Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisskjutningen i Sverige: 17-åring häktad för mord och mordförsök – får inte ha kontakt med omvärlden

En polis lägger ner blommor vid en lyktstolpe där det samlats blombuketter.
Bildtext Den misstänkta nekar till brott i samband med polisskjutningen den 30 juni.

Den 17-åring som misstänks för mordet på en polis i Biskopsgården i Göteborg i onsdags har nu häktats.

Den misstänkte greps på fredagen och togs in på förhör. På lördagen meddelade Sveriges Åklagarmyndighet att 17-åringen begärts häktad. Beslutet om häktningen fattades på söndagsförmiddagen i Göteborgs tingsrätt.

Den 17-åriga pojken är misstänkt för mordet på den 33-årige polisen den 30 juni.

Polisen blev beskjuten när han pratade med några personer under patrullering i Biskopsgården i Göteborg. Polisen fördes till sjukhus, men avled av sina skador.

Den misstänkte var inte på plats till en början under häktningsförhandlingarna eftersom man inte ville att den misstänkta skulle gå att identifiera, uppger SVT. Den misstänkte deltog i förhandlingarna efter att medierepresentanterna lämnat rummet.

17-åringen misstänks för mord och mordförsök. Rubriceringen mordförsök finns med eftersom det fanns flera människor närvarande på platsen där skjutningen inträffade. För närvarande finns åtminstone en annan målsägande, men de blir antagligen fler enligt kammaråklagare Ulrika Åberg.

Ovanligt att minderåriga häktas

Åklagaren krävde att den misstänkte skulle häktas med restriktioner, medan försvaret bestred häktningsyrkandet. Den misstänkte får i och med restriktionerna exempelvis inte följa med nyheter eller ha kontakt med andra.

– Han [den misstänkta] nekar till alla misstankar som framförts mot honom, säger advokaten Hans Palm till SVT.

Det är ovanligt att minderåriga häktas för brott i Sverige, men enligt kammaråklagare Åberg fattades det här beslutet eftersom "det är de allvarligaste brottsmisstankarna man kan tänka sig".

– Jag behöver ha restriktioner på den här personen. Det är enda sättet så att han inte har kontakt med omvärlden, säger Åberg till SVT.

Motivet är fortfarande oklart, men enligt polisen var polismannen i fråga antagligen inte måltavlan. Det förekommer yppandeförbud i ärendet, vilket betyder att parterna i ärendet inte får diskutera detaljer.

Källor: Åklagarmyndigheten, Polisen, SVT