Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Öppningshelgens alla VM-guld gick till Sverige – Aleksi Niemi var sprintstafettens blåvita utropstecken: "Han höll oss med i kampen"

Från 2021
Uppdaterad 04.07.2021 23:00.
Aleksi Niemi orienterar.
Bildtext Aleksi Niemi var dagens blåvita namn i tjeckiska Doksy.
Bild: Orienteringsförbundet/Mika Ilomäki

Sverige har fått bästa möjliga start på orienterings-VM i Tjeckien. Helgens tre tävlingar slutade i lika många svenska guldfester.

Tove Alexandersson gav svenskarna en fin start i sprintstafetten och växlade med ett försprång på 19 sekunder till Schweiz.

Den marginalen växte under loppets gång och Emil Svensk, Gustav Bergman samt Sara Hagström såg till att silvermedaljören Schweiz var närmare en halv minut efter vid målgång. Efter segrarna i gårdagens sprinter har Sverige fått en verklig kanonstart på mästerskapet.

– Vi har så otroligt stark trupp i Sverige och många bra löpare som inte var med i laget som hade kunnat göra det lika bra. Det är jättehäftigt att vara en del av det här laget, sa Alexandersson för SVT efteråt.

Finland bedömdes ha chans att kämpa om medalj i loppet. Gårdagens bästa finländare Veera Klemettinen var trea inför öppningsetappens sista slinga, men växlade till Akseli Ruohola som sjua, en minut och 17 sekunder bakom täten.

Ruohola skickade sedan i väg Aleksi Niemi som sexa, 1.51 efter Sverige. Niemi gjorde en stark etapp och var tredjesträckans näst snabbaste. Ankaren Maija Sianoja förde Finland i mål som sjua, 2.55 efter vinnarna.

– Särskilt Aleksi gjorde ett mycket bra lopp och höll oss kvar i kampen. Den här gången räckte inte Maijas fart till i kampen om bättre placeringar, kommenterade Finlands chefstränare Fredric Portin i ett pressmeddelande.

VM fortsätter på tisdag med medeldistans.

VM i orientering, sprintstafett

1) Sverige 62.19

(Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman, Sara Hagstrom)

2) Norge 62.45

(Victoria Haestad Bjornstad, Audun Heimdal, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsen)

3) Schweiz 62.48

(Simona Aebersold, Joey Hadorn, Martin Hubmann, Elena Roos)

...

7) Finland 65.14

(Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi, Maija Sianoja)

Diskussion om artikeln