Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cypern: Minst fyra döda i skogsbrand som beskrivs som den värsta i öns historia

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 11:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Cyperns bränder de värsta i öns historia - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndagen hittades fyra personer som tros ha omkommit i den brand som härjar på Cypern för andra dagen i följd. Dödsoffren hittades i ett samhälle i bergen, nordväst om Limassol, i de centrala delarna av landet.

De fyra dödsoffren tros vara egyptiska medborgare som rapporterades saknade på lördagen, sade Cyperns inrikesminister Nicos Nouris. De hittades nära den lilla byn Odoú, ungefär 40 kilometer sydväst om landets huvudstad Nicosia.

Det är här, vid foten av och på sluttningarna till bergskedjan Troodos, i centrala Cypern, som den stora branden härjat sedan lördagen.

Kring 50 kvadratkilometer skog, odlingar och trädgårdar har redan brunnit ner och åtminstone åtta byar har evakurats. Det uppger det cypriotiska miljöministeriet till nyhetsbyrån AP.

Det är oklart hur branden fick sin början vid lunchtid i lördags, men den tog fart med hjälp av starka vindar och värmen som legat på över 40 grader celsius under de senaste dagarna. Polisen har uppgett att man förhör en 67-årig man i anknytning till branden.

- Det här är den värsta skogsbranden i Cyperns historia, sade Charalambos Alexandrou, som är chef för Cyperns skogsbruksmyndighet.

EU:s luftburna brandförsvar mobiliserades redan under lördagen och både Grekland och Italien har skickat släckningsplan för att hjälpa till med släckningsarbetet. Också Israel har erbjudit samma typ av hjälp.

Källor: Reuters, AP, TT

Diskussion om artikeln