Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krossen när England defilerade till EM-semifinal – skyttekungen Harry Kane har fått upp farten och gav stormvarning till Danmark

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 00:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Englands kross i kvarten – Harry Kane satte två mål i storsegern - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

England har väntat i 25 år på en EM-semifinal. Nu är det dags – och lagom till finalveckan i London är Harry Kane i slag. Två fullträffar för målkungen i kvartsfinalen mot Ukraina, och England laddar för mer. "Vi är inte nöjda med en semifinal", säger Harry Maguire till BBC.

Är Harry Kane helt ur form?

Fotbollstokiga England ställde en rimlig fråga efter EM-gruppspelet. De vände ut och in på sin skyttekungs insatser – trögt och trubbigt var omdömet.

Sen kom slutspelet och den välkomna vändningen. Kane är på plats, Kane är i form, Kane kan skjuta England riktigt långt i den här turneringen.

Premier Leagues bästa målskytt fick göra 2–0-målet när England slog ut Tyskland i åttondelen i tisdags. Fyra dagar senare visade Kane att en fullträff kan göra hela skillnaden.

Englands anfallsstjärna lyfte in 1–0 med 3.30 på klockan – en drömstart för ”Three Lions” mot ett defensivt inriktat Ukraina.

England firar mål i EM.
Bildtext England fick en smakstart.
Bild: EPA

Målet gav riktningen för EM-sommarens sista kvartsfinal. Kane gjorde ett mål till i matchen, England var ett par nummer för stort och Ukraina mäktade egentligen aldrig med att hota i Rom. Det blev till slut hela 4–0 till England och nu väntar hemresa till London och finalvecka på Wembley.

– England har visat att de är en nation att räkna med och som kan gå hela vägen till ett guld. Man har spelarmaterialet och framför allt har man hemmafördelen. De kunde rotera här i kväll och de kommer att vara fräscha till semifinalen, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Nu väntar semifinaler på tisdag och onsdag – först Italien–Spanien och sen England–Danmark – följt av final på söndag. Ett mycket bättre läge kunde England knappast ha bett om.

– Det är svårt att njuta av det här speciellt länge när vi har siktet inställt på mer. Vi är inte nöjda med en semifinal, säger mittbacken Harry Maguire till BBC.

Andra raka semifinalen

Inför kvartsfinalen mot Ukraina fick förbundskaptenen Gareth Southgate frågor om han övervägde att vila varningsbelastade spelare med tanke på semifinalen.

– Vi kan inte tänka så. Jag tror inte att något landslag skulle tänka så.

Southgate har Englands slutspelshistoria i bakhuvudet. Den är dyster läsning, men med Southgate som förbundskapten och en ny, talangfylld spelargeneration vädrar engelsmännen morgonluft.

För tre år sen förde Southgate sitt landslag till en VM-semifinal för första gången sen 1990 – och nu gör han om bedriften i EM-sammanhang.

En 25 år lång väntan är över för England. De har inte spelat EM-semifinal sen hemmaturneringen 1996, men nu var de aldrig nära att missa.

– Det känns otroligt bra att vara i semifinal igen, men som sagt: vi är inte färdiga. Vi vill gå längre än vi gjorde i VM. Sättet som vi gjorde det här på visar på vår utveckling av spelet, säger Maguire.

Femte raka nollan för England

Direkt efter paus kom det definitiva avgörandet när England smällde klubban i huvudet på Ukraina två gånger om. Först nickade Harry Maguire in 2–0 i 46:e minuten och sen styrde Kane in 3–0 med pannan.

God natt, Ukraina – och då återstod ändå 40 minuter att spela.

England firar mål i EM.
Bildtext Jordan Henderson satte det sista engelska målet.
Bild: EPA

Jordan Henderson nickade in 4–0-målet efter en dryg timme och det blev en förnedrande förlust för Ukraina. Andrij Sjevtjenkos lag tappade intresset och rasade ihop.

England fick en behaglig resa mot semifinalen och dessutom noterades försvaret för en ny EM-milstolpe. När England nollade Ukraina på Stadio Olimpico blev man första lag någonsin som har startat ett EM med fem raka matcher utan insläppt mål.

– Vi tror väldigt mycket på oss själva. Vi fick ett tidigt mål och efter andra målet kunde vi kontrollera matchen väldigt bra. Det var en imponerande insats, säger Maguire.

De engelska supportrarna sjöng Football's coming home genom hela andra halvlek och nu åker de från Rom. Hem till London och semifinal mot Danmark på Wembley.

Räkna med att den engelska fotbollsfebern når nya höjder fram till onsdagskvällen.

Resultat, kvartsfinal

Rom:

Ukraina–England 0–4 (0–1)
4' Harry Kane 0–1
46' Harry Maguire 0–2
50' Harry Kane 0–3
63' Jordan Henderson 0–4

Diskussion om artikeln