Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stärkte Valtteri Bottas sina aktier i kontraktsjakten? Yle Sportens F1-expert efter årsbästat: "En liten stjärna i boken för Bottas"

Valtteri Bottas på prispallen.
Bildtext Valtteri Bottas tog det som kunde tas och blev tvåa i Österrike.

Valtteri Bottas kör för sin framtid i Mercedes. Vad kunde då passa bättre än årets bästa placering? "Bottas vet att han måste prestera", säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Max Verstappen vann helgens formel 1-GP i Österrike, men veckans största nyhet var ändå att Lewis Hamiltons karriär fortsätter.

Och när den brickan föll vänds blickarna automatiskt mot Valtteri Bottas. Vad ska hända med finländaren i Mercedes?

Bottas vill behålla sin plats i stallet och då krävs skarpare insatser än de som han har bjudit på under upptakten av säsongen. Dagens lopp gav åtminstone ett årsbästa – och Yle Sportens expert Fredrik af Petersens gillade vad han såg.

– Han körde mycket bra och genomförde ett jämnt lopp. Det var mycket positivt för honom. Det är det här som stallchefen Toto Wolff vill se – en kontinuitet i körningen. Det ska inte gå upp och ner som en berg- och dalbana och de senaste loppen har varit bra på den fronten.

– Med tanke på kontraktsläget var det utan tvekan en skön insats. Det står mellan Bottas och George Russell. Bottas vet att han måste prestera – och om jag hade varit Toto Wolff hade jag satt en liten stjärna i Valtteris bok.

Bottas granskas av stallet

Bottas steg till tvåa i loppet förbi Hamilton efter en stallorder. Wolff förklarade efteråt att man funderade på olika alternativ.

– Det var möjligt att Valtteri skulle stanna och skydda Hamilton från Lando Norris, men det såg inte ut att gå vägen. Det skulle inte heller ha varit rätt mot Valtteri, som gjorde sitt eget race, sa han i Skys sändning.

Under helgen har Wolff konstaterat att förstafokus låg på att säkra Hamiltons tjänster. Nu har brittens underskrift torkat och då får Bottas arbeta i ett bekant läge.

– Det är inte första gången som han har ett ettårsavtal och inte vet om det förlängs. Han är luttrad, men också så rutinerad att han kan fokusera på sitt arbete. Koncentrationen är starkare än oron över om han får sitta kvar, säger af Petersens.

Och vad är det då som krävs för att Bottas ska få fortsätta?

– Fortsätt som i de senaste loppen och ta pallplatser. Bottas är medveten om att Wolff tittar speciellt mycket på hans körning och efter de senaste loppen har han varit mycket nöjd. Jag tror inte att det här är avgjort.

Kan Hamilton komma ikapp?

Titelstriden är inte heller avgjord, men just nu har Max Verstappen rejäl medvind. Holländaren har vunnit tre raka lopp och har helt plötsligt en lucka på 32 poäng till Hamilton.

– Däcken passar bilen, Max vet hur han ska hantera bilen och precis allt stämmer. Före säsongen sa han att han eventuellt kan utmana om titeln. Nu ser det ut att bli en riktigt spännande höst.

Samtidigt åkte Hamilton på en tung smäll när han skadade bilen på egen hand och tvingades släppa förbi sig både Bottas och Lando Norris.

– Vi är evigheter efter, konstaterade en riktigt besviken Hamilton till engelsk press.

En fjärdeplats var en tung smäll för Hamilton – och nu växer betydelsen av de kommande tävlingarna ytterligare. Klassiska Silverstone och Budapest återstår innan formel 1 tar en kortare sommarpaus.

– Åtminstone en seger i de två tävlingarna är ett måste för att Hamilton ska hänga med. Jag vill inte påstå att han är desperat, men Red Bulls otroliga flyt och faktumet att det inte fungerar för Mercedes just nu har satt myror i skallen på honom. De två loppen före pausen är otroligt viktiga för honom, säger af Petersens.

F1-säsongen fortsätter med Storbritanniens GP om två veckor.