Olaglig mopedträff samlade ungdomar i Vasa på lördagen – polisen: "Det måste finnas en ansvarig arrangör som är myndig"
Det är lördagskväll och parkeringen vid köpcentret GW Galleria i Stenhaga utanför Vasa håller på att fyllas med bland annat mopeder, lätta motorcyklar och fyrhjulingar.
Det har blivit dags för det som kallas för mopomiitti – det vill säga en olagligt arrangerad mopedsamling och parad.
Fordonen som rullar in på parkeringen samlas i utspridda klungor. Det dånar musik ur en bil och de som försöker prata får ropa för att överrösta oljudet av mopeder som drar på bakhjulet och slirar på asfalten.
Rasmus Suominen, 16 år, sitter på sin lättviktsmotorcykel omringad av ett gäng kompisar. Han ställer upp på en intervju.
Varför är du här i kväll?
– Därför att i dag ska vi ha mopomiitti i Vasa. Det brukar vara typ varannan månad. Det är kul att vara ute och köra med kompisarna och se på mopeder, säger Suominen.
Det är kul att vara ute och köra med kompisarna och se på mopeder
Rasmus Suominen
Suominen har deltagit i flera av de tidigare mopedträffarna. Han säger att arrangören bakom är två pojkar som kör motorcykel, och att det alltid varit samma arrangör.
Att mopedparaden stör omgivningen är inget som bekymrar Suominen.
– Det finns massor med tanter och moffan som inte tycker om mopederna som har mycket ljud men vi bryr oss inte om dom. Vi bara kör, säger Suominen.
Var brukar ni köra någonstans?
– Vi kör till Fågelberget, Runsor, ABC, Tropiclandia och sedan igen till Fågelberget, säger Suominen.
När det gäller säkerhet för både deltagare och utomstående säger Suominen att det finns en del förare som ibland kör alldeles för fort.
– Det är ganska dumt.
Enligt Suominen har uppemot 300 personer deltagit när det varit som mest. När jag frågar honom vad han tänker kring att så här stora mopedkaravaner utan en myndig arrangör är olagligt ger Rasmus ett något undvikande svar.
Olaglighet inget som hindrar
Lite längre bort, i en annan mopedklunga, står 17-åriga Leo Lahtinen. Han fick reda på att det skulle ordnas ett mopomiitti via en bild som delades på appen Snapchat.
Att samlas så här många, utan en myndig arrangör, är olagligt. Vad tänker du kring det?
– Ja nå, inte är det väl så stor skillnad. Det får väl vara. Inte kan polisen ändå göra något åt saken. De kan inte göra något då vi är så många. De har ingen chans, säger Lahtinen.
Hur tänker du kring säkerhet när ni kör? Finns det några regler?
– Jo, nå att då vi flyttar oss från A till B så drar man inte på bakhjulet eller något sådant. Men inte så mycket annat, säger Lahtinen.
Finns det någon som struntar i alla regler och trafikregler?
– Nå nog finns det alltid någon, men inte är det så många.
Hur många tror du kommer delta här ikväll?
– Jag vet inte. Mellan 100 och 150.
När klockan är fem över sex kör de första fordonen iväg ut från parkeringen.
Det bildas en lång kedja av fordon – först mopederna och motorcyklarna, sedan mopedbilarna och fyrhjulingarna och sist i karavanen hänger några bilar efter.
Efter klockan tio kommer fordonskedjan körandes genom Vasa centrum.
Myndig och ansvarig arrangör krävs
I Vasa har de tidigare olagliga fordonsträffarna lockat hundratals fordon.
Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning, säger att det inte är okej att ordna så stora samlingar utan tillstånd från polisen.
Ordnar man någon form av tillställning, just någon mopedträff eller liknande, så måste man göra en anmälan om en offentlig tillställning
Mikael Appel, kommunikationschef vid polisinrättningen i Österbotten
– Ordnar man någon form av tillställning, just någon mopedträff eller liknande så måste man göra en anmälan om en offentlig tillställning. Det kräver olika arrangemang, speciellt om man kör i någon form av kortege. Det ska finnas trafikarrangemang och det måste finnas en ansvarig arrangör som är myndig, säger Appel och tillägger att det också måste finnas säkerhetsplaner.
Det vore en helt annan sak om tio personer ordnar en träff, eftersom det inte stör samhället omkring på samma sätt. Men då mopedsamlingarna uppgår mot hundratals personer krävs det tillstånd.
Problemet är att deltagarna stör trafiken, omgivningen och utsätter sig själva och andra för fara, förklarar Appel.
Säkerheten inte garanterad
I våras ingrep polisen vid flera av mopedsamlingarna. I Vasa fick flertalet sina körkort indragna.
– Det blir ju lite att det ska trixas i trafiken, köra på bakhjulet och slira lite här och där. Och det finns åskådare runtomkring och det kan hända lite det ena och det andra, säger Appel.
Han säger att det hänt att deltagarna har brutit mot trafikreglerna, vilket orsakar fara för personerna som deltar i det olagliga evenemanget men även för andra som rör sig i trafiken.
Eftersom det inte finns någon officiell säkerhetsplan finns det heller inga riktlinjer att följa vid en eventuell olycka.
– Hur slipper utryckningsfordon fram om man har ett sådant evenemang och hur tar sig utryckningsfordon fram till platsen där evenemanget ordnas ifall det skulle inträffa något? frågar sig Appel.
Rutten som mopedparaden kör går också via olika parkeringar. Att slira och lämna hjulspår verkar vara en av de aktiviteter som hör till.
Enligt Appel finns det skillnad på om det är en allmän parkeringsplats eller någon typ av privat parkeringsplats.
Men oberoende om man ska samlas i ett större gäng för något slags evenemang krävs det tillstånd.
Tyst överenskommelse: "Så länge de sköter sig"
Dennis Nylund är operativ chef på ett företag som har kontorslokal vid Fågelberget i Korsholm. Företagets parkering är ett populärt tillhåll för mopedisterna.
Hur brukar det se ut här efter en lördagskväll?
– Nu för tiden har de skött sig ganska bra. De städar nog upp efter sig. Vi har lagt ut några skräpkorgar så de får kasta skräpet dit. Det brukar inte vara något bekymmer.
Enligt Nylund har parkeringen länge varit ett populärt ställe att hänga på under kvällstid och helger.
De får vara ganska i fred här på Fågelberget, på det sättet är det ju bra. Det är inte så mycket trafik här under kvällar och helger
Dennis Nylund
– De får vara ganska i fred här på Fågelberget, på det sättet är det ju bra. Det är inte så mycket trafik här under kvällar och helger.
Vad är det de gör när de är här?
– De kör här förbi på raksträckan, kör på bakhjulet och lattjar på.
Nylund säger att det finns en tyst överenskommelse mellan honom och de som brukar hänga på parkeringen.
– Så länge de sköter sig så får de vara här, och det har de gjort de senaste åren, säger Nylund och tillägger att det finns övervakningskameror ifall något skulle ske.
När ett så kallat mopomiitti ska ske vet Nylund aldrig på förhand, om han inte råkar höra det på någon annan väg.
Polisen i Österbotten hade på måndagen inga oegentligheter att rapportera om från träffen.
Uppdaterad 5.7.2021 kl 19:50: "Lättviktsmotorcykel" korrigerat till "lätt motorcykel".