Beep-testets kung? Danska duracellkaninen Joakim Mæhle har krossat löptestet i flera år – nu berättar Jere Uronen om sin gode vän: "Sa att han ska dela sina lungor med oss"

Spring, vänta. Spring, vänta. Spring, vänta. Joakim Mæhles favoritsysselsättning? Danmarks stora genombrottsspelare har forsat genom EM – och det förvånar inte förre lagkamraten. Finlands landslagsback Jere Uronen berättar om ett fysiskt praktexemplar.
Sekunder av briljans, en framspelning som fick hela Fotbollseuropa att gapa.
Det är de enskilda ögonblicken som bygger mästerskapssagor. Joakim Mæhle spelar sitt livs turnering och hade nyss stått för EM-slutspelets snyggaste inlägg.
– Många har påstått att vi behöver en vänsterfotad spelare på vänsterkanten. Jag tänkte bara att jag sätter in den med högern och så får vi se vad som händer, sa han anspråkslöst till dansk tv efter kvartsfinalsegern mot Tjeckien.
Mæhles inspel med första bollberöringen, en höger yttersida i steget som skruvade sig runt den tjeckiska backlinjen och prickade Kasper Dolbergs fot var ren och skär världsklass. Ett cirkusnummer, en ny påminnelse om hur en stjärna kan födas under ett slutspel.
– Det är ingen tvekan om att Joakim Mæhle har stått för det största genombrottet. Hela Europa försöker uttala hans namn. Det är inte alla som tittar på Atalanta i Serie A, men här har han fått sitt stora skyltfönster, säger DR:s fotbollsexpert Andreas Kraul om ytterbacken som också gjort två mål.

Danmarks duracellkanin är EM-sommarens största utropstecken. Var får han alla krafter ifrån?
"Dela med dig av dina lungor"
Jere Uronen skrattar när han får den frågan. Om det är någon i finländsk fotboll som känner Joakim Mæhle så är det landslagets vänsterback.
Uronen och Mæhle spelade tillsammans i flera säsonger i belgiska Genk innan dansken flyttade till Atalanta i det senaste januarifönstret. I många matcher ockuperade de dessutom varsin kant – blåvitt till vänster och rödvitt till höger – och de har mötts otaliga gånger på träning.
– Som spelare känner han mig bättre än jag själv gör och samma sak för mig. Han är också en av mina närmaste vänner från tiden i Genk. Alla från Norden tillbringade mycket tid tillsammans och vi har fortsatt att hålla kontakten efter att han flyttade till Atalanta. När jag har sett honom spela i EM är det verkligen roligt att kunna kalla Joakim en god vän, säger Uronen till Yle Sporten.
– Vi nordbor i Genk sa till honom att han skulle kunna dela med sig lite av sina lungor. Fem små bitar till oss andra. Hans löpkapacitet är hans största styrka – och som ytterback syns det verkligen.
Mæhles klubb Atalanta är ett av Europas mest explosiva fotbollslag. Tränaren Gian Piero Gasperinis höga presspel, offensiva utgångspositioner och krav på rörelse är en förlaga till mycket av det som har använts i EM.
– Fotbollen blir mer fysisk, rakare och snabbare hela tiden – och det är tre adjektiv som beskriver fotbollsspelaren Joakim Mæhle väldigt bra. Jag kan inte komma på en spelare som passar in bättre på den beskrivningen, säger Uronen.
Saldot i löptesten är svårslagna
Trots nästan hundra matcher i belgiska ligan och tjugo Serie A-matcher under vårsäsongen i Gasperinis Atalanta har Joakim Mæhle varit ett oskrivet kort för många i EM-publiken.
Om EM hade spelats som planerat förra sommaren hade han inte platsat i laget. Och 24-åringens utveckling under de senaste åren har gått snabbt.
Det är inte mer än sex år sen som Mæhle övervägde att åka på utbyte till USA och prioritera ner fotbollen. Andra talangfulla spelare i Aalborg skrev kontrakt med ligalaget, Mæhle tvingades otåligt att vänta på sin tur när den danska klubben inte såg den stora potentialen i honom.
Skador höll dessutom på att bromsa karriären, men när 18-åringen väl började springa igen har inget stoppat honom.
– Jag hade aldrig sett en spelare som löpt genom hela beep-testet tidigare. Han var överlägsen och slutförde det, säger Aalborgs juniortränare Jacob Friis.
Historien säger att Mæhle ska ha frågat "Är det inte mer?" efter den där sista spurten. Beep-testet – ett löptest där man springer intervaller på tjugo meter och farten successivt ökar – kramar ut allt som finns i kroppen.
– Han gjorde samma sak i Genk. Ingen annan var ens nära att komma till slutet av testet. Det berättar så mycket om hans löpstyrka, säger Uronen.
– Han har kapaciteten för att springa långa sträckor i hårt tempo under en match. Jag kan bara föreställa mig hur tufft det är att försvara sig mot honom. Han springer precis hela tiden och har löpstyrkan för att också orka hem. Han vet exakt vilka lungor och vilken fysik som han har.
Har mognat på kort tid i Italien
Joakim Mæhle från det lilla samhället Østervrå i de norra delarna av Jylland har löpt hela vägen till att bli EM-sommarens hetaste ytterback och en spelare som kopplas ihop med betydligt större klubbar än Atalanta. I kväll spelar hans Danmark mot England i den andra EM-semifinalen.
Danmark har lyckats hämta nya krafter ur den otäcka premiärkvällen på Parken och har radat upp tre segrar på vägen mot Wembley. Christian Eriksens hälsa har hängt med det danska landslaget sen matchen mot Finland.
– Vi hade en hel del kontakt före premiären och sen sågs vi ju på Parken. Efter matchen pratade vi länge och vi kunde stötta varandra. Under turneringens gång har vi pratat i den chattgrupp som vi nordbor från Genk-tiden har kvar, säger Uronen.
Hur har han utvecklats mest under åren som du har känt honom?
– Han kan fortfarande vara en humörspelare, men han har mognat mycket. Man märker att bara några månader i Atalanta har hjälpt honom. Italien var helt rätt plats för honom. Han är stabilare bakåt och går inte ner sig lika enkelt om hans första attack i matchen inte går vägen.
Vad försöker du lära dig från honom?
– Våra spelstilar är som natt och dag, men det som jag har lärt mig mest av är hur han tränar. Joakim är den enda spelaren som jag har stött på som inte tänker på matchmängden. Han tränar sina gympass oavsett hur många matcher vi spelar per vecka.
– Efter att han flyttade till Atalanta har jag börjat tänka i liknande banor för att försöka vänja kroppen vid det. Jag hoppas att det bär frukt och gör mig fysiskt starkare.
Och så var det ju den där omtalade framspelningen i kvartsfinalen mot Tjeckien …
– Jag tänkte direkt på de tips som jag gav till Jukka Raitala inför vår match mot Danmark. Ordern var att inte låta honom använda högerfoten. På tre år såg jag honom skjuta en gång med vänstern. Och man måste väl säga att jag hade rätt … Han slog det där inlägget med högern och jag har aldrig sett ett bättre.
EM-semifinalen mellan England och Danmark startar klockan 22.00 och direktsänds i TV2 och på Arenan.
Källor: TV2, DR, BT, Ekstrabladet.