Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I de östnyländska äldreboendena njuter de flesta av värmeböljan – men den kan orsaka problem i servicebostäder

Från 2021
En äldre person i rullstol i Gårdsbacka i Helsingfors.
Bildtext En skuggig rutt kan göra dagsutflykten skön även i sommarvärmen.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Sedan midsommaren har det varit sparsamt med nederbörd i Östnyland. Solen gassar även på samhällets äldsta, som trivs i värmen men bör ha svalt till natten.

– Vi har luftvärmepumpar i de allmänna rummen på våra gruppboenden. Det gör att det är ganska svalt där som vi vistas största delen av tiden på dagen, säger servicechef Heidi Grönmark vid Servicehusstiftelsen i Sibbo.

Stiftelsen har serviceboenden i Nickby och Söderkulla.

I äldreboendena är det i regel ganska svalt vid värmebölja. Det finns fläktar och personalen ser till att alla har det bra.

Vid de nyare enheterna i Nickby finns inbyggd luftkonditionering som gör det svalare, medan sådan saknas i Söderkulla.

Vid servicehuset Linda finns därför ett antal rum där temperaturen stiger när solen värmer upp stenhusen på Amiralsvägen.

servicehuset linda i söderkulla sibbo
Bildtext Servicehuset Linda i Söderkulla.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vid behov används flyttbar luftkonditionering eller luftkylare med en slang som blåser ut varmluften genom ett fönster.

– I rummet har alla förstås fönster och dem försöker vi hålla stängda på dagen så att det inte kommer varm luft in. Vi har jalusierna fast så solen inte lyser in.

De äldre klär sig lätt och på nätterna bäddar personalen med lätta lakan.

– Vi lyfter upp alla från sängen och ser till att alla medvetet kommer upp, för om du bara ligger i sängen kan det vara väldigt varmt om det är varmt inne, säger Grönmark.

Varmt i servicebostäderna

Heidi Grönmark nämner att de bor som för sig själva i servicebostäderna i Nickby kan uppleva svårigheter med värmen under sommarmånaderna.

I seniorhuset Sofie finns ett säkerhetsalarmsystem och invånaren kan vid behov beställa vårdalarmtjänster av stiftelsen. Genom att trycka på en alarmklocka får de hjälp i nödfall.

– De trycker på alarmknappen om de har någon nöd och då går vi dit. De kan ha fallit – funktionsförmågan blir nog sämre när du blir trött och utmattad av värmen.

De äldre saknar kanske en anhörig som kan hjälpa till om lägenheten blir för varm under sommarmånaderna.

I samband med de här besöken kan vårdaren uppmuntra att dricka tillräckligt, dra för gardinerna och stänga fönstren när solen gassar samt föreslå att de äldre köper en bra fläkt att kyla sig med.

Bra stämning i Liljendal

Serviceboendet Rosenkulla i Liljendal inhyser också personer med minnessjukdom. Tack vare sommararbetare har boendet inte upplevt personalbrist och därmed kunnat ordna flera program under de varma dagarna.

– Vi har varit och simmat med våra invånare och gjort utfärd till Mustilas trädgård, säger tf verksamhetsledare Lotta Surakka.

Ingång till äldreboende.
Bildtext Mötesplats vid Rosenkulla serviceboende.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Boendet är dessutom fyllt med fläktar som bidrar med svalka inomhus. Det vädras inte på dagarna för att inte släppa in varm luft, utan nattskiftet vädrar.

– Genast när personalen har börjat sitt skifte och gör rond till alla rummen så öppnar de alla fönster. Vid halv tio-tiden är det redan svalt. Fönstren är öppna hela natten och morgonronden stänger dem sedan när värmen börjar komma in igen.

Fryser fast det är varmt

Heidi Grönmark arbetar med minnessjuka vid gruppboenden och sådana som behöver hjälp med allt.

– Ingen av dem har ju varmt. De fryser för det mesta. De är inne för det mesta, och när man blir äldre blir blodcirkulationen annorlunda och de har nästan aldrig varmt, säger Grönmark.

Som vårdare av minnessjuka måste man därför förstå vad begreppet värme betyder för klienterna.

– Det är viktigt att man inte klär på dem för mycket trots att de till exempel skulle sätta på sig sin vinterjacka för de tycker att det är svalt.

