Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs äldreservicechef om fortsatt personalbrist inom hemvården: "Vi klarar inte av det ensamma, det måste funderas på nationell nivå varifrån man ska få folk"

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 10:51.
I förgrunden syns en bukett med blommor på ett bord, i bakgrunden syns en äldre kvinna på ett äldre boende som äter soppa.
Bildtext När tiden är knapp hinner personalen inom hemvården bara sköta det nödvändigaste. De äldre måste på egen hand komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten och se till att de äter fast matlusten inte är speciellt stor om man bor i en varm bostad.
Bild: imago/photothek/ All Over Press

Personalläget inom hemvården i Raseborg är fortfarande dåligt och antalet sjukskrivningar ökar.

Trots annonser, upprop och kampanj på sociala medier har Raseborg inte lyckats få slut på personalbristen inom hemvården. Läget är fortsättningsvis svårast i Ekenäs.

Folk har tagit kontakt, men det är sist och slutligen rätt få som tagit emot jobb inom hemvården.

Äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola är ändå försiktigt positiv till uppropet på bland annat Facebook. I viss mån har det gett resultat.

– Vi har hittat flera nya arbetstagare den vägen, också några inom vården som har kunnat komma som inhoppare.

En kvinna med kort hår, solglasögon, svart t-shirt och läderbyxor står vid en motorcykel. Det är sommar och sol.
Bildtext Kirsi Ala-Jaakkola är försiktigt positiv och hoppas att personalläget inom hemvården lättar småningom. På sikt behövs ändå åtgärder som inte kan åtgärdas lokalt, säger Ala-Jaakkola, som var på väg på ett möte i Ekenäs men som hastigt kurvade in via Yle Västnylands gård på sin motorcykel.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Läget är kritiskt, men Ala-Jaakkola hoppas att det småningom blir lite lättare.

– Vi har lediga vakanser, speciellt i hemvården i Ekenäs, dit vi också fått en del sökande, men fortfarande behöver vi vikarier.

Sjukledigheterna bekymrar

Ala-Jaakkola hoppas att personalen orkar fortsätta kämpa. Det går att skönja en viss ljusning, åtminstone vill äldreservicechefen tro så, samtidigt som hon är orolig för hur mycket mera jobb nuvarande personal ska orka med.


– Det är sjukledigheter som kommer på och vi försöker vara uppmärksamma på dem och hålla koll hur personalen mår.


Att personalen inte mår speciellt bra, med dubbla arbetsskift och värmebölja, är Kirsi Ala-Jaakkola väl medveten om. Samma dag vi träffas har hon igen hört om nya sjukskrivningar.

– När det hastigt kommer flera sjukskrivningar är det också svårt att lappa på, förklarar hon den onda cirkeln som hemvården är inne i.

Värmeböljan tär på personal och klienter

Värmeböljan är inte bra för de äldre i hemmen heller, men Ala-Jaakkola säger att klienterna duschas och badas.

– Jag vet inte exakt hur man har bearbetat vårdplanerna, men nog får man också den hjälpen.


Hon håller med om att personalen borde ge klienterna mera tid. Tid som inte finns eftersom få vårdare ska sköta många klienter.


– De ensamma äldre måste komma ihåg att röra på sig lite där hemma, dricka massor, äta ordentligt fast maten inte skulle smaka i hettan och så dricka igen. Men det är nog tufft för de äldre i varma lägenheter.


I Raseborg har man tillsammans med vårdfacket ingått ett lokalt avtal där man betalar ett lönetillägg på 40 euro per dag till alla som arbetar inom hemvården. Under en månad blir det en hel del pengar, men ändå har intresset för inhopp inte varit så stort som man hade hoppats.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Personalbrist är inte endast ett lokalt problem

Ala-Jaakkola säger att Raseborg inte är ensam om att ha personalbrist inom hemvården.


– En hemvårdschef från en mindre kommun i Tavastland berättade att de har avtal med sex privata uthyrningsfirmor men ändå har de har inte heller lyckats få tag på vikarier.

Kirsi Ala-Jaakkola anser att det inte längre är de enskilda kommunernas problem när det råder personalbrist inom vården.

– Vi klarar inte av det ensamma, det måste funderas på en nationell nivå varifrån man ska få folk till utbildning och var lönenivån ska ligga.

Ala-Jaakkola vill också att man funderar närmare på personalstrukturen inom äldreservicen.

– Kan man ha en annan utbildning än just vårdutbildning? Det är klart att läkemedelsvård och sårvård ska skötas korrekt, men det finns många andra uppgifter som kan skötas av personer med annan bakgrund och annan utbildning, säger Raseborgs äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola.

Sjundeå hade en kampanj i våras för att locka vårdare till kommunen. Det lyckades bra. Här berättar grundtrygghetsdirektör Cathrinne Wetterstrand vad kampanjen ledde till:

Diskussion om artikeln