Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hundar kan drabbas av allvarlig förgiftning i vatten med cyanobakterier

Från 2021
En svart hund kommer upp ur vattnet till en strand med en röd leksak i munnen.
Bildtext Kapu njuter av det svalkande vattnet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Kapu springer gång på gång ut i vattnet och hämtar leksaken som hans matte Julia Laurén kastar ut. Molly njuter likaså av vattnet, men hon doppar sig inte längre än till magen.

- Molly är lite av en badkruka, men hon tycker om att svalka sig i vattnet, säger Mollys matte Eva Sjöman.

Hundarna simmar vid hundstranden Tassnäs i Pargas, där vattnet är fint och rent. En liten bit ifrån finns den allmänna badstranden i Bläsnäs.

En vit hund med rosa koppel står på en badstrand och tittar upp mot sin matte.
Bildtext Molly gillar att svalka sig om fötterna, och lite om magen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det varma vädret har ändå satt fart på cyanobakterierna (blågröna algerna) i Skärgårdshavet. Hundägare ska vara försiktiga och aldrig låta hundarna dricka av eller simma i vatten där det finns cyanobakterier.

En handfull hundar drabbas varje sommar

Varje sommar är det i Finland en handfull hundar som drabbas av algförgiftning och blir så allvarligt sjuka att de behöver veterinärvård för att klara sig. Det visar statistik från försäkringsaktiebolaget Agria Eläinvakuutus, som erbjuder försäkringar för hundar och katter.

- Ingen hund har dött. Som tur är verkar kommunikationen och varningarna som vi går ut med årligen ha lyckats med att förebygga fallen och öka medvetenheten om faran som cyanobakterier skapar för husdjuren, säger Anna Linder, affärsområdeschef vid Agria Finland.

I år har det varken rapporterats om några förgiftningar eller kommit förfrågningar till den digitala veterinärrådgivningen, eftersom säsongen har kommit igång först nu. Siffrorna gäller alltså sådana hundar som är försäkrade.

En flicka med blå keps och rosa t-skjorta och hennes svarta hund står och tittar ut från en havsstrand.
Bildtext Julia och Kapu kommer nästan dagligen ner till hundstranden i Bläsnäs.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Också inom Pargas hundförening Par-Hau är man medveten om farorna, men Sjöman, som är föreningens sekreterare, känner inte till att någon hund i Pargas skulle ha förgiftats.

Hon låter aldrig Molly eller sina andra hundar springa ner till vattnet utan att hon kontrollerat situationen först. Hundarna skulle först av allt springa ner till vattnet och dricka av det.

- Därför går jag själv först och ser hur det ser ut vid strandlinjen och lite ut i vattnet. Om det är turkost eller om man ser trådformade massor så att vattnet ser gulgrönt ut, då brukar jag packa hundarna i bilen igen och fara hem, säger Sjöman.

Inga varningsskyltar vid hundstränder

Också Laurén är försiktig och brukar följa med algvarningarna.

- Om det inte finns någon som simmar vid badstranden i Bläsnäs, så brukar jag inte låta Kapu simma här på hundstranden heller, säger Laurén.

Vid de allmänna badstränderna mäts vattenkvaliteten regelbundet, och om cyanobakterier påträffas ska kommunen sätta upp anslag om det och varna besökare. Men det finns ingen skyldighet att övervaka hundstränder eller sätta upp varningar där.

En skylt med en karta över var hundar får simma på hundstrand Tassnäs.
Bildtext Hundstranden Tassnäs är tydligt utmärkt, en liten bit från den allmänna badstranden i Bläsnäs.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Det skulle säkert vara bra att sätta upp anslag om cyanobakterier där med, men vi har inte resurser till det. Det är på användarens ansvar. Var och en måste använda sunt bondförnuft och hålla koll på situationen själv, säger grönserviceplanerare Daniel Falck vid Pargas stad.

Gifterna kan finnas kvar efter att cyanobakterierna försvunnit

Det kan ibland vara svårt att veta vad man ska hålla utkik efter. Tyvärr kan cyanobakterierna finnas kvar i vattnet flera dagar efter algblomningen utan att man ser dem. Det kan till och med ha varit tydlig algblomning på förmiddagen, men på kvällen ser vattnet klart ut igen.

Alla cyanobakterier ger inte heller giftiga blomningar. Det är ungefär 50 procents risk att det finns gifter i blomningen, men man kan inte se det med blotta ögat.

En vit hund står vid en simstrand i vattnet ända till magen.
Bildtext Molly och Kapu trivs båda i vattnet, men deras mattar är försiktiga innan de låter hundarna gå i.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Om hunden blivit förgiftad av cyanobakterier kan den börja darra, kräkas och få problem med balansen. Efter det kan den få kramper och tillståndet förvärras snabbt. Då måste hunden genast föras till veterinär.

- I algblomning kan det finnas levergifter eller ämnen som ger neurologiska symtom och som orsakar förgiftning, säger Olli Sjövall, direktör för miljöhygienen i Åbo stad.

Misstankar finns att hundar skulle ha dött

I teorin kan en hund till och med dö av att ha fått i sig giftiga cyanobakterier, men Sjövall känner inte till ett enda sådant fall under sina år på miljöbyrån i Åbo.

- Men visst ska man vara försiktig. Det har i Finland förts fram misstankar om att hundar skulle ha dött av alggifter, säger Sjövall.

Hundarna Kapu och Molly i Pargas har klarat sig bra och inte blivit sjuka av cyanobakterier.

En flicka med blå keps tittar ut över havet vid en vassvik.
Bildtext Julia Laurén håller ett öga både på Kapu och på vattenkvaliteten.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Kapu älskar att svalka sig, men om det ser misstänkt ut går vi inte ut i vattnet, säger Julia Laurén.

- Man får väl njuta av rena vatten så länge det går i början av säsongen, och sedan söka upp en ren strand utan cyanobakterier, kanske göra en plaskpool på bakgården eller hitta på andra vattenlekar. Man får lov att vara lite kreativ, säger Eva Sjöman.