Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Att studsa runt som en känguru är bra träning – hoppen tog Borgåbon Sara Smeds till final i en talangjakt på tv

Från 2021
Uppdaterad 05.07.2021 17:38.
Sara Smeds utomhus. Bakom syns hus på rad.
Bildtext Det var en kund på ett gruppträningspass som föreslog att Sara Smeds borde bekanta sig med känguruskorna, och hon nappade genast.
Bild: Milena Hackman / Yle

Om man har sett en grupp människor studsa runt i Borgå med speciella, höga skor på fötterna så är det troligen Sara Smeds som man har sett.

Borgåbon Sara Smeds är idrottsinstruktör och företagare inom träningsbranschen. Hon är också en av ganska få personer i Finland som är instruktör för idrottsformen Kangoo jumps. 

Det går ut på att man springer, hoppar och gör olika rörelser med en speciell slags skor på fötterna.

Skorna har som en liten studsmatta mellan sulan och marken. Det gör att rörelserna känns väldigt mjuka. 

- Det är egentligen bättre att träna med de här skorna än med vanliga skor ifall man har ledproblem, ryggbesvär eller till exempel hjärtproblem, säger Sara Smeds. 

Det här beror enligt Smeds på att skorna tar bort till och med så mycket som 80 procent av stötarna som uppstår när man hoppar.

Idrottsinstruktör Sara Smeds ger Yle Östnylands reporter en kort grundkurs i att träna med skorna. Vi börjar med att ta oss upp och stå. Nästa steg är att få till en bra hållning.

- Även om man har lust att titta ner på skorna så ska man helst inte göra det, utan blicken uppåt och spänn magen för att hålla balansen. 

Det är lättare att hålla balansen om man hela tiden rör på sig, att stå stilla med skorna på är svårt för en nybörjare. Ganska snabbt går det också att få med lite fler rörelser, vi joggar, gör x-hopp och knäböj. 

- Sen kan man också börja sätta ihop rörelserna så att det blir till en koreografi till slut, säger Smeds.

Och det var med koreograferade rörelser som Smeds tillsammans med andra känguruinstruktörer deltog i talangjaktsprogrammet på tv, Talent Suomi, tidigare i år.

- Det var väldigt spännande, såklart, säger Smeds.

På grund av pandemin var arrangemangen i tävlingen lite annorlunda än normalt. Det fanns ingen publik på plats och alla tävlade i små grupper. 

- Det här är ju en tung gren annars och så var vi tvungna att ha munskydd på oss på scenen när vi hoppade väldigt intensivt tre minuter i sträck. Så det var tungt. 

Att uppträda med grenen på en scen gav mersmak. Tillsammans med de andra instruktörerna planerar Sara Smeds att ordna evenemang så att de får uppträda på nytt.

Diskussion om artikeln