Hoppa till huvudinnehåll

Elenas underbara ull

I Ellun huopa-verkstaden tillverkar konstnären Elena “Ellu” Bondar vad som helst av ull: tavlor, hattar, kläder och djurgestalter.

Bondar hamnade här i byn Palonurmi nära Kuopio via många omvägar. Hon föddes i ryska Ural och var skidorienterare på VM-nivå.

Bondar önskade sig ändå en förändring i toppidrottarvardagen och tog ett jobbuppdrag som vildmarksguide i Tahko.

Det ströjobbet blev avgörande, för som det råkade sig, var det en viss Ville från Savolax som var med på samma uppdrag. Bondar grundade familj med Ville och stannade i Finland.

Redan som barn följde Bondar noggrant med sin mamma och sin mormor och farmor, som var flitiga handarbetare. Hon gick i konstskola och planerade en karriär som arkitekt, men idrotten sög med sig den unga flickan ut i världen.

Till en början tänkte Elena Bondar att hon ju kunde vara både idrottare och hantverkare, ibland springa i skogen och sedan handarbeta. Det fungerade ändå inte, och hon var tvungen att återuppfinna sin identitet.

Hon lämnade toppidrotten och grundade konstslöjdstudion Ellun huopa som framställer  konstverk och ordnar kurser för intresserade. Hon säger att det finns mycket gemensamt med idrott och med att driva ett företag inom konst.

Som idrottare har jag lärt mig att för att uppnå ett mål behöver man ta ett steg i taget, varje dag, så småningom. Jag försöker leva så att jag varje dag är bättre än jag var igår.

― Elena "Ellu" Bondar

Bondars ullverk är förbluffande skarpsynta och realistiska, som målningar. Motiven är ofta inspirerade av djur och natur.

Bland dem finns också sagoelement: bland ullmolnen galopperar en enhörning, och på hyllan sitter en uttrycksfull filtfigur.

En titt på konstverken och man känner av att Bondar sedan barnsben tillbringat mycket tid i skogen.

Min son gjorde ett litet hjärta av ull i skolan, och jag förbluffades av materialet. Jag funderade på hur jag kunde använda ull på mitt eget sätt, och så föddes min metod.

― Elena "Ellu" Bondar

Det som fascinerar Elena med ull som element är att det både går att formge och att rita med.

För att kunna "rita" med ull behövs bara lite material och en bild som man överför på hobbyfilt och fäster i underlaget. Man plockar upp ullfibren med tovningsnålens små hakar och så för man in dem i tavlan med nålen.

Bondar instruerar och säger att det lönar sig att föra in bara en alldeles liten mängd ull åt gången i tavlan.

– Jag säger alltid till kursdeltagarna att två strån tar dig långt. Hellre för lite än för mycket, för det är svårt att få bort den ull som man petat in.

Så småningom formas ullen till en humla. Ullen gör ytan lurvig och levande.

Elena jagar inte längre medaljer runt världen, utan gör konstverk, ordnar kurser och guidar andra i tovningens fantastiska värld.

Det här är ett av Egenlands resmål som publiken tipsat om. Alla resmål finns på Yle Arenan.

Bilder: Kaisa Kumpula & Rasmus Tåg

Videor: Rasmus Tåg & Magnus Wikström

Översättning: Eva Pursiainen