Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Först "ja" och sen "nej" – Emil hamnade mitt emellan två megahälsomyndigheter när han skulle ta sin coronaspruta

Emil i kortärmad skjorta där överarmens muskel är fotograferad i närbild
Bildtext Här skulle sprutan ha stuckits. Nu gör Emil ett nytt försök efter sommaren.

Det gick som på räls för Emil, när han ville ta den första dosen av coronavaccin. Han frågade råd och han fick en tid till vaccinering men när han väl kom på plats fick han inte sprutan.

– Det är här som jag tycker det blev konstigt, säger Emil Korsström. För plötsligt hade han gjort rätt och ändå fel.

Men vi ska backa en bit. Drygt tre månader tidigare hade han coronaviruset.

– Jag nämnde att jag oroar mig för att få det igen, för det var ingen trevlig upplevelse att ha (covid-19), säger Korsström.

Nu hade han så att säga åldern inne och hans uppfattning var efter att ha hört uttalanden av Mika Salminen hälsosäkerhetschef på Institutet för hälsa och välfärd, THL att man får ta vaccinet, när det blir ens tur i vaccinationsordningen.

Korsström ringde coronainfolinjen i Helsingfors stad, för att försäkra sig att det verkligen är på det sättet också om man har haft coronaviruset.

– Där svarade de att det rekommenderas att ta vaccinet efter ett halvår, men det är fritt fram att gå och ta det när du vill. Jag bokade en tid och allt gick bra, säger Korsström.


Fick gå ovaccinerad därifrån

När Korsström kom till vaccinationsplatsen ställdes frågan: "Har du haft corona?" "När?" När Korsström svarade "för tre och en halv månad sen" nekades han vaccindosen och fick gå ovaccinerad därifrån. Han fick inte heller information om sin coronavaccination framöver.

– Han (vaccineraren) var inte särskilt trevlig och jag fick den känslan att jag blev utskälld för att ha följt instruktionerna och kommit dit, säger Korsström.

– Det är deras egen infotjänst som berättar att jag skulle få ta det (vaccinet), men när jag nämnde det där (på vaccinationsplatsen) sa de att det inte är professionella som svarar i telefon, att de inte vet, att de inte kan svara rätt på den frågan, fick Korsström höra.

Korsström tycker att det är konstigt. Både att rådgivare då överhuvudtaget svarar i telefon på sådana frågor om de inte har den kunskapen och också det att hälsovårdspersonal säger så här om varandras kunnande eller okunskap.

Helsingfors stad: Tillgången på vaccin var liten

Helsingfors stad förklarar sig i ett mejl till Svenska Yle.

Timo Lukkarinen som är chefsläkare för hälsostationerna i staden skriver att eftersom tillgången på vaccin har varit liten har staden erbjudit vaccin när det har gått sex månader efter covid-19-sjukdom. Han säger att forskning har bevisat att sjukdomen ger insjuknade skydd i åtminstone ett halvår efteråt.

– Vi har alltså försökt skydda med vaccin så många människor som möjligt som inte har fått skydd genom att ha haft covid-19, skriver Lukkarinen.

– Vaccinationerna i kommunerna planeras och förverkligas enligt statsrådets förordning, skriver Lukkarinen.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen
Bildtext Chefsläkare Timo Lukkarinen tillstår inte att Helsingfors stad skulle ha gjort misstolkningar.

THL: Kommuner har misstolkat vår rekommendation

Det här är en misstolkning av vår rekommendation anser Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Vaccinexperten Hanna Nohynek som är överläkare på THL och medlem i den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR känner till att en del orter har tagit sex månader som en absolut tidsgräns.

Nohynek är överens med Lukkarinen om att de flesta som insjuknat i covid-19 får ett skydd som borde hålla i åtminstone sex till nio månader, kanske till och med längre. Antikropparna stiger och immuniteten blir stark mot coronaviruset.

– Därför har THL rekommenderat att det inte brådskar att ge coronavaccin. Men man får inom hälsovården också ge vaccinet tidigare om personen själv så önskar, säger Nohynek.

Timo Lukkarinen tillstår inte i mejlet att den här omnämnda riktlinjen av THL finns.

Nohynek säger att kommuner har tolkat THLs rekommendation olika.

– Jag känner till att en del orter har tagit det som en absolut linje att det ska ha gått sex månader innan den första vaccindosen ges till en person som haft coronaviruset, säger Nohynek.

Vad anser du om det?

– Det är beklagligt. Om en person vill skydda sig och det inte tillåts. Det har inte varit meningen med THLs rekommendation, säger Nohynek.

Precis alltså den oro som Korsström ville bli av med och det skydd som han ville få.

– Jag ska väl tillbaka i augusti, september och ta vaccinet då istället, antar Korsström.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Bildtext Hanna Nohynek säger att det är beklagligt att covid-19 patienter på en del orter inte kan skydda sig med vaccin förrän tidigast sex månader efter sjukdomen.

Helsingfors stad backade från sex månaders tidsgräns nyligen. Nu är tidsgränsen två månader uppger Lukkarinen. Han förklarar att beslutet ändrades när tillgången på vaccindoser nu är större.

Till sist en fråga hur Lukkarinen kommenterar att vaccineraren beskyllde coronarådgivningen för okunskap?

– Vi har kompetent personal både som vaccinerare och i coronarådgivningen. Tyvärr verkar det som om rådgivningen har gett fel information eller att det var ett missförstånd. Vi beklagar om vi har gett kunden felaktiga upplysningar, skriver Lukkarinen i sitt svar till Svenska Yle.

Emil Korsström säger att han höll sina känslor i styr på vaccinationsplatsen och säger urskuldande att det kan ju hända att vaccineraren hade haft en lång dag som förklaring till hur han blev bemött och avvisad.

Emil nekades coronavaccin för att han hade haft covid-19
Emil nekades coronavaccin för att han hade haft covid-19 - Spela upp på Arenan