På måndag förmiddag samlades en grupp på terrassen för att som Skivrådet bedöma musik.

– Vid halv elva hade vi en grupp ute, Skivrådet, och då frågade vi en grupp damer om de ville komma med, men nej, de ville inte komma ut för det är så kallt.

Damerna följde med programmet genom fönstret i stället, men enligt Grönmark njuter de flesta av den höga värmen när de väl slagit sig ner under parasollen på terrassen.

– Fast det är så här varmt så lider de inte på det viset, utan tycker att det är skönt. Och de sitter inte där i timtal heller, säger Grönmark.

Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.
Bildtext Vissa känner sig kyliga fast det är varmt ute.
Bild: Mostphotos

Också vid serviceboendet Rosenkulla trivs man i värmen.

– Största delen tycker att det är skönt. De uttrycker inte att det skulle vara för varmt. Man märker det kanske mera i ätandet och att de blir trötta snabbare, säger Lotta Surakka.

Ingen av de 20 boendena klagar dagligen på att det är för varmt.

– Största delen säger att det är så soligt i dag att jag vill ut.

Som på utlandsresa

I Liljendal dyker gamla och nya minnen ofta upp när den tropiska värmen omsluter gården invid Eskilomvägen.

– Många tycker att det känns som om man skulle vara utomlands. De har berättat om hur de har rest. Just i dag (läs: måndag) har jag talat med en som berättade om sina barn som har varit till Amerika, säger Surakka.

Många berättar om hur de har jobbat utomhus på somrarna. Men tankarna går också till pandemin och hur länge den ska fortsätta och personalen vara tvungen att bära munskydd.

Alla tål inte sol

Vid boendena skyddas de äldre med solkräm, lätt klädsel och huvudbonader.

Men alla kan trots det inte vistas i solen. Det finns till exempel läkemedel som gör huden känslig och ökar risken för olika former av hudcancer på grund av solens uv-strålning.

– Jo, visst har vi sådana som är känsliga. Vissa mediciner gör att man kan bränna sig hemskt lätt. Vi sätter på solkräm och så har vi mössor på huvudet och så är ingen direkt i solen, säger Grönmark.

Terasserna har stora parasoll och man försöker promenera på skuggiga ställen.

Program varje dag

Vid äldreboendena i Sibbo vistas de äldre utomhus främst på förmiddagarna när terrassen ligger i skugga och tillbringar eftermiddagarna inomhus.

Program ordnas varje dag. Lunchen äts utomhus, olika grupper samlas till program som personalen ordnat eller så är ergoterapeuten på besök.

Rhododendron.
Bildtext Mustila arboretum är ett populärt utfärdsmål. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

I Liljendal trivs invånarna på gården där man också äter lunch. Fysioterapeuten kommer på besök och dagliga promenader hör till rutinerna, så långa eller korta som de äldre orkar med i värmen.

– Vi ordnar själv ganska mycket program, allt från manikyr till högläsning, sådant som de själva önskar, säger Lotta Surakka.

Vid Rosenkulla finns fyra till sex intervallplatser, och några av boendena har hjälpt till med att måla väggar och möblera om i samband med en smärre renovering i huset.

Mineralvatten och mellanmål

Under heta sommardagar dricker både klienter och personal mer än vanligt. Mineralvatten med salter och saft kompletterar vanligt vatten.

– Det är viktigt för klienterna att få extra dricka i sig. De förstår kanske inte alltid det själva, utan det är viktigt att uppmuntra. Visst har vi märkt att funktionsnivån hos en del har faktiskt gått lite neråt när värmen tar på, säger Heidi Grönmark.

Vid Rosenkulla i Liljendal serveras dessutom regelbunda mellanmål.

– Vi har mycket mer mellanmål med frukt och bär och chips för att få salt. De äldre äter mycket mindre portioner men så har vi gett dem mat oftare, säger Surakka.

Personalen arbetar med skyddsutrustning som är betyngande i synnerhet vid varmt väder, men lika viktigt är att upprätthålla god arbetsgemenskap för att orka jobba.

– Vi har ett helt otroligt kunnigt och superbra team. Det hjälper redan mycket att andan är bra. Vi har mera pauser i arbetet. Vi har delat upp pauserna så att när man inte får vara nära varandra utan munskydd så pausar vi alltid två per gång, säger Lotta Surakka.

Diskussion om artikeln