Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny pannkaka för Antti Ruuskanen – dömde ut egna insatsen dagen före OS-truppen presenteras: "Verkligen inte bra"

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 21:08.
Antti Ruuskanens insats i spjutkarnevalen blev en besvikelse - Spela upp på Arenan

Antti Ruuskanens kastinsatser denna OS-sommar ger allt annat än medaljvibbar. I morgon presenteras truppen till Tokyo – och grentränaren kräver att Ruuskanen höjer sig om han blir vald.

77,89 i Saarijärvi. 77,89 i Pihtipudas.

Det är Antti Ruuskanens resultatrad denna sommar inför måndagens presentation av OS-truppen. Ruuskanen kämpar om en av Finlands tre Japanbiljetter tillsammans med Oliver Helander, Toni Kuusela och Lassi Etelätalo.

– Visst är det klart att Antti måste förbättra sig. Han är säkert den som är minst nöjd med kast under 80 meter. Förstås vill Antti vara i bra skick och kasta långt om han åker till OS, säger förbundets grentränare i spjut, Petteri Piiroinen, till Yle Urheilu.

Ruuskanen nådde alltså exakt samma mått i dagens spjutkarneval i Pihtipudas som han stod för i säsongspremiären. Både Jarmo Marttila (80,56) och Jami Kinnunen (79,06) var bättre.

– Tekniken fungerade inte, kraften saknades. Det var en liknande tävling som i Saarijärvi.

– Förhållandena var bra, man behövde inte frysa. Det var eget fel att det inte blev längre bågar, säger Ruuskanen självkritiskt till Yle Urheilu.

Antti Ruuskanen förbereder sig för spjutkast.
Bildtext Antti Ruuskanen klarade OS-gränsen för ett par år sedan. Nu är han i sämre form.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Beslutet kring vem som får OS-biljett kan ändå skjutas fram, eftersom en fjärde kastare kan tas med i truppen som reserv.

– Det är verkligen inte starka insatser som jag visat upp. Jag trodde nog själv också att jag skulle kasta över 80 meter i dag, erkänner Ruuskanen.

Raitanen avbröt i Stockholm: "Musklerna kändes tomma"

På Stockholms Stadion var det Diamond League på agendan under söndagseftermiddagen. På 3 000 meter hinder startade Topi Raitanen, men finländaren tog sig inte i mål.

Raitanen avbröt inför den sista kilometern, då andningen inte fungerade som den skulle. Finländaren har tränat i höghöjdsförhållanden i Pajulahti på sistone.

– Det fanns en del utmaningar med höghöjdslägret och den här tävlingens tidpunkt, berättade hinderlöparen i förbundets pressmeddelande.

Samuel Firewu från Etiopien vann med tiden 8.20,27.

– Jag kände hela tiden att det här inte var min dag. Musklerna kändes tomma och jag lyckades inte riktigt trycka på, fortsatte Raitanen.

Topi Raitanen springer bakom en kameraman.
Bildtext Topi Raitanen (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Dagens andra finländare var Elmo Lakka på 110 meter häck. Han blev en dryg halvsekund från sitt färska finländska rekord, då han var femma med 13,83.

Koen Smet, Holland, vann efter att ha löpt på 13,59.

– Starten var väldigt lyckad och jag fick tag i rytmen bra. Sedan slog vi ihop händerna med David King så pass hårt att rytmen försvann, berättade Lakka.

I övrigt var det de svenska världsstjärnorna Armand Duplantis och Daniel Ståhl som skötte showen i Stockholm. I stavtävlingen förbättrade Duplantis sitt stadionrekord till 602, medan Ståhl vann diskustävlingen efter att ha nått 68,84 som bäst.

Diskussion om artikeln