Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Vi är dåligt förberedda på hetta och klimatförändringar

Från 2021
En man försöker kyla ner sig i en fontän i Portland, Oregon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Extrem hetta är inget att leka med, utan en hälsorisk som Finland inte riktigt har förberett sig på. Det anser folkhälsoexpert. Klimatkännare säger för sin del att det inte längre räcker med att motarbeta klimatförändringar. Nu måste man också börja anpassa sig till dem.

Det var i måndagskvällens A-studio i Yle TV1 som professorn i folkhälsovetenskap vid Uleåborgs universitet Jouni Jaakkola talade om hettans negativa konsekvenser.

– Visst är den trevlig för många semesterfirare, men samtidigt en hälsorisk om man inte förbereder sig ordentligt.

I Finland räknar man med att det årligen dör ett par hundra personer som en följd av hetta. Oftast handlar det om äldre människor och personer med grundsjukdomar. För dem kan vätskebrist och värmeslag vara ödesdigra.

Enligt en internationell studie har dödsfallen på grund av extrem värme ökat under de senaste decennierna och 37 procent av dem kunde kopplas till klimatförändringar. I Finland låg man lite över medeltalet i detta.

– Det verkar som om länder med kallare klimat drabbas hårdare av höga temperaturer. Man är helt enkelt inte beredd på dem, sa Jaakkola.

Anpassning krävs

Direktören för hållbarhetslösningar på Sitra Mari Pantsar sa för sin del i programmet att vi måste börja anpassa samhället till nya väderförhållanden.

– Dessvärre är det inte sannolikt att man lyckas minska utsläppen tillräckligt snabbt på global nivå. Alltså måste vi vara beredda på att klimatet fortsätter att bli varmare.

Enligt Pantsar är det viktigt att acceptera det faktum att temperaturerna stiger, även om man samtidigt ska jobba med att minska utsläppen.

Det går att förbereda sig på och anpassa sig till en del följder av klimatuppvärmningen, men inte alla.

– Om det plötsligt är 50 grader hett i en by och den sedan brinner ner följande dag - det är sådant som man förstås inte kan anpassa sig till, sa Pantsar.

Tips om svala ställen

I viss mån har man redan utvecklat metoder och vardagstips för hur man ska kunna leva med stigande temperaturer.

I Kanada har man tagit i bruk hallar, i vilka man kan svalka sig och inom EU:s forskningsprogram har man utvecklat en app som tipsar om svala ställen.

Den är i bruk i flera storstäder i Europa, men inte i Finland.

Uleåborg fick ett erbjudande om appen men nappade inte på idén.