Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Humleuppföljning och färgsprakande växtodlingar – viktigt arbete med pollinerare görs i Tuorla i S:t Karins

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 11:21.
Ett flygande bi påväg till pinka blommor.
Bildtext De färggranna blommorna lockade till sig bland annat detta bi.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

Mitt bland grönskande ängar och åkrar i Tuorla i S:t Karins kan man se och höra olika slags pollinerare som flyger från blomma till blomma. I Tuorla görs bland annat humleuppföljningsarbete som en del av det nationella projektet Pölyhyöty.

Humleuppföljningsprojektet Pölyhyöty som finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet kartlägger pollinerarnas situation i Finland och undersöker pollineringens ekonomiska betydelse för samhället.

I uppföljningsarbetet där man observerar humlor kan vem som helst som är intresserad delta. Här kan du läsa mera om hur du kan delta i humleuppföljningen, information på svenska finns längst ner på sidan.

Det är tredje året som humleuppföljningen ordnas och enligt forskaren Janne Heliölä vid Finlands miljöcentral har många finländare engagerat sig.

– Många fler frivilliga än vi förväntade oss har velat delta i det här. Det finns kring 100 observationsplatser i Finland och läget ser bra ut, säger Janne Heliölä.

En man står utomhus med en håv i ena handen och en glasburk i den andra
Bildtext Janne Heliölä från Finlands miljöcentral har hittat en hushumla.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

Av de cirka 100 inventeringsplatserna i Finland finns ett tiotal i sydvästra Finland, och också här är man ivriga på att observera humlor, berättar Heliölä.

I Tuorla är det Kaiu Tamminen som sköter observeringen av humlor vid en så kallad inventeringsslinga.

En person med håv i handen står med en åker i bakgrunden.
Bildtext Kaiu Tamminen.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

För Tamminen som studerar biologi vid Åbo universitet är det flera olika faktorer som motiverar till att göra humleuppföljningsarbete. 

– Jag vill göra det här för att jag helt enkelt tycker om humlor. Det är också spännande för mig som ekologistudent att få se och veta om humlornas livsstil när jag har en kontext genom mina observationer, säger Tamminen.

Vilken är den ideala platsen för pollinerare såsom humlor och bin?

– Det bästa habitatet för dem är mosaiker som består av flera olika slags livsmiljöer. På min inventeringsslinga finns det till exempel en blandning av vide, lundar, ängar och tallskogar med blåbär och lingon, säger Tamminen.

En person står med en håv i handen.
Bildtext Kaiu Tamminen demonstrerar humleuppföljningsarbete. Håven är ett viktigt redskap när man inventerar humlor.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

När man gör inventeringsarbete ska man ta i beaktande temperatur, molnighet och vindstyrka, och gärna ha en håv som hjälp.  Sedan är det bara att börja inventera.

– När jag går igenom min inventeringsslinga går jag precis samma rutt varje gång. Jag tittar omkring mig med fem meters mellanrum, tittar om där finns humlor, identifierar och räknar dom. Sedan skriver jag upp mina observationer i ett formulär. Det här gör jag med två veckors mellanrum, berättar Tamminen.

Inventeringsslingan som Tamminen arbetar på är två kilometer lång. En del inventeringsslingor är endast 500 meter långa medan de flesta är cirka en kilometer långa.

En humla inne i en plastmugg.
Bildtext En liten åkerhumla.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

Men varför ska man inventera just humlor av alla pollinerare?

– Humlorna är i praktiken de viktigaste pollinerarna i Finland. Det finns så mycket fler humlor än det finns till exempel honungsbin, och dessutom är humlorna viktiga pollinerare för bland annat skogsbär, säger Janne Heliölä.

Färgsprakande och väldoftande växtblandningar är pollinerarnas buffébord

I Tuorla arbetar man också med honungsbin. I närheten av Tuorla naturstig finns bland annat en biodling med honungsbin som används i pollineringsarbete, som är viktigt särskilt vid odlingen av specialväxter såsom ryps, raps och kummin. 

I Tuorla odlas också olika slags pollinerarvänliga växtblandningar av jordbruksstuderande vid yrkesinstitutet Livia.

En färggrann blomsteräng.
Bildtext Det sprudlar av färg och alla slags växter i de planteringar som man gjort vid yrkesinstitutet Livia.
Bild: Yle / Maria Lammassaari
En man med glasögon står bredvid en bikupa.
Bildtext Biodlaren Veikko Mustalahti.
Bild: Yle / Maria Lammassaari
Honungsbin inne i en öppen bikupa.
Bildtext Honungsbin kan användas vid pollineringsarbete som är viktigt vid odlingen av specialväxter såsom ryps, raps och kummin.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

I en av de färggranna och doftande växtblandningarna kan man se alla möjliga växter: det finns allt från blåklint, prästkrage och gurkört, till honungsfacelia, bovete, och olika sorters klöver, och mycket mer.

Förutom pollinerarvänliga växtblandningar odlar man vid yrkesinsitutet Livia också bland annat amerikanska blåbär och äppelträd för att hjälpa pollinerarna. Man försöker bespruta växterna med så lite bekämpningsmedel som möjligt och har dessutom hereford-nötkreatur på bete på vårdbiotoper, som är viktiga för många pollinerare.

En man står med en färggrann blomsteräng i förgrunden.
Bildtext Ville Korpelainen som är lärare vid Livia betonar att det är viktigt att jobba för att bevara naturens mångfald.
Bild: Yle / Maria Lammassaari

Enligt Ville Korpelainen som är lärare vid Livia i Tuorla blir det hela tiden mer populärt att använda pollinerare inom jordbruket och i arbetet att bevara naturens mångfald, som håller på att minska.

– Det här arbetet är viktigt att göra överallt, också här i Tuorla, säger Ville Korpelainen.

Nationell pollinerarstrategi blir klar i höst

Pollinerarnas betydelse för jordbruket och samhället har diskuterats på EU-nivå.

Också här i Finland håller man med ledning av Miljöministeriet som bäst på att färdigställa en pollinerarstrategi för hur man ska skydda pollinerare och hur man kunde använda sig av dom så mångsidigt som möjligt inom samhället.

Strategin blir klar i höst. 

Artikel uppdaterad 6.7.2021 klockan 11.21 det är tredje året som humleuppföljningen ordnas, inte tredje gången i år som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln