Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

250 personer tågade genom Helsingfors för sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter

Från 2021
Uppdaterad 05.07.2021 01:09.
Pride paraden, personer går på gatan.
Bildtext Den lilla pride paraden tågade genom Helsingfors. På banderollen står det "Transrättigheter, inte regnbågskapitalism".
Bild: Lehtikuva

Pride firas runtom i landet och i Helsingfors deltog i snitt 250 personer i en demonstration för att stöda rättigheterna hos HBTIQA+-personer. Också online kan man delta i prideevenemang.

I år ordnas inte en traditionell prideparad i Finland på grund av de rådande corona-omständigheterna: den ordnas online för andra året i rad.

Pridefestligheterna satte lugnt i gång i dag, och på eftermiddagen gick demonstranter genom Helsingfors för att visa sitt stöd för sexuella minoriteter och könsminoriteter. Också runtom i landet har pride firats hela veckan.

Pride parad.
Bildtext Ungefär 250 personer uppges ha deltagit i pridetåget. På flaggan i bilden står det "transrevolution".
Bild: Lehtikuva

250 personer uppskattas ha deltagit i en demonstration på plats i Helsingfors, även om man också kunde delta i evenemang online. De tågade från Narinkens torg till Brunnsparken.

Pride paraden i full gång.
Bildtext Många som deltog använde ansiktsskydd. På plakatet står det "skydda de som är unga queer".
Bild: Lehtikuva

Skyltar, banderoller och prideflaggor prydde tåget då de rörde sig genom staden. De demonstrerar för mänskliga rättigheter och lika rättigheter för sexuella minoriteter och könsminoriteter i Finland.

Polisen uppger att Queerkapina ordnade festtåget, och att de på förhand hade meddelat polisen om att det skulle äga rum.

Pride firare hänger i parken efter demonstrationen.
Bildtext Demonstrationen tog slut i Brunnsparken, där flera deltagare blev kvar för att njuta av sommarsolen.
Bild: Lehtikuva

Det största finska evenemanget för HBTIQA+-personer, Pride, började i måndags och kulminerar under veckoslutet.

En del har trots coronapandemin vågat sig ut för att fira Pride, uppger HS.

30 år sedan Helsinki Pride grundades - och många förändringar i lagar som berör HBTIQA+ har hänt relativt nyligen

För 50 år sedan avkriminaliserades homosexualitet i Finland, men först för 40 år sedan slutade det klassificeras som en sjukdom.

Diskriminering på grund av sexuell läggning förbjöds för 26 år sedan, och för 22 år sedan ströks uppmaningsförbudet - alltså förbudet mot att uppmuntra till homosexualitet. Då blev också åldersgränsen för sexuella handlingar hos samkönade personer densamma som hos heterosexuella par.

prideparaden där demonstranter viftar med stora flaggor.
Bildtext Många olika prideflaggor syntes till. Olika flaggor kan representera en sexuell läggning, identitet, kön, fetischer, förståelse eller allmänna strävanden för mänskliga rättigheter.
Bild: Lehtikuva

För 20 år sedan kom lagen om registrerat partnerskap. För tolv år tillbaka kunde endast par av olika kön adoptera, och fram tills för tio år sedan klassades transvestism som en sjukdom.

Likabehandlings- och jämställdhetslagen kom för sex år sedan och för fyra år sedan trädde den jämlika äktenskapslagen i kraft.

I april fick ett medborgarinitiativ för att förnya den nuvarande translagen 50 000 röster och förslaget skickas till riksdagen.