Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Borta bra, hemma bäst? Bottenlagen i flygbonusligan spelar EM-semifinal – en logisk följd efter sportens tuffaste år

Harry Maguire firar mål i EM.
Bildtext Harry Maguires England kan få spela sex av sju matcher i EM-slutspelet på hemmaplan.

Alla vägar bär till London? Danmark i drömland, England i extas, fyra kvar. Vi ska titta på en kvartett kanonlandslag som har gynnats av turneringens upplägg.

Journalisters favoritsysselsättning: leta siffror och statistik, trender och tendenser.

Så, vill ni ha ett gemensamt drag för EM-sommarens fyra semifinalister?

Gruppspelet avgör sannerligen inga mästerskap, men det blev en vägvisare för en hel turnering i sommar.

Italien tryckte fart genom hela gruppspelet i Rom, Spanien svettades enbart i Sevilla, Danmark upplevde alla känslostormar i Köpenhamn och England byggde bo i London.

En slump att de här fyra värdlandslagen ska göra upp om medaljerna?

Man kan hitta minimala marginaler överallt – en schweizisk straff, en belgisk miss och en tjeckisk snedträff – men i den stora bilden är det här fullständigt naturligt för fyra landslag som dessutom har hög kapacitet.

Har gynnats av Uefa

Vi tittar på ett EM-slutspel som spelas under speciella omständigheter med ett unikt upplägg. Det ska ringas in och upprepas hur galet, geografiskt bakvänt och oerhört ogenomtänkt det här är.

– Det är sista gången som vi får se ett mästerskap av det här slaget när vi flyger kors och tvärs på det här sättet, sa den svenska Uefa-pampen Karl-Erik Nilsson under EM.

Nilsson pratade i första hand om klimatfrågan. Han kunde lika mycket ha syftat på pandemiproblematiken. Eller varför inte det sportsliga?

Dagen efter Englands kross i Rom och Danmarks nagelbitare i Baku vänds alla blickar mot London och två semifinaler. När allt kommer omkring och EM-slutspelet ska in i sista veckan är det fyra landslag som har gynnats av Uefa som är kvar.

Sex landslag undvek resor i gruppspelet. Nederländerna och Tyskland strök sin medverkan efter åttondelen, men de fyra övriga huvudvärdarna för gruppfasen står stadigt med båda fötterna i turneringen.

Balanserar vid bristningsgränsen

Det har gått att gröpa fram tendenser genom hela EM. Snart sagt alla spelar med trebackslinje, aggressiv forecheck är vardagsmat i dagens fotboll och de flesta av landslagen som har gått långt väller fram med mycket folk.

Sommarens paroll: Snabbare, rakare, löpstarkare.

Italien är väl praktexemplet på ett fotbollsfolk i förändringens tid. De kan fortfarande maska, filma och vara försvarskungar med stålmannen Giorgio Chiellini i fronten – men framför allt spelar Italien en anfallsfotboll som har fångat en hel kontinent.

När Italien kom till Tammerfors och slog Finland med 2–1 i kvalet till den här EM-turneringen såg det inte riktigt ut så här. På två år har Roberto Mancini växlat upp, kastat på bland annat Spinazzola och Locatelli – några av EM-sommarens huvudkryddor – och fått fram ett virvlande vinnar-Italien.

Nu är kantfenomenet Spinazzola skadad och borträknad. Tråkigt, men också en logisk följd när spelarna balanserar vid bristningsgränsen.

Tolv mest krävande månaderna i sportens historia

För ett år sedan pågick de europeiska ligorna för fullt, Champions League-slutspelet avgjordes i augusti och ligorna gick i gång på nytt i september. Matchtakten, tempot och belastningen har varit mördande.

Samma spelare avslutar ett maxat spelår med fyra EM-veckor – före en kort semester och ny ligapremiär i mitten av augusti.

Det höjs allt fler robusta röster för att den europeiska fotbollskalendern är för späckad. När Uefa klubbade igenom nya, utökade Champions League – deras version av Superligan – kom kritiken med expressfart.

– Det blir fler skador. Mina spelare kommer att avsluta en otroligt tuff säsong, ha sex dagars vila och sen ansluta till landslaget. Det är samma sak varje gång. Hela världen vill ha bättre kvalitet och det blir fler matcher. Uefa och Fifa får lov att förlänga året. Kan de hitta 400 dagar per år?, sa Manchester City-tränaren Pep Guardiola i våras.

Sommarens fotbollsfester spelas i svallvågorna av de tolv mest krävande månaderna i sportens historia. EM-favoriter har fallit, en kvartett kanonlandslag är kvar och de har som sagt haft en given konkurrensfördel.

Alla är slitna och då kan tillbringad tid över kontinenten vara utslagsgivande. Nu blir det fyra lag som ligger i botten av flygbonusligan i semifinal.

Alla vägar bär till London i detta mästerskap och England spelar sin femte hemmamatch på onsdag. Gareth Southgates landslag bottnar i gulddrömmar och kan dessutom skjuta fart med 60 000 åskådare i ryggen.

Borta bra, hemma bäst? Uefa har åtminstone bäddat för att fotbollen ska kunna komma hem i sommar.