Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringskrisen: Löfven föreslås som ny statsminister, Centern släpper fram honom

Från 2021
Uppdaterad 05.07.2021 15:36.
Stefan Löfven vid en pressträff i riksdagen med flera mediebolags mikrofoner framför sig.
Bildtext Stefan Löfven kan släppas fram som statsminister i en omröstning tidigast på onsdag.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Riksdagens talman Andreas Norlén har meddelat att han föreslår Stefan Löfven som statsminister. Beskedet är väntat efter de senaste dagarna och Centerpartiets Annie Lööf har också meddelat att Centern släpper fram Löfven som statsminister.

Redan i pressmeddelandet om en pressträff meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att Stefan Löfven föreslås bli statsminister.

– Löfven har meddelat att han har en lösning som kommer att tolereras av riksdagen. Jag utser därför Stefan Löfven till statsministerkandidat.

Stefan Löfven ämnar som tidigare bilda regering med Miljöpartiet. Omröstningen i riksdagen sker på onsdag och det formella regeringsskiftet äger rum på fredag vid en ceremoni med kungen och kronprinsessan.

Räknar man från dagen för misstroendeomröstningen har regeringsbildningen den här gången tagit 18 dagar.

Löfven påminner: "De som röstade bort regeringen hade inget alternativ"

När Stefan Löfven får ordet på pressträffen inleder han med att understryka att folket förväntar sig att de folkvalda tar ansvar för att styra landet.

– Jag vill påminna om att den majoritet som röstade bort regeringen inte hade ett alternativ till en regering, säger Stefan Löfven.

Sedan går han igenom vad regeringen och januaripartierna har lyckats genomföra under sin tid i regeringen hittills och under coronaepidemin. Pandemin har också visat att välfärden behöver stärkas, säger han.

På pressträffen får talmannen frågan om det inte är riskabelt att släppa fram Löfven som statsminister när han inte verkar ha stöd för sin budget. Norlén svarar att det inte finns något alternativ där både statsminister och budget kan röstas igenom samtidigt, så nu måste budgeten tas i ett senare skede.

– Det är ingen önskedröm, säger Norlén.  

Ingen kan få allt, men alla kan få något

― Stefan Löfven

Journalisterna fortsätter fråga Stefan Löfven om budgetfrågan och om det inte finns en överhängande risk för en ny regeringskris i höst – eftersom Löfven tidigare meddelat att han avgår om han inte får igenom sin höstbudget.

Löfven fortsätter då betona att folket och Sverige, också med tanke på pandemin, behöver få stabilitet och trygghet nu.

– Vi har en budgetprocess framför oss. Det förutsätter att alla kan samarbeta. Ingen kan få allt, men alla kan få något.

Centerpartiet släpper fram Löfven men går i "konstruktiv opposition"

Centerpartiets Annie Lööf kallade till pressträff bara en timme före talmannen och Löfven. Hon meddelade att Centern kommer trycka gult för Stefan Löfven, det vill säga lägga ner sina röster vid en omröstning och acceptera honom som statsminister.

Samtidigt meddelade hon att Centern avslutar det samarbete januariavtalet inneburit. Centern kommer att lägga fram en egen budgetmotion i höst och rösta på den. De kommer inte att budgetförhandla med Vänsterpartiet och inte heller bidra till en budget som Vänsterpartiet fått vara med och förhandla om

– Vi har bestämt oss för att skapa en friare roll för Centerpartiet och går i konstruktiv opposition.

Närbild på Annie Lööf.
Bildtext Centern och Annie Lööf har stött regeringen i tre år och tänker nu släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen.
Bild: AOP

Lööf understryker att Centern gärna hade sett en fortsättning på januariavtalet, att det är synd att Liberalerna lämnade det, och att Centern sökt samarbete med flera partier.

Men hon konstaterar att det inte finns förutsättning för ett brett mittensamarbete med allianspartierna i regeringen – framför allt eftersom de andra gamla allianspartierna är beredda att samarbeta med SD.

Därför är det bästa läget för C att släppa fram Löfven med några villkor de förhandlat fram med regeringen under helgen, som handlar om centrala punkter i januariavtalet.

LAS-reformen måste genomföras och så ska regeringen jobba för stärkt äganderätt för skogsägare, och för ett reformerat strandskydd.

– Inför valet 2022 går vi till val som ett borgerligt och liberalt parti, säger Lööf. 

Miljöpartiet protesterar

Samtidigt meddelar Miljöpartiet i dag att de inte accepterar Centerpartiets tre krav. De tycker Centerns krav på strandskyddsreform och stärkt äganderätt för skog går klart längre än vad man kommit överens om i januariavtalet.

– Miljöpartiet kommer rösta grönt för Stefan Löfven på onsdag, förtydligar Bolund via Twitter efter Lööfs pressträff.

– Vi kan inte ställa upp på krav som river ner skyddet för skogen, stränderna och vår natur, konsekvenserna efter att det är genomfört är oåterkalleliga. Därför säger vi nej till Centerns krav, fortsätter han.

Det beskedet påverkar inte Löfvens möjligheter att bli statsminister, men det är tydligt att det finns mycket för den blivande regeringen att sortera ut.

Så har regeringskrisen i Sverige framskridit

  • Regeringen föll efter misstroendeförklaring måndagen den 21 juni som stöddes av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

  • Stefan Löfven fick då en vecka på sig att fundera på om han skulle utlysa nyval eller föreslå nya talmansrundor med den nuvarande riksdagssammansättningen. Han valde det senare.

  • Själva krisen uppstod efter en utredning om fri hyressättning på nyproducerade bostäder: Vänsterpartiet krävde att regeringen och januaripartierna släpper de planerna. Centerpartiet gav till slut efter i den frågan, men först under veckan efter misstroendeomröstningen.

  • Samtidigt har Liberalerna strax efter misstroendeomröstningen meddelat att de kommer att jobba för en borgerlig regering i stället.

  • Även frågan om höstbudget har ställt till det: Löfven vill inte bara släppas fram som statsminister, utan även ha stöd för sin höstbudget. Centerpartiet vill inte låta Vänsterpartiet vara med och budgetförhandla.

  • Under talmansrundorna förra veckan var det moderatledaren Ulf Kristersson som fick uppdraget som regeringssonderare först. Han meddelade på torsdag att det inte finns förutsättningar för en borgerlig regering.

  • Därefter gick turen som regeringssonderare till Stefan Löfven som i dag väntas meddela att han har ett regeringsalternativ. Omröstningen om Löfvens tredje regering kan ske på onsdag.

  • Enligt opinionsmätningarna den senaste tiden är det framför allt Vänsterpartiet som har vunnit stöd under krisen. Partiet har också fått tusentals nya medlemmar.

  • Sverige har ordinarieval i september 2022 – och kan komma att uppleva ännu en politisk kris före det, för om Löfvens höstbudget inte godkänns har han meddelat att han avgår.