Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ordningsvakt beslagtog regnbågsflagga av dansk supporter – Uefa lovar utreda händelsen: ”En symbol som uttrycker kärnvärden”

Från 2021
Danska spelare tackar supportar.
Bild: EPA-EFE/Dan Mullan

Under uppvärmningen inför Danmarks kvartsfinal mot Tjeckien i Baku höll en dansk supporter upp en regnbågsflagga på läktaren. Ordningsvakter kom då fram och beslagtog flaggan. Han slet den ur mina händer säger supportern, Kristoffer Føns till DR.

Regnbågens färger har väckt stor diskussion under pågående fotbolls-EM, som till exempel Manuel Neuers kaptensbindel och Tysklands begäran om att få lysa upp stadion i München.

Uefa har också förhindrat sponsorer från att använda regnbågsmotiv i samband med marknadsföring i Baku och S:t Petersburg.

På lördagskvällen hade en dansk supporter tagit med sig en regnbågsflagga in på stadion i Baku där Danmark mötte Tjeckien. Den syntes på bilder under uppvärmningen men sedan försvann den.

Ordningsvakter ska ha beslagtagit flaggan enligt AP som först rapporterade om händelsen. Det bekräftar också supportern Kristoffer Føns till DR.

– En officiell Uefa-vakt kom och slet flaggan ur mina händer, säger Føns.

Han förklarar att Uefas förbud mot att lysa upp stadion i München var en av orsakerna till att han valde att ta med flaggan till Baku.

– Jag tänkte att nu ska jag till en plats där mänskliga rättigheter inte betyder något. Jag har också varit skeptisk till att VM ska arrangeras i Qatar och anser att jag skulle vara en hycklare om jag inte gjorde något, säger han.

"Uefa har aldrig instruerat vakter"

Med hjälp av personal från det danska fotbollsförbundet (DBU) fick Føns senare tillbaka sin flagga. Den danska supportergruppen Danske Fodboldsfans har också reagerat på händelsen och kommer att vidta åtgärder.

– Flaggan har återlämnats till sin ägare men vi anser inte att ärendet är avslutat. Via Fans Europe och DBU kommer vi att fortsätta dialogen. Det är en överträdelse av Uefas regler att konfiskera regnbågsflaggan, skriver man på Twitter.

Uefa har meddelat att man kommer att undersöka händelsen.

– Uefa har aldrig instruerat vakter i Baku eller på andra arenor att konfiskera regnbågsflaggor. Vi undersöker vad som har hänt och kommer att kontakta Uefas delegater, säkerhetsansvariga och lokala myndigheter.

– Regnbågsflaggan är en symbol som uttrycker Uefas kärnvärden och främjar allt vi tror på: ett mer rättvist och jämlikt samhälle och tolerans mot alla, skriver förbundet.

Diskussion om artikeln