Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbokrogar tar ställning till sexuella trakasserier i ny kampanj på sociala medier – krögare: "Ingen ska känna sig otrygg när de går på krogar och nattklubbar"

Från 2021
Diskodansande personer.
Bildtext Bildsättningsbild. Genom kampanjen vill man skapa diskussion om sexuella trakasserier som sker på krogar och nattklubbar och vad man kan göra för att motverka dem.
Bild: Mostphotos/ Andriy Solovyov

Kampanjen hoppas på att väcka diskussion om sexuella trakasserier som sker på krogar och nattklubbar och att åstadkomma idékläckning på en nationell nivå kring hur krogarna själva kunde garantera att deras utrymmen är trygga för alla. En liknande kampanj har inte tidigare ordnats i Finland.

Idén till kampanjen kom från Åbobon Petra Kankare som studerar sexualfostran vid Åbo universitet. Enligt Kankare är målet med kampanjen att skapa diskussion om sexuella trakasserier som sker på krogar och i nattklubbar och att profilera Åbos nattliv.

Nikolai Sumelius är krögare på Skärgårdsbaren, en av de krogar som anmält sitt deltagande i kampanjen.

– Det här är en viktig sak att ta upp. Man vill ju inte att någon ska känna sig otrygg när de går på våra krogar och nattklubbar. Meningen är att alla ska kunna vara sig själva och ha en rolig kväll, det är det viktigaste för alla, säger Nikolai Sumelius.

Hittills har också krogarna Heidi's Bier Bar, Dynamo, Kiwi, Utopia och Bar Suxes anmält att de deltar i kampanjen, och diskussioner förs ännu med flera krogar. En del krogar och nattklubbar har också tackat nej till Kankares förfrågan.

nikolai sumelius i skärgårdsbaren i åbo
Bildtext Krögaren Nikolai Sumelius tycker att det är viktigt att alla ska känna sig trygga och kunna vara sig själva på krogen.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Malin Gustavsson som är jämlikhetskonsult på konsultbolaget Ekvalita välkomnar krogarnas initiativ.

– Jag tycker att det här är jättebra, särskilt då det ibland sent på kvällarna och på krogarna verkar som om det finns andra lagar som gäller än på dagarna. Det är fint att uppmärksamma det här och visa att kroglivet inte ska innehålla den här typen av beteende, säger Gustavsson.

Enligt Gustavsson är det bra att det är krogarna själva som uppmärksammar saken i stället för att någon utomstående ställde kraven.

– Krogarna själva har ju mycket erfarenhet av det här, säger Gustavsson.

Gustavsson påpekar att det är bra att saken tas upp nu när människor, efter att restauranger och krogar länge påverkats av restriktioner, på ett sätt upplever krogarna för första gången igen.

– Det är bra om vi nu i högre grad än tidigare uttalar de regler som gäller på krogarna, säger Gustavsson.

Viktigt att minnas att det som upplevs som sexuella trakasserier är subjektivt – och att kunna säga förlåt

I kampanjen som ordnas på sociala medier kommer de medverkande krogarna att dela ett ställningstagande mot sexuella trakasserier. Dessutom ska man också upplysa människor om hur man lätt kan känna igen när någon blir utsatt för ett ovälkommet närmande på krogen.

Enligt Nikolai Sumelius kommer man på Skärgårdsbaren att uppmärksamma såväl personalen som kunderna om kampanjen som pågår och att krogen inte accepterar sexuella trakasserier.

– Vi har inte mycket förståelse för om sådant händer, då åker man nog lätt ut från krogen, säger Sumelius.

För krogpersonalens del gäller det att hålla extra noga koll på att ingen blir utsatt för sexuella trakasserier och ingripa om de sker.

– När man till exempel går och plockar glas från borden ska man hela tiden ha den tanken i bakhuvudet. Ser det ut som att något kanske pågår, ska man gå emellan och fråga om allt är okej, säger Sumelius.

En kvinna som sitter vid ett bord.
Bildtext Jämlikhetskonsult Malin Gustavsson.
Bild: © Kerttu Penttilä

I tillägg till att krogarnas personal är på alerten och agerar om sexuella trakasserier sker, kan också kunderna själva göra mycket för att göra krogen till en plats där trakasserier inte ska ske.

Enligt Malin Gustavsson är det först av allt viktigt att tänka på det egna beteendet på krogen. Man måste vara medveten om att det som upplevs som sexuella trakasserier är subjektivt – det som en person ser som flörtande och komplimanger kan upplevas som ovälkommet närmande av en annan.

Dessutom inser många inte att trakasserier inte alltid är fysiska, utan att det också kan vara fråga om ovälkomna blickar, miner, gester eller kommentarer.

Gustavsson betonar också att personer ska ta ansvar för sina handlingar i situationer där någon annan upplever att hen har blivit sexuellt trakasserad av personen. Om någon säger åt oss om saken, måste vi kunna ta det också och be om ursäkt och inte genast gå i försvarsläge.

– Var och en av oss kan råka ut för det här och när vi har gjort det måste vi ta ansvar för det. Det handlar ju ändå om den andra personens subjektiva upplevelse om när något är sexuella trakasserier, säger Gustavsson.

När vi får kritik så tar vi kritiken, lyssnar, tar ansvar och lägger ner det som vi höll på med.

― Malin Gustavsson, jämlikhetskonsult

Ansvarstagandet gäller också för de egna vännernas del.

– När vi upplever att en vän går över gränsen ska vi ta ansvaret och inte låta saker ske, säger Gustavsson.

Gustavsson understryker också att det i situationer där man utsätts för trakasserier är viktigt att minnas att man inte är ensam och att man kan vända sig till andra för hjälp.

– När jag gått och sagt till någon vid krogpersonalen har de svarat med "va, varför kom du inte och sa tidigare". Krogarna vill inte att sexuella trakasserier ska ske, en gång är redan för mycket för många krogar, säger Gustavsson.

Krögaren Nikolai Sumelius hoppas på att kampanjen håller i sig en längre tid så att så många människor som möjligt ska kunna ta till sig dess budskap.

– Restauranger och krogar öppnade ju ordentligt igen först nyligen. För att vi ska komma igång ordentligt och det här ska få en inverkan nu när människor ännu är i ett sorts startläge på grund av pandemin, kunde det här pågå ännu en god stund efter att vi återgått till det normala också, säger Sumelius.

Diskussion om artikeln