Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu blir Stormskärs Maja storfilm på svenska – regissör Tiina Lymi: "Blir min version av berättelsen med lätt modernisering"

Från 2021
Rose-Marie Rosenback (Maja)
Bildtext I Åke Lindmans filmatisering spelades Maja av Rose-Marie Rosenback. Vem som spelar huvudrollen i den kommande filmen är inte offentligt ännu.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Håkan Sandblom

Femtio år efter den finlandssvenska succéserien Stormskärs Maja jobbar regissör och manusförfattare Tiina Lymi på en ny storfilm kring berättelsen. Vem vi ser i rollerna är fortfarande oklart och så är även var filmen ska spelas in, men Lymi har en egen favorit: Åland.

– När jag läste böckerna för två år sedan så blev jag helt fascinerad av Maja. För mig handlar historien om att vara stark och bli älskad för den du är, berättar Lymi.

När Lymi var liten innebar Stormskärs Maja främst låten med samma titel. Hon har också några få minnen av Åke Lindmans tv-serie, även om minnena kanske inte är så positiva.

– Jag minns att alla dör och Maja är ledsen. Allt är tungt och sorligt, skrattar Lymi.

En ny version av Lindmans tolkning är inte någonting Lymi planerar.

– Jag gör min egen tolkning av berättelsen, tanken är inte att göra samma saker som Lindman gjorde på 70-talet. Det blir en lätt modernisering av historien med mera kvinnoperspektiv än tidigare.

Regissör Tiina Lymi.
Bildtext Tiina Lymi har skrivit manus och ska regissera den nya filmen om Stormskärs Maja.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Lymi drömmer om att filma på Åland

Berättelsen om Maja är skriven av den åländska författaren Anni Blomqvist och händelserna utspelar sig också på Åland.

Därför har Lymi tillsammans med produktionsbolaget Solar films vd och filmens producent Jukka Helle besökt Åland för att bekanta sig med omgivningen.

– Det var väldigt vackert och allt var precis som jag tänkte att det skulle vara när jag skrev manuset. Tyvärr handlar allt om pengar, och mitt mål är att filma på ställen som åtminstone liknar de riktiga ställena så mycket som möjligt.

Filmbolaget Solar Films planerar göra filmen som en samproduktion med filmbolag från andra länder. Väljer man att filma på Åland går bolaget miste om ett stort filmstöd från Business Finland.

Producent Jukka Helle planerar ändå träffa åländska politiker och representanter för näringslivet för att se om det finns vilja att satsa på filmen.

Också Åbo och Helsingfors hör till de orter där filmen kan tänkas spelas in. Jag frågar Lymi om hon har en klar favorit ifall hon inte alls skulle behöva tänka på ekonomiaspekten.

– Visst är det Åland, och några platser i Åbo. Men vi får se.

Tanken är att filmproduktionen sätter i gång sommaren 2022. Det är långt dit, och därför är också skådespelarnamnen fortfarande en hemlighet.

– Jag har redan bestämt några namn, men jag ska också till Sverige och hitta några skådespelare där. Sen blir det både finlandssvenskar och finskspråkiga från Finland. Men filmen blir på svenska.

Vill du se den äldre versionen av tv-succén? Du kan se den på Arenan.

Stormskärs Maja - Spela upp på Arenan