Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jaro åkte på två röda kort i Rovaniemi – argentinska backen applåderade sig till utvisning: "Bara dumt av honom"

Uppdaterad 04.07.2021 22:37.
Guillermo Sotelo i Jaro.
Bildtext Guillermo Sotelo var rejält osams med domaren i Rovaniemi (arkivbild).

Jaro var minst sagt oense med domaren i dagens division 1-bortamatch mot RoPS. Trots en utvisning i första halvlek ledde laget i paus – men efter att Guillermo Sotelo skämt ut sig i andra halvleken blev utmaningen för stor.

Tjugotvå minuter var spelade då Samuel Uusitalo stoppade ett RoPS-anfall på vänsterkanten. Backen stod för en farlig glidtackling bakifrån – men reprisbilderna visade att han sist och slutligen inte träffade motståndaren särskilt mycket.

Stora protester utbröt i Jaro-lägret efter att domaren Jani Laaksonen tagit fram det röda kortet.

– Jo, han kommer bakifrån, men han försöker samtidigt bara dra ned på farten – inte smälla på benen. Jag tycker inte att det var rött, gult skulle ha räckt, slog Jaros Patrick Byskata fast i Ruutus sändning.

– I mitt tycke var det ett väldigt billigt rött kort, instämde RoPS Simo Roiha.

Men det var ändå bortalaget som gick till pausvilan i ledarposition. Det fick man tacka Johan Brunell för – kaptenen nådde högst på en hörna i minut 34.

FF Jaros lagkapten Johan Brunell med bollen.
Bildtext Johan Brunell förde Jaro upp i ledning (arkivbild).

"De fick lite för mycket domslut med sig"

Med numerärt underläge försvann serieledaren Jaros poängförhoppningar i andra halvlek.

Sex minuter efter paus lyckades inte Jakobstadslagets målvakt Thomas Olsen fånga ett lågt inlägg, och då gick bollen i stället vidare till hemmaspelaren Rasmus Degerman – som lätt kunde kvittera.

Då matchklockan närmade sig en timme inträffade scener som blev matchavgörande. Toro satte en armbåge i RoPS Didis Lutumba-Pitah i straffområdet och hemmalaget fick chansen från elva meter.

Flera bortaspelare hade svårt att svälja domslutet och både Macauley Chrisantus och Guillermo Sotelo varnades för protester. Den sistnämnde svarade med att applådera sarkastiskt mot domare Laaksonen, vars tålamod var slut. Argentinaren Sotelo fick sitt andra gula och plötsligt var Jaro två man mindre på planen.

– Det är bara dumt av vår spelare att stå och applådera, om domaren säger att man ska sluta klappa. Men visst fanns det kanske en liten språkmur, och så kommer han från en annan kultur, funderade Byskata.

Simo Roiha prickade in straffen och han utökade sedan ännu till 3–1. Jaro toppar fortfarande serien med en pinne ned till Gnistan, som spelat en match mindre.

– I dag kändes det som att de fick lite för mycket domslut med sig och det gick oss på nerverna, vilket kostade sig, sa Byskata.

Resultat

Fotbollsligan:

IFK Mariehamn–HIFK 0–0

Publik: 807

FC Lahti–SJK 2–1 (0–1)

19' Jake Jervis 0–1

55' Macoumba Kandji 1–1

88' Jasin-Amin Assehnoun 2–1 straff

Publik: 1 214

Division 1:

MuSa–MP 2–2 (0–0)

54' Matias Koskinen 1–0

67' Killian Denoual 1–1

70' Yassin Daoussi 1–2

83' John Frederiksen 2–2 straff

Publik: 824

RoPS–Jaro 3–1 (0–1)

34' Johan Brunell 0–1

51' Rasmus Degerman 1–1

59' Simo Roiha 2–1 straff

79' Roiha 3–1

Publik: 809