Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny avfallslag ska underlätta sorteringen av avfall i hemmet – fortfarande hamnar en hel del bananskal och kaffesump i den vanliga soppåsen

Från 2021
Uppdaterad 07.07.2021 10:21.
En påse med bioavfall.
Bildtext Nu ska fler av oss sortera bland annat sitt bioavfall.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

I framtiden ska det bli lättare att sortera avfallet och allt fler av oss ska ha tillgång till sorteringskärl. Nyligen godkände riksdagen förslaget till ny avfallslag och med hjälp av lagen ska en allt större andel av vårt avfall återvinnas.

- Det ska bli lättare för vanliga invånare att sortera och det är en jättebra sak. Det ska vara lätt att sortera, för då blir det gjort. Det säger Cati Huhta, invånarservicechef vid avfallsbolaget Sydvästra Finlands avfallsservice. 

Enligt lagen ska också mindre husbolag, alltså alla husbolag med fem eller fler hushåll ha sorteringskärl för bland annat plast och glas. I nuläget samlar Sydvästra Finlands avfallsservice bioavfall och glas från husbolag med minst 10 hushåll, och plast och papp från husbolag med 20 hushåll. 

Christoffer Souranders familj sorterar flitigt, och för en tid sedan skaffade det husbolag han bor i olika sorteringskärl. Det blev helt enkelt billigare att göra så, säger Sourander. 

- Det är en ekonomisk fråga, det visade sig att det är billigare att göra så. Förstås är också miljön viktig och sorteringen är en naturlig del av vardagen, säger Sourander.  

Korkar och andra småsaker i plast på ett ljusblått bord.
Bildtext Det ska bli lättare att sortera bland annat plastavfall.
Bild: Alamy / All Over Press

Fler ska sortera sitt bioavfall

Detaljerna kring hur avfallshanteringen ska se ut i fortsättningen klarnar senare. Först ska Miljöministeriet samla in åsikter kring förordningarna under sommaren. Men redan om ett par år ska drygt hälften av vårt avfall återvinnas. Då ska 65 procent av förpackningsavfallet, såsom mjölkförpackningar och papplådor återvinnas. 

Enligt den nya avfallslagen ska också småhus i större tätorter ha ett insamlingskärl för bioavfall, om man inte har en kompost. Sorteringen av bioavfall är något vi borde bli bättre på, anser invånarservicechef Cati Huhta. I nuläget hamnar en hel del bananskal och kaffesump i det brännbara avfallet. 

- Vi har allt för mycket bioavfall i vår soppåse. Upp till en tredjedel av innehållet i vår soppåse är bioavfall. Men nu ska sorteringen av bioavfall också bli lättare, säger Huhta.  

Dessutom ska återvinningen av textilier effektiveras. Finlands första anläggning som hanterar avfall av textilier i stor skala kommer att öppna i Pemar i augusti. Anläggningen kan årligen hantera ungefär 10 procent av all textilavfall i Finland, alltså 12 000 ton. 

Cati Huhta.
Bildtext Cati Huhta hoppas att fler skulle börja sortera sitt bioavfall.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Nya avfallslagen innebär också förändringar för kommunerna

Enligt den nya avfallslagen är det kommunerna som ansvarar för transporterna av det avfall, som sorteras. Insamlingen ska ordnas i samarbete med de som producerar förpackningar och producenterna ska betala ersättningar till kommunerna för de kostnader som uppkommer i samband med insamlingen. Det här gäller alltså förpackningsmaterial och bioavfall, inte det brännbara avfallet. I Egentliga Finland betyder det att det ansvaret åläggs på kommunernas gemensamma avfallsbolag, alltså Sydvästra Finlands avfallsservice. Hur det här ska genomföras i praktiken utreds under hösten. 

- Nu har vi ett dubbelsystem. Antingen kan fastighetsägaren själv ringa till en sopentreprenör, eller så konkurrensutsätts det av kommunen och här i vår region är det alltså vi. För förpackningsmaterialets och bioavfallets del kommer Sydvästra Finlands avfallsservice att ta hand om konkurrensutsättningen i framtiden, och fastighetsägarna behöver inte längre fundera på var de kan få tjänster, säger Huhta. 

Enligt Huhta konkurrensutsätter avfallsbolaget den här typen av sophantering i ungefär hälften av medlemskommunerna.

- Visst är det en förändring för de kommuner, som har fått beställa sin tömning själv. Men vi hoppas att det här leder till en bättre service, säger Huhta.

Artikeln uppdaterades 7.7.2021 klockan 10.20 med informationen om att kommunerna ska ansvara för transporterna och att insamlingen ska skötas i samarbete med de som producerar förpackningar.

Diskussion om artikeln