Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra länder återstår när EM ska avgöras – Italien sticker ut i expertens papper: ”Har en väldigt bred repertoar”

Italien firar mål i EM.

Kommer Italien att vinna sitt andra EM-guld genom tiderna? Eller kan England äntligen bli kvitt sitt mästerskapsspöke? Enligt Yle Sportens expertkommentator Jani Lyyski är det åtminstone upplagt för en final mellan Italien och England.

En fullspäckad fotbollsmånad är inne på slutrakan. Efter 48 matcher är det bara tre som återstår. Den här veckan kulminerar EM när semifinalerna och finalen spelas på Wembley i London.

Italien, Spanien, Danmark och England är kvar i turneringen och två av dessa kommer att mötas i finalen på söndag.

– De fyra lagen har verkligen förtjänat att ta sig till semifinal. Italien har imponerat och ska verkligen vara där, Danmark har lyft sig efter den problematiska starten och spelat fantastiskt i de tre senaste matcherna.

– England har spelat stabilt utan att imponera. Mot Ukraina visade man i 20 minuter att man kan gå hela vägen. Spanien har inte imponerat på mig men tråcklat sig vidare på ett spanskt sätt, säger Yle Sportens expertkommentator Jani Lyyski.

Lyyski är full av beundran över hur Italien spelat i mästerskapet och håller Roberto Mancinis lag som klar favorit i tisdagens semifinalen mot Spanien.

– Man har en väldigt bred repertoar: ett perfekt presspel, man håller i bollen, kan anfalla snabbt och försvara lågt. Tyvärr blev EM:s och kanske världens bästa vänsterback Leonardo Spinazzola skadad. Det är oturligt för Italien men jag ser ändå dem som stora favoriter.

Italien jublar efter att Turkiet gjort självmål.
Bildtext Italien har imponerat i EM.

Kommer fotbollen hem?

England presterar ofta bra i kval och pekas så gott som alltid ut som en mästarkandidat – framför allt i hemlandet – men har sedan inte klarat av att leva upp till förväntningarna.

EM-historien är ingen munter läsning för ”Three Lions”. England har aldrig gått till final och bronset 1968 samt semifinalplatsen 1996 är de främsta meriterna.

Nu är det Danmark som är det sista hindret för England i jakten på en efterlängtad final.

– England har en hemmaplansfördel och det är en stor fördel. Man har också en gyllene generation, det säger man alltid om England men nu har man verkligen något stort på gång, säger Lyyski.

Raheem Sterling firar mål i EM.
Bildtext Kan England bli kvitt sitt mästerskapsspöke?

Men England kan inte underskatta Danmark på onsdag. Efter den fruktansvärda starten med Christian Eriksens hjärtstopp har man svetsats samman och växt som lag.

– Det kryllar av ”kaptensspelare” i Danmark, spelare som kliver fram och man är ett fantastisk kollektiv. Det är en öppen match men jag håller England som knapp favorit, framför allt med tanke på hemmaplansfördel och så har man lite bättre spelarmaterial, säger Lyyski.

Lyyski tror på en final mellan Italien och England, men vilket lag kommer då att få lyfta bucklan?

– Av det vi sett hittills har Italien imponerat mest och jag hoppas att de kan fortsätta spela på samma sätt. Då tycker jag också att Italien är värdiga vinnare, säger Lyyski.