap om den stora efterfrågan. Vård som denna prioriteras inte i vårdkön eftersom medicinen inte behandlar en sjukdom, utan används i förebyggande syfte.
På andra håll i Finland är vårdkön kortare, eftersom efterfrågan är som störst inom huvudstadsregionen. Enligt Hivpoints uppskattningar använder drygt 600 personer i Finland medicinen.
– Efterfrågan har ökat i och med våren och att coronaläget lugnat ner sig, säger Hiltunen-Back.
HUS försöker bekämpa de långa köerna genom att sköta en del av kontrollbesöken för medicineringen elektroniskt, vilket ger mer tid för nya patienter.
– Vi har hela tiden försökt göra vårt bästa för att åtgärda situationen, säger Hiltunen-Back.
Kontrollbesök och test för könssjukdomar krävs
Hiv smittar via slemhinnor, blod eller sperma. De flesta fall av hiv sker i samband med anal- och oralsex.
För de som insjuknar erbjuds läkemedel, som hindrar viruset från att sprida sig till andra under sex. Den största hivrisken är därmed att ha sex med en person som är hivpositiv, men inte vet om det.
Det förebyggande läkemedlet tas antingen regelbundet varje dag (i pillerform) eller enligt behov. För dem som äter medicinen regelbundet krävs sju dagar innan skydd. För dem som äter enligt behov krävs två tabletter ett dygn innan sex och två dagar efter samlag.
De som äter medicinen måste gå på kontrollbesök och test för könssjukdomar med tre månaders mellanrum. Simo Kauppinen tycker inte att det här är jobbigt – tvärtom.
– Kontrollbesöken ger mig och min partner vetskap om eventuella symtomfria könssjukdomar. Då kan man i ett tidigt skede bryta eventuella smittkedjor, säger han.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel HIV-estolääkettä syövä Simo Kauppinen uskaltaa nyt harrastaa seksiä ilman ehkäisyä – jonot lääkitykseen venyvät, koska kysyntä yllätti HUSin skriven av Otso Karhu. Översättning: Märta Nummenmaa.
Artikeln har uppdaterats 8.7.2021 klockan 08.51. Rubriken uppdaterades.