Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mängden jobb överraskade men nu har paret Berglund blivit vana – ångrar inte beslutet att ta över campingen i Kristinestad

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 19:13.
Ett medelålders par står vid en röd stuga. Mannen har en orange t-skjorta, kvinnan en blågrå.
Bildtext Kent och Christina Berglund driver verksamheten vid campingområdet i Kristinestad för första året.
Bild: Yle/Juho Teir

Nytt folk driver nu verksamheten vid campingen i Kristinestad, men glassportionernas storlek består. Efter en tuff start har Christina och Kent Berglund blivit varma i kläderna.

Förra året tog en lång era slut då Ari och Kaija-Leena Suomi tackade för sig efter 29 år som verksamhetsdrivare på Bockholmens camping i Kristinestad.

I maj kunde Christina och Kent Berglund i stället öppna sin första säsong vid campingen. Men redan i april hade de fullt upp då byggare och reparatörer som jobbade vid vindkraftsparken i Ömossa bosatte sig vid campingen.

– Det blev en rivstart som vi inte var beredda på, men sedan har vi haft en bra säsong med mycket sol och bra glasskunder som varit nöjda att stå i kö. Nu börjar vi bli vana, säger Kent.

Men det har varit mycket jobb och kanske till och med lite mer än de hade räknat med från början.

– Det har varit tungt. Vi jobbar från sex, sju på morgonen till tolv på natten, men det har varit väldigt roligt och lärorikt. säger Christina.

Glassportionerna intresserar

Kunderna har hittat till campingen även i år, så väl de som letar efter inkvartering som de som kommit för de kända glassportionerna.

– Midsommardagen önskade man till och med att det skulle ha kommit en regnskur för att när du står och jobbar och kön inte tar slut, så någon gång blir du trött, men vi klarade av det, konstaterar Kent med ett leende.

Hur långt ringlade sig glasskön?

– Den var lång, vi vågade inte titta ut, men folk sa nog att den var lång, säger Christina.

Själv tycker jag det är konstigt att folk kan stå en halv timme i kö för en glass

Kent Berglund

Enligt Kent är också kunderna nöjda trots att de ibland får vänta en ganska lång stund.

– Ovanligt nöjda kunder, själv tycker jag att det är konstigt att folk kan stå en halv timme i kö för en glass. Men jag tror i coronatider vill man bara ut och vara och äta en glass. Det behöver inte vara så mycket extra.

Läget inför resten av sommaren är också bra. Finländare verkar trivas i hemlandet även i år.

– Vi vet att vi har en hel massa stugor bokade i juli, så det ser ju bra ut. Husbilar och husvagnar kommer efterhand. Får vädret fortsätta så får vi nog vara nöjda, säger Kent.

Ska ta sig en funderare över fortsättningen

Även om det stundvis varit tungt att driva campingen så ångrar inte paret Berglund beslutet. Men snart ska ett beslut fattas om fortsättningen.

– Vi har ett prövoår och om vi fortsätter kontraktet med staden Kristinestad eller de vill fortsätta med oss så har vi tre år framför oss. Vi ska fundera lite ännu före vi säger ja från vår sida, sedan måste vi också vänta svar av staden, konstaterar Christina.

Så just nu känns det inte som att ni kommer att fortsätta i 29 år som paret Suomi?

– Nej, vi blir för gamla, vi är över 50 båda. Men skulle jag ha fått svara på den här frågan i början av juni så hade jag sagt nej direkt för då var allting nytt, men nu känns det bättre och vi börjar få rutiner och anställda att ta ansvar, säger Kent.

Paret Suomi tackar för sig efter 29 år på campingen i Kristinestad

5:46

Diskussion om artikeln