Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ever Given – som blockerade Suezkanalen – får äntligen lätta ankar på onsdag

Från 2021
Uppdaterad 05.07.2021 08:57.
Fartyget Ever Given blockerar Suezkanalen.
Bildtext Den här bilden togs den 28 mars då Ever Given fortfarande täppte till Suezkanalen och stoppade en del av världshandeln.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det enorma fraktfartyget Ever Given som blockerade Suezkanalen i sex dagar i mars, får äntligen lämna Egypten. Containerfartygets japanska ägare och den egyptiska kanalmyndigheten har nått en överenskommelse om skadestånd.

På onsdag ska det ordnas en ceremoni där avtalet undertecknas av fraktfartygets japanska ägare Shoei Kisen Kaisha och Egyptens kanalmyndighet (SCA). Det uppgav kanalmyndigheten på söndag kväll.

Efter ceremonin ska Ever Given och dess indiska besättning äntligen få kasta loss och lämna Stora bittersjön som ingår i kanalsystemet och där containerfartyget hållits kvar medan förhandlingarna om skadestånd pågått.

Egypten förlorade mellan 12 och 15 miljoner dollar i intäkter varje dag som Ever Given låg på tvärs i Suezkanalen. Åtminstone 420 fartyg tvingades vänta ut räddningsoperationen och det blev stopp på en del av världshandeln.

För att få loss fartyget krävdes en enorm muddringsinsats och över 20 bogserfartyg. Efter att fartyget dragits flott beslagtogs det av Egypten i väntan på skadestånd.

Ursprungligen krävde Egyptens kanalmyndighet skadestånd på 900 miljoner dollar. Enligt senare uppgifter hade myndigheten sänkt sitt krav till 550 miljoner.

Parterna har inte offentliggjort hur det slutliga avtalet nu ser ut. Det enda som kanalmyndigheten avslöjat så här långt är att myndigheten får en bogserbåt med en dragkapacitet på 75 ton, som del av skadeståndet.

Ombord på Ever Given finns också tre containrar som tillhör den finländska S-gruppen.

Källor: AFP, The Guardian, Yle