Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Munskydd blir frivilliga i England - trots nästan 25 000 rapporterade coronafall i dag

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 21:04.
Englands flagga framför Big Ben i London.
Bildtext Det ser ut som om vi, på grund av att vi lyckats med vaccineringsprogrammet, har möjligheten att avveckla restriktionerna och så långt som möjligt gå tillbaka till det normala, säger brittiska ministern Robert Jenrick till BBC.
Bild: Andy Rain / EPA

England ska lyfta lagarna som gör medborgare skyldiga att använda munskydd på allmänna platser, ansvaret ska ligga på individen.

Snart kan människor själva bestämma om de vill använda munskydd eller inte. Det uppgav den brittiska ministern Robert Jenrick i dag.

– Användningen av munskydd i England kommer att bli ett personligt val, och data som kommer att bestämma om vi kan lyfta nedstängningens restriktioner denna månad ser mycket positiva ut, säger ministern Robert Jenrick.

Restriktionerna ska lyftas den 19 juli.

– Det kommer att vara en annan period, där vi som privatpersoner kan fatta våra egna beslut istället för att en regering säger åt en vad man ska göra, säger Jenrick till Sky News.

Stor smittspridning i Storbritannien - höga vaccinationsantalet bakom avvecklandet av restriktionerna

I Storbritannien har smittspridningen varit kraftig på sistone. I dag rapporterades närmare 25 000 nya coronafall.

Dödstalen i Storbritannien är ändå relativt låga - 15 människor har omkommit på grund av corona i dag. Det här beror på den höga vaccinationstäckningen i landet.

86 procent av Storbritanniens befolkning har blivit vaccinerade med första dosen, och 63 procent har fått sin andra dos.

Munskydd på marken bredvid en soptunna.
Bildtext Nu ska munskydd bli ett personligt val.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Det ser ut som om vi, på grund av att vi lyckats med vaccineringsprogrammet, har möjligheten att avveckla restriktionerna och så långt som möjligt gå tillbaka till det normala, säger Jenrick till BBC.

Ändå kan vissa restriktioner förbli kvar, och Jenrick understryker hur viktigt det är för avvecklandet av restriktionerna att alla får sin andra vaccindos.

Skottland, Wales och Nord-Irland har självbestämmanderätt då det kommer till coronavirusrestriktioner. De jobbar ändå på en plan att avveckla restriktionerna som skulle kunna täcka hela Storbritannien. Jenrick ser gärna att Storbritannien går framåt tillsammans, enligt BBC.

I Wales sa ministern Mick Antoniw att de rör sig mot en alltmer normal situation, och de kommer att se över restriktionerna den 15 juli.

Fotbolls-EM i London påverkas av att restriktionerna hävs - kan innebära högre smittospridning

Många ser det pågående fotbolls-EM som ett problem i relation till att restriktionerna hävs.

Skottland rapporterade i veckan att närmare 2 000 nya fall kunde kopplas till en match i London och andra EM-arrangemang.

Det har ställts krav på att Storbritannien ska tänka om vad gäller de planerade matcherna på Wembley-stadion.
- Att organisera tre matcher på Wembley Stadium för 60 000 åskådare, är en hälsorisk och en helt klart onödig risk, eftersom antalet fall ökar igen, säger Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet i ett uttalande.
Källor: BBC, STT

Artikeln har uppdaterats. Storbritannien ändrades klockan 21.04 till England i rubriken och i början av texten.

Diskussion om artikeln